FOCUS

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τα δύο ελπιδοφόρα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Pixabay

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα δύο εμβολίων κατά του κορωνοϊού μετά την ολοκλήρωση της 3ης φάσης των δοκιμών του. Τι πραγματικά ξέρουμε όμως γι' αυτά;

Ποια είναι τα κυρίαρχα υποψήφια εμβόλια;

Πίσω από το πρώτο είναι ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech. Οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους για το εμβόλιό τους BNT162b2, στις 9 Νοεμβρίου.

Η εταιρεία Moderna, μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το δικό της εμβόλιο, mRNA-1273 το πρωί της Δευτέρας.

Το εμβόλιο αυτό αναπτύσσεται σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα και των δύο εμβολίων είναι αρχικά, με τα τελικά να αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα υποψήφια εμβόλια και τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που δημοσίευσε η Pfizer, το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό πάνω από 90%, όπως έδειξαν τα ευρήματα 94 ασθενών της Covid-19, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχαν λάβει το placebo

Από τους 44.000 εθελοντές της Pfizer, οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν ένα placebo και οι άλλοι μισοί το εμβόλιο, έτσι τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι που έλαβαν το placebo ασθένησαν με covid παρά εκείνοι που πήραν το εμβόλιο.

Οι εθελοντές προστατεύτηκαν μία εβδομάδα αφότου έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η οποία δόθηκε 21 ημέρες μετά την πρώτη.

Οι Pfizer/BioNTech θα κάνουν έναν τελικό έλεγχο της αποτελεσματικότητάς του όταν 164 συμμετέχοντες στην έρευνα θα έχουν ασθενήσει.

Το εμβόλιο της Moderna εμφάνισε να έχει αποτελεσματικότητα 94,5% απέναντι στον κορωνοϊό, όταν 95 άνθρωποι από τους 30.000 εθελοντές μολύνθηκαν με Covid-19, 90 εκ των οποίων είχαν λάβει το placebo. Έντεκα άνθρωποι –όλοι ανήκαν στην ομάδα του placebo, ανέπτυξαν «σοβαρά» συμπτώματα της ασθένειας.

Μια τελική ανάλυση αναμένεται να περιλάβει 151 εθελοντές δοκιμών, και σε αυτό το σημείο, στατιστικά, η εταιρεία μπορεί να είναι 90% σίγουρη για την αλήθεια των ευρημάτων της.

Υπάρχουν παρενέργειες στα δύο αυτά εμβόλια;

Και οι δύο εταιρείες ανέφεραν ήπιες ή μέτριες παρενέργειες, κυρίως πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις για μια ή δύο ημέρες.

«Ένας πονόλαιμος ή μια αδιαθεσία για μια ή δύο ημέρες είναι πολύ καλύτερα από την Covid», δήλωσε ο Δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής πολιτικής υγείας και προληπτικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιντ.

Τι κάνει αυτά τα δύο εμβόλια να ξεχωρίζουν από τα άλλα;

Η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε τη γενετική ακολουθία του ιού που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, στα μέσα Ιανουαρίου, μερικές εβδομάδες μετά την αναγνώριση της παράξενης ασθένειας.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην ακολουθία της αποκαλούμενης «εξωτερικής πρωτεΐνης» (spike protein), η οποία βρέθηκε στην επιφάνεια του ιού, η οποία επιτρέπει στον ιό να προσκολληθεί στα κύτταρα ξενιστές και να τα μολύνει.

Τα εμβόλια των Moderna και Pfizer βασίζονται στην παροχή αλυσίδων γενετικού υλικού για να μετατρέψουν τα κύτταρα των ανθρώπων σε εργοστάσια πρωτεϊνών. Οι εξωτερικές πρωτεΐνες που δημιουργούνται από το σώμα δεν είναι επικίνδυνες επειδή ο υπόλοιπος ιός δεν υπάρχει, ωστόσο, το σώμα βλέπει τώρα την πρωτεΐνη και σχεδιάζει ανοσοποιητικούς στρατιώτες για να την καταπολεμήσουν σε μελλοντική έκθεση.

Αυτή η τεχνολογία δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ η ανάπτυξη και η δοκιμή άλλων εμβολίων έχει πάρει 15-20 χρόνια. Αυτή τη φορά επελέγη η τεχνολογία mRNA διότι οι επιστήμονες γνώριζαν ότι έτσι θα αναπτυσσόταν πιο γρήγορα ένα εμβόλιο.

Πότε θα έχουμε το εμβόλιο;

Προτού οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για έγκριση παροχής του εμβολίου τους στο κοινό, πρέπει να ξεπεράσουν πολλά ακόμη εμπόδια.

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στη δοκιμή πρέπει να έχουν συμπληρώσει δύο μήνες μετά τη δεύτερη λήψη τους, για να αποδείξουν ότι τα υποψήφια εμβόλια είναι ασφαλή.

Εάν κάποιος είναι να εμφανίσει σοβαρή αντίδραση από το εμβόλιο, αυτή είναι πιθανό να συμβεί εντός έξι εβδομάδων από τη λήψη του. Η Pfizer θα συμπληρώσει αυτό το ορόσημο ασφαλείας αυτήν την εβδομάδα.

Η Moderna θα χρειαστεί περισσότερο, επειδή χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για την εγγραφή συμμετεχόντων στη δοκιμή.

Το τελευταίο εμπόδιο αφορά στην παραγωγή.

Και οι δύο εταιρείες θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να παράγουν με ασφάλεια το εμβόλιό τους σε ευρεία κλίμακα.

Η Pfizer είπε ότι θα παράσχει στο FDA αυτές τις πληροφορίες πριν από αυτήν την εβδομάδα, αλλά δεν είναι σαφές πότε η Moderna θα ολοκληρώσει αυτήν τη διαδικασία.

Τέλος, η FDA θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να εξετάσει κάθε αίτηση, όπως και μια ανεξάρτητη επιτροπή. Αν και κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα διαρκέσει, η ρυθμιστική αρχή αναμένεται να εκδώσει άδεια έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech πριν από το τέλος του έτους.

Τελευταία εξέλιξη από το μέτωπο των εμβολίων, η είδηση ότι το ρωσικό εμβόλιο EpiVacCorona, το οποίο αναπτύσσει το ρωσικό ερευνητικό κέντρο Vector πέρασε στην Φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Το EpiVacCorona έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε κυκλοφορία σε κυκλοφορία την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία από το πιστοποιητικό εγγραφής εμβολίων που δημοσιεύτηκε στο κρατικό μητρώο φαρμάκων.

Στις 11 Αυγούστου, η χώρα κατέγραψε το πρώτο εμβόλιο COVID-19 στον κόσμο, το Sputnik V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Gamaleya με την υποστήριξη του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης