Τα hot spots έρχονται οι τουρίστες όχι
Προκρατήσεις σε ελεύθερη πτώση, αλλάζουν ρότα τα κρουαζιερόπλοια, ακυρώνονται οι πτήσεις, παγώνουν τα συμβόλαια με τους tour operators.
Στο κατώφλι της νέας τουριστικής σεζόν, η Κως, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Λέρος, τα πέντε νησιά που τον φετινό χειμώνα στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τους πρόσφυγες, τώρα κινδυνεύουν άμεσα.
«Τα hot spots έρχονται οι τουρίστες όχι» λένε οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες των παραπάνω νησιών. Επιβαρυμένοι έτσι κι αλλιώς από τις καλπάζουσες αυξήσεις του ΦΠΑ, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, τους περιορισμούς των capital controls, την κατάρρευση των τζίρων και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου, καλούνται φέτος να διαχειριστούν μια ακόμα κρίση: την προσφυγική.
Η βεβιασμένη και χωρίς εθνικό σχέδιο δημιουργία των Κέντρων Καταγραφής και Ταυτοποίησης, των λεγόμενων «hot spots» είναι όπως μας λένε «το τελειωτικό χτύπημα». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Σύνδεσμός Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας και ΗΠΑ, «Το προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει την εικόνα σχεδόν του 40% των μελλοντικών επισκεπτών της χώρας μας».
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία για την άμεση ολοκλήρωση της οργάνωσης των hot spots τονίζοντας με ανακοίνωσή της ότι «Η δέσμευση για τη δημιουργία των κέντρων δεν πρέπει να επιτρέψει ανεξέλεγκτες ροές, πρέπει να λειτουργήσουν οργανωμένες δομές για την άμεση προώθηση των προσφύγων και καθώς πλησιάζει η έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου θα πρέπει διασφαλιστεί η θετική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό ώστε να μην επηρεαστεί η ροή της τουριστικής κίνησης».
ΛΕΡΟΣ
Λέρος - Hot Spot/Εurokinissi
«Ο τουρισμός επηρεάζεται άμεσα γιατί δημιουργούν κέντρα κράτησης, όχι υποδοχής. Η Λέρος των 8000 κατοίκων καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος: 500 πρόσφυγες την ημέρα» λέει ο Μανώλης Μαθιουδάκης, πρόεδρος ξενοδόχων Λέρου, με αγωνία για τις προκρατήσεις που βλέπει μέρα με τη μέρα να βουλιάζουν. Την ίδια στιγμή οι τελευταίες εργασίες για την δημιουργία hot spot στο προαύλιο του παλαιού ψυχιατρείου της Λέρου (όπου ακόμα και σήμερα νοσηλεύονται 250 ασθενείς) ολοκληρώνονται.
«Μη γελιόμαστε, φυλακή είναι. Σηκώνουν ξανά κάγκελα σε ένα τόπο φορτισμένο όπου στο παρελθόν φυλακίστηκαν οι αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι». Με την ανακοίνωση της δημιουργίας του hot spot οι προκρατήσεις μειώθηκαν κατά 30%.
Ωστόσο «η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί η Λέρος δεν λειτουργεί με προκρατήσεις αφού δεν έχει πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και δεν βασίζεται στον μαζικό τουρισμό. Είμαστε προορισμός για τους εναλλακτικούς τουρίστες της τελευταίας στιγμής».
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
To hot spot στη Μυτιλήνη. Πηγή: Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας
«Αν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, οι επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν. Θα μείνουν κλειστές και οι οικονομικές υποχρεώσεις θα συνεχίσουν να τρέχουν, θα μας κυνηγούν τα δάνεια και οι εισφορές και τελικά θα βάλουμε λουκέτο ή θα μας αγοράσουν.
Καταρρέουν τα έσοδα, καλπάζουν οι αυξήσεις, πουλάμε φθηνότερα και πληρώνουμε ακριβότερα» τονίζει ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυτιλήνης. Το νησί έβαλε πλάτη στους πρόσφυγες και τον χειμώνα ανταμείφθηκε.
Χάρη στους παράγοντες και τις δυνάμεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ενεργοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν την υποδοχή των προσφύγων και μετέβησαν στο νησί, η αγορά της Μυτιλήνης τονώθηκε και η πληρότητα στα μεγάλα καταλύματα «έφτασε ακόμα και το 100%, ποσοστό που δεν έχει δει το νησί μας κανένα καλοκαίρι».
Τους επόμενους μήνες όμως η εικόνα αναμένεται να αντιστραφεί. «Φέτος οι προκρατήσεις έχουν καταβαραθρωθεί. Σε σύγκριση με πέρσι έχουμε πτώση 90%. Περιμέναμε πάνω από 50 κρουαζιερόπλοια και ανάθεμα αν θα έρθουν έξι ή επτά. Το 80% πτήσεων charter έχει ακυρωθεί».
ΧΙΟΣ
Το hot spot της Χίου/Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας
Ο Πέτρος Φεγγουδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χίου εκτιμά ότι οι προκρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 60%. Κάθε εβδομάδα βλέπει τις πτήσεις charter να ακυρώνονται. «Αλλες δύο όπως φαίνεται θα ακυρωθούν. Από 6 θα πάμε σε 3 αφίξεις την εβδομάδα. Αυτό δύσκολα ανατρέπεται. Αν βγει από τον προορισμό ένα charter μπορεί να περάσει 10ετία για να ξαναμπεί». Παραδοσιακά, η Χίος είναι προορισμός Κεντροευρωπαίων, Αυστριακών, Ολλανδών, Νορβηγών και Σλοβένων.
«Παλιότερα είχαμε και Γερμανούς και Βέλγους και Ελβετούς- τους χάσαμε. Τις χάνουμε σιγά σιγά τις αγορές. Πλέον στο μυαλό του τουρίστα η Χίος είναι συνδεδεμένη με το προσφυγικό». «Περιμέναμε» συνεχίζει «ότι κάποιοι θα βοηθούσαν. Οτι θα προέτρεπαν τους πολίτες να κάνουν διακοπές στις χώρες με τους πρόσφυγες. Ομως είμαστε μόνοι. Κι όπως πάμε, τα ξενοδοχεία μας φέτος θα μείνουν άδεια».
ΚΩΣ
Αναχώρηση πλοίου από την Κω με πρόσφυγες. Eurokinissi/Θοδωρής Καρακοζίδης (φωτογραφία αρχείου)
Ούτε από την Κω είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα για την επερχόμενη τουριστική σεζόν. Ο Ηλίας Σιφάκης, αντίδημαρχος τουρισμού στο νησί, ελπίζει πώς αν λειτουργήσει σωστά το hot spot και οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα αντί να παραμένουν στο νησί «οι τουρίστες που αγαπούν την Κω θα επιστρέψουν».
Σύμφωνα με τον κ. Σιφάκη, παρουσιάζεται ανάκαμψη στις προκρατήσεις από την αγγλική αγορά και δειλά δειλά και από την γερμανική. «Αν και σε μικρό ποσοστό, πραγματοποιούνται κρατήσεις στο σύστημα. Η σκανδιναβική και η ολλανδική αγορά έχουν επηρεαστεί περισσότερο».
«Γίνονται προκρατήσεις αλλά είναι μειωμένες» αναφέρει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω. Εκτιμά μείωση της τάξης του 36%, εντοπίζει την αιτία στην προσφυγική κρίση και τονίζει ότι «έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική απώλεια. Η κοινωνία στήριξε τους πρόσφυγες- από τον μεμονωμένο κάτοικο μέχρι τον επιχειρηματία. Εμείς καλύψαμε κυβερνητικά κενά και ευρωπαϊκά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο πάγωμα».
ΣΑΜΟΣ
Το κέντρο προσφύγων της Σάμου. Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)
Μέχρι πέρσι, Αιγαίο σήμαινε ήλιος, θάλασσα και καλοκαίρι. Σήμερα οι ξενοδόχοι της Σάμου παρατηρούν ότι «η φράση “Aegean islands” δεν προκαλεί κανένα τουριστικό ενδιαφέρον».
«Ακυρώνονται άμεσα όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από Πολωνία για Σάμο για το καλοκαίρι του 2016». Η ανακοίνωση γνωστού πολωνικού πρακτορείου που πέρσι μετέφερε με πτήσεις charter στην Σάμο, 3000 Πολωνούς τουρίστες την εβδομάδα προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των ακυρώσεων που έχουν θορυβήσει τους εκπροσώπους του τουρισμού στο νησί.
«Οι προκρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 35% σε σύγκριση με πέρσι» δηλώνει ο δήμαρχος της Κω, Μιχάλης Αγγελόπουλος, τονίζοντας όμως ότι το τελευταίο διάστημα «υπάρχει σταθεροποίηση στους αριθμούς».
Ελπίδα ότι θα έρθουν οι Τούρκοι
Με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία, οι ξενοδόχοι της Χίου, της Λέσβου και της Λέρου που πέρσι κατάφεραν να «κερδίσουν» την εμπιστοσύνη δεκάδεων χιλιάδων Τούρκων παραθεριστών, περιμένουν φέτος ένα θετικό σημάδι. Στην Χίο «Είχαμε πέρσι 80.000 Τούρκους τους οποίους διεκδικήσαμε και από πελάτες μονοήμερης εκδρομής τους κάναμε πελάτες διακοπών.
Εχουν φτάσει τα νούμερα των διανυκτερεύσεων να είναι μετά τα ολλανδικά που είναι οι πρώτοι πελάτες σε αφίξεις» αναφέρει ο Πέτρος Φεγγουδάκης. Οπως λέει «φέτος η Τουρκία έχει ξεκινήσει καμπάνια για να τους κρατήσει εντός των συνόρων της». Στην Λέρο, ελπίζουν ότι θα τους ενισχύσει και φέτος η μικρή τουρκική πόλη των Διδύμων, η οποία πέρσι στήριξε πολύ το νησί.
«Η Λέρος είναι γαστρονομικός προορισμός και οι Τούρκοι καλοφαγάδες. Δεκάδες χιλιάδες, ήρθαν για διακοπές πέρσι στο νησί μας» τονίζει ο Μανώλης Μαθιουδάκης ελπίζοντας ότι «οι απέναντι» δεν θα πτοηθούν από το προσφυγικό γιατί «το ζουν κι οι ίδιοι». Στην Μυτιλήνη είναι απαισιόδοξοι: «Τους χάσαμε και τους Τούρκους» λένε οι τουριστικοί πράκτορες.