Μικροπωλητές: Ένας κλάδος υπό εξαφάνιση - Ο παραλογισμός των ανοιχτών ΚΑΔ με «κλειστούς πάγκους»
Ανανεώθηκε:
Πόσο καιρό έχετε να πάτε σε κάποιο υπαίθριο παζάρι; Σίγουρα αρκετό και απ ότι φαίνεται θα αργήσουμε πολύ να ξαναπάμε και όταν ξαναπάμε, το πιο πιθανό είναι να δούμε μια πολύ διαφορετική εικόνα. Ο κλάδος των μικροπωλητών, ένας εμπορικός κλάδος, με πολλές ιδιαιτερότητες που όπως δίνει ζωή στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στο παραδοσιακό εμπόριο, αφού εκεί ξεστοκάρουν και τα εμπορικά μαγαζιά, βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής λόγω της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.
Όταν μιλάμε για υπαίθριο εμπόριο εξαιρούμε τις λαϊκές αγορές που δεν σταμάτησαν να λειτουργούν μέχρι σήμερα που μιλάμε και στις οποίες οι πλανόδιοι έμποροι, μικροπωλητές, και πλανόδιοι δεν έχουν πρόσβαση.
Και όταν μιλάμε για πλανόδιους αυτό πιάνει από τους έμπορους βιομηχανικών ειδών μέχρι τους κουλουράδες και τους καστανάδες.
Επαγγελματίες δηλαδή που εργάζονται είτε σε εμποροπανηγύρεις, είτε πλανόδιοι από νομό σε νομό, είτε σε παζάρια του σαββατοκύριακου είτε σε σταθερά πόστα.
Ένας κλάδος που απασχολεί περίπου 12.000 άτομα.
Και σαν να μην έφτανε η πανδημία, ετοιμάζεται και νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που όπως λένε παράγοντες της αγοράς θα ανατρέψει πλήρως το υπάρχον status και θα επιτρέψει την είσοδο μεσαζόντων στο σύστημα απόδοσης θέσεων σε εξωτερικούς χώρους επιστρέφοντας ουσιαστικά στο νόμο του 1980.
«Εδώ και ένα χρόνο έχουμε πάρει ως βοήθεια μόνο 800 ευρώ, αυτά που δόθηκαν πέρυσι τον Απρίλιο, κάποιοι λίγοι ένα 300ρι ενώ επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν πάρει ελάχιστα μέλη μας» λέει στο CNΝ Greece o κ. Νεκτάριος Ντόλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μικροπωλητών.
«Τα μέλη μας βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να δουλέψουν και λόγω του ότι είχαμε χαμηλούς τζίρους, κάτω από 10.000 ευρώ δεν παίρνουμε ούτε επιστρεπτέα προκαταβολή» λέει ο κ. Ντόλος.
«Ελάχιστοι παίρνουν επιστρεπτέες, ζήτημα είναι να παίρνει ένα 10% των μικροπωλητών» τονίζει ο κ. Δημήτρης Ψύκος, Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Υπαίθριων Εμπόρων Ελλάδας. Είμαστε ο μόνος κλάδος του λιανεμπορίου που από πέρυσι με εξαίρεση ένα τρίμηνο μένουμε κλειστοί».
Για αυτούς που δεν το γνωρίζουν, οι μικροπωλητές και οι μικρέμποροι δεν ανήκουν στην κατηγορία των πωλητών των λαϊκών αγορών.
Οι μικροπωλητές δεν έχουν το δικαίωμα να δουλεύουν στις λαϊκές αγορές παρά μόνο σε παζάρια και εμποροπανηγύρεις σε αντίθεση με τους πωλητές των λαϊκών αγορών.
Στα παζάρια και στις εμποροπανηγύρεις υπάρχει μια ποσόστωση 20% για θέσεις που προορίζονται για πωλητές λαϊκών αγορών, ένα 10% για όσους έχουν μόνιμη θέση (κάστανα, κουλούρια κτλ) και το υπόλοιπο 70% δίδεται με κλήρωση στους υπόλοιπους μικροπωλητές.
Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι οι μικροπωλητές έχουν τον ίδιο ΚΑΔ με τους πωλητές των λαϊκών αγορών.
Τι συνέβη λοιπόν: Όπως μας εξηγεί ο κ. Ψύκος, «ενώ οι πωλητές των λαϊκών αγορών δουλεύουν όλο αυτό το διάστημα, έχουν έσοδα και δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή, οι μικροπωλητές και πλανόδιοι έμποροι δεν δούλεψαν, άρα δεν μπορούν να εμφανίσουν τζίρο και δεν παίρνουν επιστρεπτέα. Επιπλέον επειδή ακριβώς έχουμε τον ίδιο ΚΑΔ, στο σύστημα της ΑΑΔΕ φαινόταν ότι ο συγκεκριμένος ΚΑΔ ήταν ανοιχτός, αφού οι πωλητές στις λαϊκές δούλευαν και δουλεύουν. Εμείς όμως δεν δουλεύουμε και δεν εντασσόμαστε στις κλειστές επιχειρήσεις. Παραλογισμός. Στείλαμε επιστολές παντού, μέχρι και στο γραφείο του πρωθυπουργού, μας είπαν ότι έχουμε δίκιο, ότι θα το δουν αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα» καταλήγει ο κ. Ψύκος.
«Φανταστείτε, ένας που πουλά κουλούρια ή κάστανα και δούλεψε 2 με 3 μήνες δεν μπορεί να κάνει τους τζίρους που απαιτούνται για την επιστρεπτέα» λέει ο κ. Ντόλος.
«Έχουμε, ταμειακή, POS, όπως ο κάθε επαγγελματίας αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τζίρους για να πάρουμε επιστρεπτέα. Είχαν πει ότι θα δώσουν 500 ευρώ στους επαγγελματίες που ανήκουν στο 70% της ποσόστωσης που αναφέραμε παραπάνω αλλά δεν έχουμε πάρει τίποτα... Τώρα αναμένουμε μια ΚΥΑ για να μπορέσουμε και εμείς να πάρουμε τα 534 ευρώ από τον Γενάρη» λέει ο κ. Ψύκος.
«Ο κλάδος μας αφανίζεται και εκτός από το ότι δεν δουλεύουμε ετοιμάζεται και ένας νέος νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, που επαναφέρει τις δημοπρασίες για τις υπαίθριες θέσεις. Μας επιστρέφουν στη δεκαετία του ‘80 όπου με αυτό σύστημα είχαμε να αντιμετωπίσουμε εκβιασμούς και μεσάζοντες» λέει ο κ. Ντόλος. «Έχουμε ζητήσει να δούμε το σχέδιο νόμου, γιατί μέχρι τώρα μόνο διαρροές έχουμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.»
«Το προσχέδιο νόμου που βγήκε είναι κατάπτυστο» λέει ο κ. Ψύκος.
«Φτάσαμε μέχρι και την ΚΕΔΕ όπου οι άνθρωποι μας εξέφρασαν την στήριξή τους. Αυτά τα περί ηλεκτρονικής δημοπρασίας που ακούγονται είναι ανεφάρμοστα. Πρώτον οι περισσότεροι μικροπωλητές κινούνται στην επαρχία, δεύτερον τα περισσότερα μέλη μας δεν έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και επιπλέον δεν μπορείς να πλειοδοτήσεις για μια θέση σε ένα πανηγύρι με τιμή εκκίνησης. Αυτό προβλεπόταν στον νόμο του 1980 που ήταν η "χαρά του νταβατζή".
Τι θέλουν τώρα; Να φέρουν πάλι τους μεσάζοντες στο υπαίθριο εμπόριο; Αυτό θα είναι ο αφανισμός του μικροπωλητή. Γιατί ο μικροπωλητής δεν έχει λεφτά να «χτυπήσει» δημοπρασίες.
Πρέπει να ανοίξει το πλανόδιο εμπόριο με μέτρα ασφαλείας. Αυστηρά μέτρα αλλά πρέπει να ανοίξει. Ήδη μας έχουν στείλει από την ΑΑΔΕ μήνυμα ότι μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να αλλάξουμε τις ταμειακές μηχανές. Πώς να τις αλλάξουμε από τη στιγμή που δεν δουλεύουμε; Παραλογισμός».