FOCUS

Κέντρο ισλαμικών σπουδών απέναντι από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ο ειδυλλιακός όρμος στον έναν κάβο του οποίου βρίσκεται το πρώην σανατόριο που παραχωρήθηκε για να γίνει κέντρο ισλαμικών σπουδών Adalar Belediyesi

Η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή σχεδόν 50 χρόνια και παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις επανειλημμένες αιτήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τους νόμους της χώρας και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της.

Ωστόσο, στο ίδιο το νησί της Χάλκης προχωράει στην ίδρυση θεολογικού κέντρου ισλαμικών σπουδών.

Όπως αποκαλύπτει η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Sozcu, οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου εδώ και χρόνια νοσοκομείου νοσημάτων θώρακος της Χάλκης, το παλιό σανατόριο, μεταβιβάστηκαν από την κυβέρνηση στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, προκειμένου να λειτουργήσει εκεί θεολογικό κέντρο ισλαμικών σπουδών.

Το κτήριο και η έκταση του σανατορίου βρίσκονται σε μία προνομιακή τοποθεσία στην άλλη άκρη του νησιού που φιλοξενεί την ομώνυμη ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, στον όρμο του Πευκολιμένα ή Πιτυού -γνωστό σήμερα ως Τσαμ Λιμάνι- στον άλλο κάβο του οποίου, σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Το νοσοκομείο θεωρείται ιστορικό, καθώς ιδρύθηκε με εντολή του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ το 1924, λόγω του καλού κλίματος και του καθαρού αέρα του νησιού που ευνοούσε τη θεραπεία όσων έπασχαν από φυματίωση. Στις εγκαταστάσεις του νοσηλεύτηκαν διάσημοι Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος και εκ των ιδρυτών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ισμέτ Ινονού. Ήταν το πρώτο και μοναδικό νοσοκομείο πανδημίας της Τουρκίας. Όταν το 2005 μπήκε «λουκέτο» στο νοσοκομείο, εργάζονταν σε αυτό 250 άτομα προσωπικό.

Έκτοτε, κυκλοφορούσαν άλλοτε πληροφορίες και άλλοτε φήμες ότι τα δύο κτήρια και η έκταση 200 στρεμμάτων του νοσοκομείου θα δοθούν προς τουριστική εκμετάλλευση, καθώς βρίσκονται μέσα σε ένα πυκνό πευκοδάσος, στην άκρη ενός ειδυλλιακού κόλπου που επιτρέπει το άραγμα σκαφών αναψυχής και με μεγάλη παραλία κατάλληλη για τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ο τοπικός δήμος διεκδικούσε επί σειρά ετών να του παραχωρηθεί το πρώην σανατόριο και πρόσφατα επανήλθε με αφορμή την πανδημία, προκειμένου αυτό να επαναλειτουργήσει ως νοσοκομείο κορωνοϊού, καθώς έχει δυναμικότητα 660 κλινών και θα μπορούσε να διατεθεί προς χρήση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μεταξύ των κατοίκων, που ανησυχούν ότι η παρουσία των σπουδαστών μίας ισλαμικής σχολής θα αλλοιώσει τον τουριστικό και παραθεριστικό χαρακτήρα του νησιού τους.

Το ερώτημα που τίθεται, μεταξύ άλλων, είναι γιατί επελέγη η συγκεκριμένη τοποθεσία και γιατί η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την ίδρυση ενός ακόμη ανάλογου κέντρου.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι ο συμβολισμός με την ίδρυση ισλαμικής σχολής στη Χάλκη δεν εξαντλείται μόνο σε σχέση με την παρουσία της ιστορικής ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής που παραμένει κλειστή από το 1971. Ακριβώς δίπλα βρίσκονται σχολές του τουρκικού Ναυτικού, η πρώην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, και αυτό δίνει ένα επιπλέον μήνυμα που αφορά στην εσωτερική πολιτική σύγκρουση στην Τουρκία. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην Σχολή Δοκίμων του τουρκικού Ναυτικού ιδρύθηκε πάνω στις εγκαταστάσεις της πάλαι ποτέ Ελληνικής Εμπορικής Σχολής, του Ορφανοτροφείου Θηλέων και της Μονής της Παναγίας Καμαριώτισσας, η οποία είχε για καθολικό έναν από τους αρχαιότερους βυζαντινούς ναούς, ο οποίος βρίσκεται από το 1942 εγκλωβισμένος εντός των εγκαταστάσεων του Ναυτικού και λειτουργεί ως αποθήκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης