FOCUS

Γ.Τσίπρας στο CNN Greece: Φθάνοντας το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι ως χώρα για το προσφυγικό

Γ.Τσίπρας στο CNN Greece: Φθάνοντας το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι ως χώρα για το προσφυγικό
CNN Greece

Τον κίνδυνο να οξυνθεί άμεσα το προσφυγικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξει τακτική, επεσήμανε ο κ. Γιώργος Τσίπρας – Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, παραδέχθηκε ότι η χώρα μας δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Χαρακτήρισε «θέατρο του παραλόγου την κριτική που ασκούν οι βόρειες χώρες στην Ελλάδα για το θέμα, δεδομένου ότι, όπως λέει χαρακτηριστικά, όχι μόνο αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και παράλληλα «χαϊδεύουν άλλες χώρες».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να «χαλαρώσει» τα μέτρα προς την Ελλάδα, λειτουργώντας αντισταθμιστικά σε σχέση με τις προσφυγικές ροές που δέχεται και διαχειρίζεται, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει διαχωρίσει το προσφυγικό από την αξιολόγηση και επισήμανε ότι δεν συζητείται κάτι τέτοιο από τα τεχνικά κλιμάκια.

Υπερασπίζεται όμως και την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι εάν είχε προσεγγίσει διαφορετικά το ζήτημα, τότε θα είχαν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, τόνισε ότι το προσφυγικό είναι ένα διεθνές πρόβλημα για το οποίο απαιτείται διεθνής αντιμετώπιση.

«Πρέπει η Ευρώπη να υιοθετήσει μία διαφορετική στάση σε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η εμπόλεμη περιοχή της Συρίας είναι μια ζώνη του πλανήτη που βρίσκεται κοντά μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ερχομός των ανθρώπων που φεύγουν από τον τόπο τους.

katia tsipras13

Πηγή: CNN Greece

Κίνδυνος να οξυνθεί το προσφυγικό

«Είναι σαφές ότι η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το πρόβλημα. Αισιοδοξώ ότι η Ευρώπη θα υιοθετήσει αργά ή γρήγορα μια διαφορετική στάση από ότι έχει μέχρι τώρα. Στάση η οποία για ένα μεγάλο αριθμό χωρών υπολείπεται των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε την ανάγκη να υιοθετήσει μια διαφορετική στάση στο πρόβλημα «την οποία δεν την έχουμε δει».

Επίσης ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να οξυνθεί το μεταναστευτικό και σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε ότι αφορά τη χώρα μας, εάν η Ε.Ε δεν υιοθετήσει άλλη στάση.

Φθάνοντας το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι ως χώρα για το προσφυγικό

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη και εάν θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί διαφορετικά το ζήτημα, παραδέχθηκε ότι ως χώρα «φθάνοντας το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι ως χώρα να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση η οποία ξέσπασε και είναι η μεγαλύτερη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ειδικά στα θαλάσσια σύνορα δεν μπορείς να κάνεις κάτι.... Όταν έρχονται πρόσφυγες με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου οφείλεις να τους περιθάλψεις και να τους δώσεις το δρόμο να πάνε εκεί που θέλουν. Από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, είναι εντελώς παράλογη η στάση των χωρών που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες ή επικρίνουν την Ελλάδα".

Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε λάβει «κανείς υπόψη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν και έτσι».

Επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες όπως είπε, αντί να είχαν σκεφθεί πώς να διαχειρισθούν το πρόβλημα το προσέγγιζαν ξενοφοβικά.

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση στο προσφυγικό είπε ότι είναι λάθος «να πιστεύει κάποιος ότι εάν υιοθετούσαμε άλλη στάση θα είχαμε ανακόψει τα προσφυγικά ρεύματα.

Οποιαδήποτε άλλη στάση να είχαμε υιοθετήσει θα είχε μεγαλώσει το πρόβλημα».

Αρνείται επίσης το ότι η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση.

Η θέση της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής: Να επιμεριστούν το πρόβλημα όλες οι χώρες της Ε.Ε

tsipras

Πηγή: CNN Greece

Σε ερώτηση του CNN Greece για τις θέσεις που θα προσέλθει η χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής είπε: «Η θέση είναι μία και σαφής να επιμεριστούν το διεθνές πρόβλημα όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να υπάρξει και επιμερισμός ευθυνών και ανάληψης δράσεων τέτοιων που να μην φορτώνεται τοπ πρόβλημα στη χώρα εισδοχής που είναι η χώρα μας και ταυτόχρονα θα δώσουμε λύση και στο θέμα των προσφύγων».

Άλλο η αξιολόγηση από το ΔΝΤ και άλλο το προσφυγικό

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν μέτρα χαλάρωσης από το ΔΝΤ, (παραπέμποντας στη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις ο οποίος δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από το προσφυγικό “πρέπει να ληφθεί υπόψη” στην αξιολόγηση της Ελλάδας) είπε: «Η θέση της χώρας είναι να μην συνδέει αυτά τα ζητήματα. Το θέμα της αξιολόγησης, πιστεύω ότι μέσα στο Μάρτιο θα λυθεί ακόμη και αν παραταθεί το ζήτημα των διαφωνιών με το ΔΝΤ. Είναι διαφορετικό το ζήτημα των προσφύγων. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει κάποιες έκτακτες συνθήκες στις οποίες υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές ανάγκες, πρέπει να ληφθεί υπόψη . Αναφέρομαι στην παραπέρα εκτέλεση του προγράμματος , αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα. Δεν είναι κάτι που συζητείται αυτή τη στιγμή στα τεχνικά κλιμάκια αξιολόγησης».