FOCUS

Εμβόλιο κορωνοϊού: Προκαλεί όντως υπογονιμότητα; Πώς ξεκίνησε η νέα θεωρία

Pixabay

Ο άνεμος της αισιοδοξίας που έφεραν μαζί τους τα εμβόλια πνέει πλέον σε όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Και καθώς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους με τα μανίκια σηκωμένα, περισσότερα στοιχεία γίνονται γνωστά σχετικά με τις παρενέργειες των μαγικών σκευασμάτων.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία, ήπια συμπτώματα όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, δέκατα ή εξάντληση για μία ημέρα ή δύο ωχριούν μπροστά στο αίσθημα της ανακούφισης και της ελπίδας για την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Ωστόσο, όσοι προσπαθούν να συλλάβουν ή σκέφτονται την εγκυμοσύνη και/ή την εξωσωματική γονιμοποίηση ανησυχούν για το κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους ή να οδηγήσει σε απώλεια του εμβρύου.

Αυτή η ανησυχία μετατράπηκε σε έναν ανεμοστρόβιλο αφορισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που σκέφτονται τη σύλληψη.

Είναι δυνατόν όμως ένα εμβόλιο που αποτρέπει μια αναπνευστική ασθένεια να οδηγήσει σε υπογονιμότητα;

Δεν είναι.

Όπως αναφέρει άρθρο του Forbes, όλα ξεκίνησαν όταν αρκετά παραπλανητικά δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εξωτερικής πρωτεΐνης (spike protein) που σχηματίζεται με τη λήψη του εμβολίου τεχνολογίας mRNA προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή εισβολή του ιού με το σχηματισμό του πλακούντα.

Χρησιμοποιώντας επιστημονικούς όρους όπως το συγκεκριμένο όνομα της πρωτεΐνης, το syncitin-1, τον πλακούντα, τα αντισώματα και την αποστείρωση, οι ψευδείς ισχυρισμοί που ακούγονταν σαν επιστημονικοί μετατράπηκαν γρήγορα σε επιστημονική φαντασία.

Η πρωτεΐνη syncitin-1 είναι σημαντική για τον πλακούντα ώστε αυτός να παραμείνει προσκολλημένος στη μήτρα και να δράσει ως πηγή διατροφής και παροχής αίματος στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτή δεν είναι η spike protein, η πρωτεΐνη της Covid-19 ή SARS-CoV 2.

Οι δύο μοιράζονται μερικά παρόμοια αμινοξέα, αλλά δεν είναι οι ίδιες πρωτεΐνες.

Καθόλου.

Τα αντισώματα που παράγονται κατά της πρωτεΐνης της Covid-19 δεν θα μπλοκάρουν τη syncitin-1.

Παρόλο που η πρωτεΐνη ακίδων Covid-19 μοιράζεται πολλά κοινά αμινοξέα με τη syncitin-1, δεν είναι αρκετά ίδια (στην πραγματικότητα, δεν είναι ούτε παρόμοια) ώστε τα αντισώματα να αναγνωρίσουν και να αποκλείσουν αυτήν την κρίσιμη πρωτεΐνη του πλακούντα.

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, υπήρχαν 23 συμμετέχουσες που έμειναν έγκυες.

Υπήρξε μία απώλεια εγκυμοσύνης, αλλά αυτό συνέβη σε μία συμμετέχουσα που έλαβε το εικονικό φάρμακο και όχι το εμβόλιο.

Ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οξείες μολύνσεις Covid-19 προκαλούν υπογονιμότητα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, υπήρξαν ενδείξεις ότι η οξεία ιογενής λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε ορχίτιδα ή φλεγμονή των όρχεων.

Αυτό δεν θα ήταν πρωτόγνωρο για την SARS-CoV-2, καθώς και άλλοι ιοί όπως παρωτίτιδα, ηπατίτιδα και ο ιός Epstein-Barr (EBV), προκαλούν τέτοιες φλεγμονές.

Στην αρχική έκθεση της FDA σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και τις συστάσεις και για τα δύο πρόσφατα απελευθερωμένα εμβόλια mRNA, περιλάμβαναν εγκύους και εκείνες που θηλάζουν, καθώς και γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν, ως μέρος της ομάδας που θα συνιστούσαν να λάβουν το εμβόλιο κατά τη φάση της αρχικής διάθεσής του σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Έγκυες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από την πανδημία είχαν ιδιαίτερα δύσκολη κύηση και μερικές πέθαναν ή / και υπέστησαν απώλεια εμβρύου ως αποτέλεσμα της Covid-19.

Γι’ αυτό και πολλοί αμερικανικοί οργανισμοί συνέστησαν την ανοσοποίηση αυτής της ομάδας.

Καθώς το εμβόλιο Covid-19 θα γίνεται όλο και περισσότερο διαθέσιμο στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, στη συνέχεια στους ηλικιωμένους και τελικά στον γενικό πληθυσμό, παραμένει κρίσιμο να διαβάζουμε την επιστήμη των εμβολίων, όχι την επιστημονική φαντασία των εμβολίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης