Πώς τα μέτρα κατά του κορωνοϊού σχεδόν «εξαφάνισαν» την εποχική γρίπη
Ανανεώθηκε:
Διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και, υπό άλλες συνθήκες, η εποχική γρίπη θα είχε εξαπλωθεί στη χώρα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:
Κατά την εβδομάδα 4/2021 (25–31 Ιανουαρίου 2021) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
- Κατά την εβδομάδα 4/2021 (25–31 Ιανουαρίου 2021) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 4 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Κανένα δείγμα δεν ήταν θετικό για ιούς γρίπης
- Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται να έχει συνολικά επηρεάσει τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης.
Αν και δεν είναι ακόμη η ώρα να κηρύξουμε τη νίκη ενάντια στην εποχική γρίπη, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες δυτικές χώρες. «Θα περίμενα λίγο ακόμη προτού δηλώσω ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει εντελώς», λέει στο CNNi η επικεφαλής του προγράμματος κατά της εποχικής γρίπης του αμερικανικού CDC, Λινέτ Μπράμερ: «Η γρίπη μπορεί να κάνει περίεργα πράγματα».
Τον περασμένο Μάρτιο, τα θύματα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα ήταν 90.
Στις ΗΠΑ, πέρυσι τέτοια εποχή 78 παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους. Φέτος, έχει αναφερθεί μόλις μία περίπτωση τέτοιου θανάτου.
«Η δραστηριότητα της γρίπης είναι ασυνήθιστα χαμηλή αυτήν την εποχή, μπορεί όμως να αυξηθεί τους επόμενους μήνες», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του CDC.
Θεωρείται βέβαιο ότι τα προληπτικά μέτρα που παίρνουν οι χώρες κατά του κορωνοϊού έχουν επιδράσει αποτελεσματικά στην αποφυγή της εξάπλωσης της γρίπης. Άλλωστε οι αναπνευστικοί ιοί, μεταξύ των οποίων και ο κορωνοϊός, μεταδίδονται με παρόμοιους τρόπους: με μικροσκοπικά σωματίδια βλέννας και σάλιου που μεταφέρονται όταν οι άνθρωποι βήχουν, φτερνίζονται, μιλούν ή και απλώς αναπνέουν.
Αυτά τα μικροσωματίδια πέφτουν σε επιφάνειες που οι άνθρωποι μπορεί να αγγίξουν με τα χέρια ή τα δάχτυλά τους και να τα μεταφέρουν στη μύτη, το στόμα και τα μάτια τους. Επίσης, να παραμείνουν στον αέρα και να εξαπλωθούν σε δωμάτια που δεν αερίζονται σωστά. Ή μπορούν να μεταφερθούν απευθείας από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρήση της μάσκας και η αποφυγή εσωτερικών χώρων με συνωστισμό βοηθάει στην επιβράδυνση της μετάδοσης, όπως άλλωστε και στο συχνό πλύσιμο των χεριών.
Παρόλα αυτά τονίζεται πάντα η αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Η μειωμένη εξάπλωση της γρίπης είναι θετικό νέο για αρκετούς λόγους. Οι γιατροί ανησυχούσαν πολύ για την πιθανότητα η γρίπη και ο κορωνοϊός να κυκλοφορούν παράλληλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με δύο ιούς ταυτόχρονα - και αυτό θα ήταν σοβαρό. Αλλά επειδή η γρίπη βάζει επίσης ανθρώπους στο νοσοκομείο, θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε ένα ήδη τεντωμένο σύστημα υγείας.
Ένα πράγμα ωστόσο είναι σίγουρο. Η γρίπη μπορεί να μας εκπλήξει καθώς διαφέρει πολύ από τον ένα χρόνο στον άλλο.
Στις ΗΠΑ μολύνει από 9,3 εκατομμύρια έως 45 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ σκοτώνει μεταξύ 12.000 και 61.000 ανθρώπους ετησίως και βάζει στο νοσοκομείο 140.000 έως 810.000 ασθενείς της.
Κάποιες χρονιές, η εποχή της γρίπης ξεκινά νωρίς - τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Άλλες, μπορεί να έρθει αργότερα, ενισχυόμενη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Μερικές φορές υπάρχουν δύο κύματα γρίπης και συχνά ένα στέλεχος θα χτυπήσει νωρίς και ένα δεύτερο στέλεχος θα χτυπήσει αργότερα - μερικές φορές μέχρι τον Απρίλιο.
Η γρίπη κυκλοφορεί όλο το χρόνο - συνήθως μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα το καλοκαίρι, αλλά δεν υπάρχουν κανόνες.
Σύμφωνα με την Μπράμερ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται σε περιοχές της Ασίας που έχουν μειώσει τους περιορισμούς που προορίζονταν για τη συγκράτηση του κορωνοϊού.
«Όταν χαλαρώνουν αυτά τα μέτρα, η γρίπη επανέρχεται», προειδοποιεί.
There's hardly any flu this year. Coronavirus restrictions may be responsible, by Maggie Fox, CNN