FOCUS

Τερματίζεται, μετά τις αντιδράσεις, αμφιλεγόμενο πείραμα για την ακοή των φαλαινών

Τερματίζεται, μετά τις αντιδράσεις, αμφιλεγόμενο πείραμα για την ακοή των φαλαινών
AP Photo/Matt Dunham

Να σταματήσουν ένα αμφιλεγόμενο εγχείρημα που περιλάμβανε την αιχμαλωσία δώδεκα φαλαινών μινκ προκειμένου να εξεταστεί η ακοή τους, αποφάσισαν το Νορβηγικό Ινστιτούτο Ένοπλων Δυνάμεων και το αμερικανικό Ναυτικό.

Το πείραμα, σύμφωνα με το οποίο οι δώδεκα φάλαινες θα έμεναν εγκλωβισμένες μέσα σε ένα δίχτυ, είχε χαρακτηριστεί ως «τολμηρό» από τους ερευνητές, ωστόσο πυροδότησε διεθνείς διαμαρτυρίες που έκαναν λόγο για απάνθρωπη μεταχείριση των ζώων.

Μια αίτηση από 50 ερευνητές από όλο τον κόσμο συγκέντρωσε πάνω από 60.000 υπογραφές, ζητώντας από τις νορβηγικές αρχές να σταματήσει το πείραμα, το οποίο είχε στόχο να εξετάσει τι είδους εξωτερικοί ήχοι μπορούν να ενοχλήσουν τις φάλαινες.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είχε δώσει άδεια, αναφέρει το Sputnik.

Ωστόσο, μετά από μόλις τρεις εβδομάδες από την έναρξή του έξω από το Stamsund στο Lofoten, οι ερευνητές σταματούν τώρα οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα χωρίς να έχουν καταλήξει κανένα αποτέλεσμα.

Το διάστημα αυτό οι ερευνητές κατάφεραν μόνο να πιάσουν τις φάλαινες, ωστόσο, δύο από αυτές εμφανίστηκαν πολύ μεγάλες για τον δοκιμαστικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα μία από αυτές να καταφέρει να κάνει μια τρύπα στο περίβλημα και να δραπετεύσει.

Πάντως, το Ινστιτούτο Έρευνας των Ενόπλων Δυνάμων αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι το έργο ήταν αποτυχημένο.

«Δεν φτάσαμε κοντά στη γραμμή τερματισμού. Αυτός δεν ήταν ο στόχος του φετινού έργου. Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί μέχρι τον επόμενο χρόνο. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και μάθαμε πολλά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Petter Kvadsheim του νορβηγικού ερευνητικού Ινστιτούτου στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ήχοι φοβίζουν τα θηλαστικά αυτά στέλνοντάς τα μακριά από περιοχές βοσκής. Τα ζώα μπορούν επίσης να φοβούνται τόσο πολύ που κολυμπούν πολύ γρήγορα στην επιφάνεια.

Μεγάλο μέρος της τρέχουσας στάθμης θορύβου στη θάλασσα προέρχεται από τα σκάφη, τη βιομηχανία και το ναυτικό. Για τα θαλάσσια θηλαστικά, ο ήχος είναι μια σημαντική έννοια. Μέσω της δημιουργίας ήχων και της ακοής ταξιδεύουν και επικοινωνούν μεταξύ τους.

Μέσω της διέγερσης των χαμηλότερων συχνοτήτων, οι ερευνητές περίμεναν να δουν ποιο είναι το ελάχιστο επίπεδο ήχου που μπορεί να αντιληφθεί η φάλαινα, μέσω ηλεκτροδίων που συνδέονται στο κεφάλι και το σώμα των φαλαινών με βεντούζες. Τα σήματα που στέλνονται μεταξύ του αυτιού και του εγκεφάλου θα δώσουν στους ερευνητές μια ένδειξη για το τι ακούει η φάλαινα.

Οι φάλαινες μινκ εμφανίζονται έξω από την ακτή του Nordland τον Μάιο πριν κολυμπήσουν κατά μήκος του αρχιπελάγους Lofoten στο δρόμο τους μέχρι τη Θάλασσα του Μπάρεντς. Εκεί οι επιστήμονες σκόπευαν να πιάσουν τις φάλαινες. Εδώ, οι φυσικές συνθήκες θεωρήθηκαν χρήσιμες, επιτρέποντας να ρίξουν δίχτυα μεταξύ των νησιών.

Ο Άστριντ Φούχς από την Whale & Dolphin Conservation Society εξέφρασε την ελπίδα ότι το πείραμα θα ματαιωθεί, προσθέτοντας ότι η αποτυχία του πρώτου γύρου ήταν αναμενόμενη.

«Αν και εμείς περιμέναμε την αντίδραση των φαλαινών, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι ερευνητές απέτυχαν να συνειδητοποιήσουν ότι δύο από τις φάλαινες δεν χωρούσαν. Το γεγονός ότι μια διέφυγε είναι μια ακόμη απόδειξη της κακής εγκατάστασης σε αυτά τα πειράματα. Ας ελπίσουμε ότι δεν έβλαψε τον εαυτό της», δήλωσε ο Φούχς, προσθέτοντας ότι έχουν αποσταλεί ερωτήσεις στη Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για διευκρίνιση.

Ο επικεφαλής ερευνητής Petter Kvadsheim χαρακτήρισε ολόκληρο το έργο ως ένα τολμηρό πείραμα. Παραδέχθηκε ότι δεν κατανοεί πλήρως τις διαμαρτυρίες.

«Είναι εντελώς ακατανόητο για εμάς. Για ποιο λόγο οι οργανώσεις καλής διαβίωσης των ζώων που εργάζονται για τα συμφέροντα των ζώων, αντιδρούν σε μια έρευνα που στοχεύει στην προστασία των ζώων; Εάν οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων ήταν παρόντες στο Lofoten, δεν θα είχαν βρει τίποτα ανησυχητικό», είπε, παραδεχόμενος πάντως ότι οι φάλαινες βρίσκονται υπό «ορισμένο άγχος» κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Παρ 'όλα αυτά, προσπάθησε να αντισταθμίσει τα μειονεκτήματα από τα οφέλη από την απόκτηση αυτού του τύπου γνώσεων.