FOCUS

Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Τα πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς και την οικονομία

Pixabay

Τα εμβόλια αλλά και τα φάρμακα κατά της COVID-19, οι καινοτόμες θεραπείες που λαμβάνουν ασθενείς με σπάνια νοσήματα, είναι προϊόντα κλινικών μελετών, προϊόντα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, για τα οποία έχουν εργαστεί ατελείωτες εργατοώρες Ερευνητικά Κέντρα και επιστήμονες, ενώ έχουν δαπανηθεί υπέρογκα ποσά από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών που γιορτάζεται σήμερα 20 Μαΐου, αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία, για να αντιληφθούμε, τη μεγάλη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και αξιόπιστο εργαλείο πολιτικής υγείας, για τη διαχείριση ανίατων ασθενειών αλλά και σοβαρών υγειονομικών κρίσεων, όπως η πανδημία που βιώνουμε.

Δυστυχώς ερχόμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στην Ευρώπη με 100 εκατ. ευρώ κλινικές μελέτες- οι οποίες μπορούν σε σύντομο διάστημα να πενταπλασιαστούν- και να τονώσουν όχι μόνο την υγεία, αλλά και την απασχόληση και την οικονομία.

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τις Κλινικές Δοκιμές, υπογραμμίζει την ανάγκη για μία εθνική στρατηγική στο συγκεκριμένο πεδίο και συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών.Τα διδάγματα της πανδημίας COVID-19 επεκτείνονται σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και ασφαλώς σε ζητήματα καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεισφορά της κλινικής έρευνας στην υγεία του πληθυσμού και σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ σε αυτή την έκτακτη περίοδο. Τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τους ασθενείς οι οποίοι μπορούν να έχουν πρώιμη πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, όσο και για τους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας, οι οποίοι αποκτούν βαθύτερη γνώση στην κλινική έρευνα και μεγαλύτερη εμπειρία στις νέες θεραπευτικές επιλογές. Τα πλεονεκτήματα ασφαλώς επεκτείνονται στο υγειονομικό σύστημα με εισροή εσόδων και εξοικονόμηση πόρων.

Πάνω από 160 πρωτόκολλα μελετών μεσούσης της πανδημίας

Παρά την πανδημία, οι κλινικές δοκιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν το 2020, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ξεπέρασαν τα 160 πρωτόκολλα, χάρη και στα έγκαιρα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εκδίδοντας σχετικές έκτακτες οδηγίες και εφαρμόζοντας την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων και εγγράφων.

Παράλληλα πρωτοβουλίες όπως η Ακαδημία Κλινικών Μελετών της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών συμβάλλουν στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, αλλά και τη δημιουργία κουλτούρας κλινικών δοκιμών σε κυβερνητικούς φορείς, αρχές υγείας και ασθενείς.Ωστόσο η χώρα μας παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της κλινικής έρευνας και συμμετοχής ακόμη περισσότερων ασθενών, καθώς διαθέτει άρτια καταρτισμένο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, εξαιρετικό επίπεδο τεχνογνωσίας και εγκαταστάσεων και μεγάλο αριθμό διαγνωστικών κέντρων.Αυτή η θετική βάση μπορεί να αποτελέσει το ελατήριο προσέλκυσης περισσότερων κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα. Οφείλει ωστόσο να συνοδευθεί από δέσμη μέτρων με στόχευση στη συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, στη συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης της κλινικής έρευνας, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας στα νοσοκομεία, στης αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τη βελτίωση των υποδομών και στην εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας.

Οι ασθενείς μιλούν για την αξία της κλινικής έρευνας

Εξάλλου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κλινικών Μελετών, ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO) αναδεικνύει την αξία της κλινικής έρευνας, αξιοποιώντας τη δύναμη των μαρτυριών των ασθενών! Συγκεκριμένα, το συλλογικό όργανο των επιχειρήσεων που διεξάγουν κλινικές έρευνες στη χώρα μας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τις δηλώσεις εκπροσώπων συλλόγων ασθενών αναφορικά με τη συνεισφορά της κλινικής έρευνας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και να τις αναρτήσει στον λογαριασμό LinkedIn του HACRO.Οι δηλώσεις αυτές διαθέτουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς παρουσιάζουν την οπτική των άμεσα ωφελούμενων από τις νέες, αποτελεσματικότερες θεραπείες που αναπτύσσονται διαρκώς μέσω της έρευνας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των εκπροσώπων των συλλόγων ασθενών:Δημήτριος Αθανασίου, Pediatric Committee Member in European Medicines Agency, Board Member in World Duchenne Organization, European Patient Forum, Greek Patients Association: «Για πολλά παιδιά δεν υπάρχουν παιδιατρικά φάρμακα που θα τους έσωζαν την ζωή! Στα Σπάνια Νοσήματα, στους Παιδιατρικούς Καρκίνους αλλά και στα Νεογνά έχουμε δυστυχώς ελάχιστα. Η ανάπτυξη των κλινικών δοκιμών είναι η μόνη ελπίδα επιβίωσής τους και η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Μαίρη Αδαμοπούλου, Πρόεδρος «95» Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς EUPATI Fellow: «Υπάρχουν 6.000-8.000 Σπάνια Νοσήματα, χρόνια, εκφυλιστικά, εξουθενωτικά, απειλητικά για τη ζωή, που επηρεάζουν 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μόνο για το 5% από αυτά υπάρχει θεραπευτική αγωγή. Είναι, λοιπόν, αυταπόδεικτο ότι οι νοσούντες με Σπάνια Νοσήματα χρειάζονται τις κλινικές μελέτες ώστε να έχουν νέες θεραπείες που θα βελτιώσουν την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής τους».

Βασίλης Δήμος, Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας: «Η εξέλιξη της επιστήμης είναι σύμμαχος και συνοδοιπόρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Με τις Κλινικές Μελέτες για νέα φάρμακα και νέες θεραπείες, την άοκνη και διαρκή ενασχόληση των επιστημόνων, αποκτούμε το σθένος να συνεχίσουμε προσβλέποντας σε μια καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Συμμετέχουμε, εμπιστευόμαστε, κερδίζουμε!!!»

Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ., Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»: «Η παγκόσμια ημέρα των κλινικών μελετών είναι η αφορμή να αναδείξουμε την αξία των κλινικών μελετών στον αγώνα για τη θεραπεία κάθε ασθένειας. Ιδιαίτερα φέτος, η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία να μοιραστούμε τη γνώση που αποκτήθηκε εν μέσω πανδημίας για τις κλινικές μελέτες, αλλά και να αξιοποιήσουμε την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων απέναντι στις κλινικές μελέτες και τη συνειδητοποίηση της αξίας τους σε πολλαπλά επίπεδα. Στις αρμόδιες αρχές για ένα σωστό πλαίσιο για την υλοποίησή τους, στη φαρμακοβιομηχανία για μια περισσότερο ασθενοκεντρική προσέγγιση και στο χώρο των ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών για σωστή ενημέρωση με στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και πιθανών εσφαλμένων πεποιθήσεων».

Μένια Κουκουγιάννη, Συνιδρύτρια και Διευθύντρια Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία: «Η κλινική έρευνα αποτελεί μία επένδυση στην υγεία, το φάρμακο, την καινοτομία και την οικονομία. Η κλινική έρευνα πρέπει να είναι προτεραιότητα των Πολιτικών Υγείας της χώρας μας. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να διευκολύνει τη διαδικασία διενέργειας κλινικών ερευνών, με την στήριξη των Πανεπιστημίων, των Ιατρικών σχολών και τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς η έρευνα συμβάλλει στην καλύτερη επιβίωση των ασθενών μέσω καινοτόμων φαρμάκων και δημιουργεί ευκαιρίες θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα για την υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή, οι οποίες πρέπει να αφορούν όλη την αλυσίδα της περίθαλψης».

Γιώργος Τσιακαλάκης, PhD(c) Health Policy, Διευθυντής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: «Η κλινική έρευνα, η φαρμακευτική καινοτομία, η επιστημονική τεκμηρίωση όχι μόνο αποτελούν τη συμπαγή βάση για την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, αλλά όπως αποδείχθηκε στην περίοδο της πανδημίας, συνιστούν μία εξέχουσα συνθήκη για την πρόοδο σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα».Με την ενέργεια αυτή, ο Σύλλογος HACRO επιδιώκει να αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη των κλινικών μελετών για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, τη στήριξη του συστήματος υγείας και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης