Νεότερο κατά 85 εκατομμύρια χρόνια από όσο νομίζαμε το φεγγάρι, δείχνει νέα μελέτη
Ανανεώθηκε:
Κατά 85 εκατομμύρια χρόνια πιο… φρέσκος απ’ ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα φαίνεται πως είναι ο δορυφόρος του πλανήτη μας, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Το φεγγάρι είναι μια σταθερά στη ζωή μας. Σταθεροποιεί την αξονική κλίση της Γης, ενεργοποιεί το κράμα του σιδήρου στον πυρήνα της, διατηρώντας το μαγνητικό πεδίο και προστατεύοντας τον πλανήτη μας και, μέχρι πρόσφατα, υποτίθεται ότι συνόδευε τη Γη στο μεγάλο της ταξίδι για πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Μία νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις σχετικά με την ηλικία του έχουν απόκλιση αρκετών εκατομμυρίων ετών από την πραγματικότητα.
Ομάδα του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής, δημιούργησε ένα αριθμητικό μοντέλο για να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη κατά την εξαιρετικά βίαιη πρόσκρουση ενός πρωτοπλανήτη στη Γη και τελικώς οδήγησε στη δημιουργία της Σελήνης.
Συμπέρασμα: το φεγγάρι γεννήθηκε λίγο πριν η Γη ολοκληρώσει το τελικό της σχήμα.
Το συμβάν, σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Μάξιμ Μόρις, σημειώθηκε πριν από 4,425 δισεκατομμύρια χρόνια και όχι 4,51 όπως θεωρούνταν έως και τώρα.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό συνέβη πριν από 4,425 χρόνια –με μία απόκλιση 25 εκατομμυρίων χρόνων– και γεννήθηκε η Σελήνη» ανέφεραν οι επιστήμονες.
«Είναι η πρώτη φορά που η ηλικία του φεγγαριού μπορεί να συνδεθεί απευθείας με ένα γεγονός που συνέβη στο τέλος του σχηματισμού της Γης, την εποχή σχηματισμού του πυρήνα της», λέει ο Θόρστεν Κλάινε, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μίνστερ της Γερμανίας και ένας από τους συντάκτες της έρευνας.
Μπορεί η επιστημονική κοινότητα να έχει συμφωνήσει σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι, ωστόσο το πότε αποτελεί πάγιο ζήτημα προστριβών. Τα δείγματα που έλαβαν από τη Σελήνη αστροναύτες της NASA και εκλέχθηκαν στη Γη, δεν έχουν δώσει απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα.
Το νέο αριθμητικό μοντέλο, όμως, δείχνει να προσεγγίζει περισσότερο από ποτέ την ημερομηνία δημιουργίας της Σελήνης.
Πώς γεννήθηκε
Η πρόσκρουση σημειώθηκε όταν το ηλιακό σύστημα ήταν ακόμη «υπό κατασκευή» και η Γη σχηματιζόταν με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν στο διάστημα συντρίμμια, που τελικώς ενώθηκαν σχηματίζοντας τη Σελήνη.
Ο πρωτοπλανήτης με τον οποίο συγκρούστηκε η Γη μας λεγόταν Θεία, ένα όνομα παρμένο από την ελληνική μυθολογία. Η Τιτανίδα Θεία (ή Ευρυφάεσσα)
ήταν σύζυγος του Υπερίωνα και μητέρα του Ήλιου και τη Σελήνης.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης δεν έμεινε τίποτα από τον πρωτοπλανήτη.
The moon is about 85 million years younger than we thought, new study finds, by Scottie Andrew, CNNi