FOCUS

Αλμπέρτο Κάιρο στο CNN Greece: Απολυταρχικές κυβερνήσεις έκαναν δύσκολη την πρόσβαση σε δεδομένα

Στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί δημοσιογράφοι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα για την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού εξαιτίας της στροφής προς τον απολυταρχισμό που επέδειξαν πολλές κυβερνήσεις στον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν τη ροή των πληροφοριών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Οπτικής Δημοσιογραφίας και ειδικός σε θέματα οπτικοποίησης δεδομένων, Αλμπέρτο Κάιρο μιλώντας στο CNN Greece.

«Η πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουμε πιστεύω γενικά και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, είναι πως υπάρχει μια στροφή που έκαναν κάποιες κυβερνήσεις που ανέλαβαν μεταξύ του 2015, του 2016, του 2018, μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν τη ροή των πληροφοριών», σημείωσε.

Και πρόσθεσε πως αναφέρεται σε ηγέτες που «δεν πιστεύουν στο να είναι κάποιος αληθής με τα δεδομένα, δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια».

«Τους ενδιαφέρουν πράγματα που τους κάνουν να φαίνονται καλοί. Και όλοι οι άνθρωποι που είναι μαζί τους, που υποστηρίζουν αυτό το είδος των κυβερνήσεων, πιστεύουν και αυτοί στην πληροφορία όχι σαν μέσο που βοηθά τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη ζωή. Πιστεύουν στο είδος της πληροφορίας και στον έλεγχο της ροής της πληροφορίας σαν μέσο για να μείνουν στην εξουσία», τόνισε.

Κάνοντας σχολιασμό για τον παγκόσμιο χάρτη κρουσμάτων κορωνοϊού του Τζονς Χοπκινς, έκανε λόγο για αξιέπαινη προσπάθεια δημοσιοποίησης δεδομένων για χρήση από το ευρύ κοινό. Άσκησε όμως κριτική πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα οπτικοποίησης, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να απεικονίζεται σε κύκλο με την πρώτη όψη τόσο -για παράδειγμα- μια πόλη όσο και μια χώρα γιατί δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις.

«Για παράδειγμα, χώρες όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία στον κύριο χάρτη έχουν μόνο έναν κύκλο. Αλλά όταν βλέπει κανείς την Ισπανία, την Ινδία. τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βραζιλία, έχεις δεκάδες κύκλους, με κάθε έναν εξ αυτών να αντιπροσωπεύει μια περιοχή και στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βραζιλίας, μια πολιτεία. Και αυτό δημιουργεί μια οπτική εντύπωση που είναι λίγο παραπλανητική», τόνισε.

Η συμβουλή του αναφορικά με αυτό τον χάρτη είναι «να επιχειρήσει κανείς να απεικονίσει τα δεδομένα μόνο σε εθνικό επίπεδο εκ πρώτης άποψης και μετά εάν κάποιος ζουμάρει, τότε να χωριστούν οι κύκλοι ώστε να φανούν τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο».

Ερωτηθείς για το εάν είναι καλύτερο ειδικά στο πλαίσιο της περιγραφής ενός σύνθετου θέματος όπως η εξέλιξη μιας πανδημίας να καταφεύγει κανείς σε ένα περισσότερο απλοϊκό ή περισσότερο σύνθετο διάγραμμα, ο Δρ. Κάιρο εξήγησε ότι όσο πιο περίπλοκο είναι το θέμα που αναλύεται κάθε φορά, τόσο περιπλοκότερο θα είναι και το διάγραμμά του, ωστόσο εκεί είναι που απαιτείται η παρέμβαση του δημοσιογράφου για να το εξηγήσει καλύτερα στον αναγνώστη.

«Όσο πιο πολύπλοκο είναι ένα θέμα, τόσο πιο πολύπλοκη θα είναι και η απεικόνισή του ή η επεξήγησή του και είναι καθήκον του δημοσιογράφου να προσπαθήσει να αποσαφηνίσει αυτή την ιστορία. Να προσπαθήσει να την εξηγήσει όσο καλύτερα γίνεται, όχι αναγκαστικά να δείξει μόνο τα δεδομένα αλλά να επιχειρήσει να τα βάλει στο κατάλληλο πλαίσιο, με ένα είδος αφήγησης που θα μπορεί να χτισεί από πάνω του για να αποσαφηνίσει το νόημα των αριθμών που παρουσιάζονται στο μυαλό των αναγνωστών», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης