FOCUS

Κορωνοϊός: Γιατί οι νέοι δεν είναι ασφαλείς – Οι ειδικοί εξηγούν

Κορωνοϊός: Γιατί οι νέοι δεν είναι ασφαλείς – Οι ειδικοί εξηγούν
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αποτελεί την ανησυχητική τάση των τελευταίων εβδομάδων: όλο και περισσότεροι νέοι εντοπίζονται θετικoί στον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και με τα παιδιά. Για ποιο λόγο συμβαίνει όμως αυτό; 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 33,9% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών ενώ το 42,1% στην ομάδα 40-64 ετών με το ποσοστό να αυξάνει συνεχώς καθώς συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 65 ετών.

«Η δυσανάλογη αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νέων ανθρώπων αποτελεί πιθανώς έναν συνδυασμό παραγόντων», λέει η αναλύτρια του CNNi δρ. Λεάνα Γιεν.

«Αρχικά είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι εμβολιάζονται και γι' αυτό προστατεύονται από τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τον ΟΕΔΥ το 95,7% των νεκρών από κορωνοϊό είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ήταν ηλικίας πάνω 70 ετών και άνω.

Πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών αυτών των ηλικιών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον τη μία δόση.

«Το γεγονός ότι η μεταστροφή της αναλογίας των νοσηλευομένων προς τις μικρότερες ηλικίες είναι αναμενόμενη και, στην ουσία, καταδεικνύει ότι οι εμβολιασμοί όντως έχουν αποτέλεσμα».

Ένας ακόμη πιθανός παράγοντας είναι οι μεταλλάξεις και ιδιαίτερα η μετάλλαξη B.1.1.7.

Πρόκειται για τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξαπλώθηκε γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο.

Έρευνες δείχνουν ότι το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό – γεγονός που σημαίνει ότι πλέον διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσει κορωνοϊό από δραστηριότητες που άλλοτε θεωρούνταν ασφαλείς.

Πέραν όμως από το ότι προκαλεί περισσότερα κρούσματα, η μετάλλαξη αυτή θεωρείται επίσης πιο τοξική, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσου και, επομένως, μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας ή και θανάτου.

Αν το παραπάνω συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο δραστήριοι και κινούνται περισσότερο, αυτό πιθανώς εξηγεί την άνοδο των κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικιακά μονάδες.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά;

«Όχι απαραίτητα», αποφαίνεται η ειδικός.

«Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι τα σχολεία μπορεί να είναι από τα ασφαλέστερα μέρη για να βρίσκεται ένα παιδί αν εφαρμόζονται κάποια μέτρα υγιεινής και προσωπικής προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας, ο αερισμός των τάξεων, και ένας βαθμός διατήρησης αποστάσεων.

Ο εμβολιασμός των καθηγητών και των δασκάλων θα αποτελούσε επίσης ισχυρό όπλο προστασίας και θα μείωνε την πιθανότητα μεταφοράς του κορωνοϊού. Επιπλέον μέτρα όπως τακτικά τεστ θα βοηθούσαν επίσης» τονιζει επίσης η ίδια.

Και συμπληρώνει:

«Λέγοντας αυτό, τα σχολεία πρέπει να λάβουν υπόψη ότι όσο πιο μεταδοτικός είναι ο ιός, τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού. Τα σχολεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε δραστηριότητες πέρα του ημερήσιου προγράμματος –όπως αθλήματα μετά το σχολείο, τα οποία έχει φανεί πως μεταδίδουν τον ιό. Η σωστή ιχνηλάτηση είναι πολύ σημαντική προκειμένου να εντοπίζεται η πηγή του ιού και να γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες».

Με αυτά τα δεδομένα, μήπως θα έπρεπε να στρέψουμε τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες;

«Αρχικά, ήταν λογικό να θέσουμε ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων με χρόνιες ασθένειες. Αυτοί έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά. Αυτή η προτεραιοποίηση βοήθησε στο να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί το "έμφραγμα" στα νοσοκομεία. Οπότε θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Στο τέλος, όλοι θα εμβολιαστούν», απαντά η ειδικός.

«Ωστόσο, συμφωνώ με την αύξηση ειδικά της πρόσβασης στα εμβόλια σε αυτούς που είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από κορωνοϊό και να τον διαδώσουν επίσης. Οι προσπάθειες εμβολιασμού πρέπει να στοχεύουν στο να κάνουν το εμβόλιο εύκολη και βολική επιλογή. Για παράδειγμα, μια προσπάθεια εμβολιασμού στις πανεπιστημιουπόλεις θα φέρει εμβόλια απευθείας στους ανθρώπους. Παρομοίως, τα εμβόλια μπορούν να προσφερθούν στους χώρους εργασίας. Αυτές οι προσπάθειες για αύξηση της πρόσβασης και της ευκολίας θα είναι πραγματικά σημαντικές, ειδικά για τους νέους που έχουν άλλες προτεραιότητες» εξηγεί.

Όσον αφορά στο ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να λαμβάνουν ειδικά τα παιδιά, ενόψει της επιστροφής τους στα σχολεία, δεδομένου ότι θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ανεμβολίαστα;

«Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν είναι να φορούν μάσκα και να κρατούν τις αποστάσεις τους. Να είναι το ίδιο προσεκτικά τόσο στις επίσημες επαφές τους στο σχολείο όσο και στις ανεπίσημες, στον συγχρωτισμό τους με τους φίλους τους. Ο καιρός βελτιώνεται, επομένως ας προσπαθήσουν να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους και όχι σε εσωτερικούς», λέει η ειδικός. «Να γνωρίζετε ότι τα παιδιά τείνουν να αρρωσταίνουν πολύ λιγότερο από τους ενήλικες, αλλά μερικά παιδιά έχουν αρρωστήσει σοβαρά και, δυστυχώς, μερικά έχουν πεθάνει από το Covid-19».

Τα παιδιά κάτω των 16 δεν μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη, αλλά [για] τους γονείς και τους γύρω από τα παιδιά, ο εμβολιασμός βοηθά στην προστασία τους.

«Το τέλος δεν είναι τόσο μακριά, και ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερο όσον αφορά το επίπεδο μόλυνσης. Συνεπώς, συνεχίστε να λαμβάνετε προφυλάξεις για την προστασία των παιδιών και της οικογένειάς σας», καταλήγει.

Why young people are not safe from Covid-19 — Dr. Wen explains, by Faye Chiu, CNN