FOCUS

Τσέρνομπιλ, 35 χρόνια μετά: Η ραδιενέργεια «δεν πέρασε στα παιδιά» λέει έρευνα

INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δεν υπήρξε καμία «πρόσθετη βλάβη στο DNA» των παιδιών που γεννήθηκαν από γονείς που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ πριν γίνει η σύλληψη.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη έρευνα που διενεργείται προκειμένου να μελετηθούν τα γονίδια των παιδιών, οι γονείς των οποίων είχαν επιφορτιστεί στον καθαρισμό του εργοστασίου μετά το πυρηνικό ατύχημα.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν συλλάβει τα παιδιά τους μετά την καταστροφή και γέννησαν μεταξύ 1987 και 2002.

Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Science» δεν εντόπισε μεταλλάξεις που να σχετίζονται με την έκθεση των γονιών στη ραδιενέργεια, αναφέρει το BBC.

Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 35 χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο του Τσερνόμπιλ το 1986, όταν ένας αντιδραστήρας στο εργοστάσιο, που βρίσκεται περίπου 108 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Κιέβου, εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ασφάλειας.

Το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, που έστειλε σύννεφα ακτινοβολίας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις περιοχές όπου έμεναν.

Τριάντα ένας εργάτες και πυροσβέστες πέθαναν αμέσως μετά την καταστροφή, κυρίως λόγω οξείας ακτινοβολίας.

Χιλιάδες περισσότεροι αργότερα υπέκυψαν σε ασθένειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία, όπως ο καρκίνος, αν και ο συνολικός αριθμός των θανάτων και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Τώρα, η Ουκρανία ζητά ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που σήμερα περιβάλλεται από ερείπια και εγκαταλελειμμένα κτήρια να αναδειχθεί σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Πιστεύουμε ότι η καταχώριση του Τσερνόμπιλ στον κατάλογο της κληρονομιάς της UNESCO είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την μετατροπή αυτού του υπέροχου τόπου ως μοναδικού προορισμού ενδιαφέροντος για ολόκληρη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξαντρ Τκατσένκο.

«Η σημασία του Τσερνόμπιλ «απλώνεται» πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας... Δεν αφορά απλά μια εκδήλωση στην μνήμη των θυμάτων, αλλά και την ιστορία και τα δικαιώματα των ανθρώπων», λέει στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης