FOCUS

Κορωνοϊός: Η Γερμανία αναστέλλει το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών

AP Photo / Alberto Pezzali

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν και οι υπουργοί Υγείας των συνολικά 16 κρατιδίων της Γερμανίας αποφάσισαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, να σταματήσουν τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, νωρίτερα την ίδια ημέρα οι Αρχές του Βερολίνου αλλά και του Μονάχου είχαν αποφασίσει τον περιορισμό της διενέργειας του συγκεκριμένου εμβολίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευση το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), «άνθρωποι ηλικίας κάτω των 60 ετών μπορούν ακόμη να λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά μόνον κατά τη κρίση των γιατρών και μετά από ατομική ανάλυση κινδύνου και λεπτομερή εξήγηση».

Γιατί ελήφθη η απόφαση αυτή;

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη εν μέσω νέων ανησυχιών για την εμφάνιση ασυνήθιστων θρομβώσεων αίματος που αναφέρθηκαν σε μικρό αριθμό νέων ανθρώπων, στους οποίους είχε χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Το θετικό μήνυμα είναι πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να συνεχίσει να χορηγείται σε άτομα που έχουν φτάσει το 60ό έτος της ηλικίας τους», δήλωσε ο προεδρεύων της σύσκεψης των υπουργών Υγείας της Γερμανίας, ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ.

«Οι μελέτες εξακολουθούν να δείχνουν πως πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι σοβαρών επιπλοκών της νόσου. Χρειάζεται να είναι αποτελεσματικό με φόντο το τρίτο κύμα του ιού αλλά και έναντι των επικίνδυνων ιικών μεταλλάξεων, πρέπει να το προωθήσουμε με γοργούς ρυθμούς», πρόσθεσε ο κ. Χόλετσεκ.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (STIKO) είχε δημοσιεύσει νωρίτερα την Τρίτη νέες κατευθυντήριες οδηγίες, προτείνοντας να περιοριστούν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνο στις ηλικίες των 60 ετών και άνω.

Η STIKO αιτιολόγησε αυτή της την απόφαση «στη βάση των τωρινών διαθέσιμων δεδομένων ότι εμφανίζονται σπάνιες αλλά πολύ σοβαρές παρενέργειες που σχετίζονται με θρομβώσεις». Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι ενήλικες κάτω των 60 ετών που είχαν λάβει μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου και επρόκειτο να λάβουν και τη δεύτερη έως το τέλος του Απριλίου.

Η αντίδραση της Μέρκελ

Υπό το πρίσμα αυτό, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπεραμύνθηκε των περιορισμών που επέβαλε η STIKO και μετά το πέρας σύσκεψης που είχε με τους πρωθυπουργούς όλων των γερμανικών κρατιδίων δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη πηγάζει από τη γνώση ότι κάθε υποψία και καθένα περιστατικό θα εξετάζεται ενδελεχώς».

Η 66χρονη καγκελάριος ερωτηθείσα αν και η ίδια επιθυμεί να λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, απάντησε καταφατικά, τονίζοντας: «Όταν θα είναι η σειρά μου».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, μίλησε μάλλον ανοικτά αναφορικά με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Σε κάποιο βαθμό και σε ό,τι αφορά ειδικά την AstraZeneca, θα πρέπει ενδεχομένως να λειτουργήσουμε με περισσότερη ελευθερία: Όποιος θέλει να το κάνει και οποιοσδήποτε τολμά να κάνει το εμβόλιο, ούτως ειπείν, θα πρέπει να έχει την ευκαιρία», δήλωσε ο κ. Σέντερ.

«Με το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται πως θα πρέπει να αναμένουμε καθημερινά κι από ένα καινούργιο πρόβλημα. Και, ειλικρινά, αισθάνεται κανείς ότι αυτή είναι και η αντίληψη του κόσμου ευρύτερα», πρόσθεσε Βαυαρός πρωθυπουργός.

Η απόφαση του Βερολίνου

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του Βερολίνου, Ντιλέκ Καλαϊτσί, ανακοίνωσε την Τρίτη το σχέδιο του δήμου για τον περιορισμό της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε άνδρες και γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Η κυρία Καλαϊτσί δήλωσε πως επιθυμούσε να περιμένει το επόμενο σετ οδηγιών από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, μετά και τις αναφορές για παρενέργειες που προκλήθηκαν εξαιτίας του συγκεκριμένου εμβολίου.

Νωρίτερα και τα δημόσια νοσοκομεία του Βερολίνου σταμάτησαν τους εμβολιασμούς σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, εν μέσω αναφορών για σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθενείς που έλαβαν αργότερα το εμβόλιο της AstraZeneca, εμφάνισαν μια ασυνήθιστη μορφή θρόμβωσης αίματος στον εγκέφαλο. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, οι νεότερες σε ηλικία γυναίκες είναι εκείνες που επηρεάστηκαν πρωτίστως.

Εν τω μεταξύ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει ήδη νωρίτερα μέσα στο Μάρτιο τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, αν και σε αυτή την περίπτωση αυτό αφορούσε περισσότερο ηλικιωμένα άτομα πάρα τους νέους. Ωστόσο στις χώρες αυτές οι εμβολιασμοί ξανάρχισαν μετά και τις ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη χρήση του.

Τι λένε στα νοσοκομεία της Γερμανίας

Οι νοσηλευτικοί όμιλοι Charite και Vivantes που λειτουργούν το δίκτυο των νοσοκομείων στη γερμανική πρωτεύουσα, δήλωσαν πως η κίνηση αυτή ήταν ένα προληπτικό μέτρο.

«Από τη σκοπιά του Charite, αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, επειδή στην παρούσα φάση έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω αναφορές για εγκεφαλικές θρομβώσεις σε γυναίκες στη Γερμανία», δήλωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ομίλου σε γερμανικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος του Νοσοκομείου Charite, Τομπάιας Κουρθ, σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle, εξήγησε την απόφαση για τον περιορισμό της χορήγησης του εμβο΄λίου της AstraZeneca σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών.

«Μετά και την ανασκόπηση που έκαναν το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες γιατρούς στα νέα δεδομένα γύρω από τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, αποφασίστηκε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί ως προληπτικό μέτρο, ώστε να μην μπουν οι πολίτες άσκοπα σε κίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρθ.

«Ωστόσο, η τελική απόφαση αναφορικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να περιμένει μέχρις ότου οι υπηρεσίες θα έχουν εξετάσει επισήμως τα δεδομένα και θα έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους», πρόσθεσε ο Γερμανός επιδημιολόγος.

Ερωτηθείς εάν τα νέα για την αναστολή του εμβολίου θα πρέπει να ανησυχούν τον κόσμο, ο κ. Κουρθ απάντησε ότι «οι παρενέργειες είναι πολύ – πολύ σπάνιες, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστούν σε σύγκριση με αυτό που θα παρατηρούσαμε υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο τα οφέλη του εμβολίου ξεπερνούν τους κινδύνους του».

Ο Γερμανός επιδημιολόγος, πάντως, παραδέχτηκε ότι «η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει επηρεαστεί σημαντική στην προκειμένη περίπτωση και σημείωσε:

«Πλέον το πιο σημαντικό είναι να βρούμε μια λύση σε όλο αυτό, με γνώμονα το γεγονός ότι έχουμε ήδη αρκετά διαθέσιμα εμβόλια κι ότι θα συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τον κόσμο».

Πώς αντιμετωπίζει η Γερμανία το εμβόλιο της AstraZeneca

Όπως αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και η Γερμανία σταμάτησε για μικρό χρονικό διάστημα τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, αναμένοντας σχετική απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Στις 18 Μαρτίου ο EMA ενέκρινε εκ νέου το εμβόλιο, λέγοντας ότι είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», μετά και την ανασκόπηση των δεδομένων σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων που είχαν παρουσιαστεί μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.

Μία ημέρα αργότερα, η Γερμανία επανεκκίνησε τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, ωστόσο το εμβόλιο έρχεται πλέον με νέες συστάσεις για ενδεχόμενες παρενέργειες.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, η Ιατρική Ρυθμιστική Αρχή της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά 31 περιστατικά θρομβώσεων, μετά από αντίστοιχους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca. Συνολικά εννέα άτομα έχουν πεθάνει.

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα αφορούν σε δύο άνδρες και 29 γυναίκες. Οι ηλικίες των γυναικών ήταν από 20 έως 63 ετών, ενώ των δύο ανδρών ήταν 36 και 57 αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης