Ιράν: Οι γυναίκες είδαν το μπιτς βόλεϊ από τη βεράντα μιας καφετέριας
Το μεγαλεπίβολο σχέδιο του Σάχη για το ειδυλλιακό νησί Κις στις νότιες ακτές του Ιράν προέβλεπε τη μετατροπή του σε Μονακό του Περσικού όπου τα μέλη του διεθνούς τζετ σετ θα απολάμβαναν τις διακοπές τους στα πολυτελή ξενοδοχεία, τις σμαραγδένιες θάλασσες και τις λευκές αμμουδιές του. Η ισλαμική επανάσταση τον πρόλαβε, το Κις -βασιλική περιουσία έως τότε- πέρασε στη θεοκρατική εξουσία της Τεχεράνης και μετά τον πολυετή πόλεμο με το Ιράκ αναδείχτηκε σε σημείο αναφοράς για τους Ιρανούς παραθεριστές.
To νησί Κις, το μπιτς βόλεϊ και οι γυναίκες
Από τη στιγμή που η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB) αποφάσισε να παραχωρήσει στο Ιράν ένα από τα δεκατέσσερα Open Τουρνουά του World Tour 2016, ήταν ηλίου φαεινότερον ότι το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός θα φιλοξενείτο στο νησί Κις. Πράγματι, το τουρνουά διοργανώθηκε από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου και αφού η FIVB είχε λάβει διαβεβαίωση, με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2016, από τους Ιρανούς διοργανωτές ότι τους αγώνες θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν «όλες οι ηλικιακές ομάδες από όλα τα φύλα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των γυναικών».
To νησί Κις στο χάρτη και ο χώρος διεξαγωγής του τουρνουά - Πηγή: Google Maps / twitter
Η διαβεβαίωση ήταν εξόχως σημαντική, διότι η Τεχεράνη δεν επιτρέπει στις γυναίκες να παρακολουθούν αγώνες ανδρών από τις κερκίδες, κάτι το οποίο αφενός αντίκειται στον κανονισμό της FIVB αφετέρου παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της Ολυμπιακής Χάρτας. Της διαβεβαίωσης είχαν προηγηθεί ήξεις αφήξεις των αρμοδίων ιρανικών Αρχών για το αν θα επιτρεπόταν στις γυναίκες να παρακολουθήσουν το τουρνουά, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός Ιράν, κυρίως από τη γυναικεία ακτιβιστική οργάνωση Open Stadiums, όσο και διεθνώς με την ΜΚΟ Human Rights Watch να ηγείται καμπάνιας διαμαρτυρίας.
Είδαν τους αγώνες από τη βεράντα μιας...καφετέριας
Η διαβεβαίωση αποδείχτηκε κενό γράμμα. Η είσοδος δεν επετράπη στις γυναίκες. Τουλάχιστον όχι σε όλες. Η Σαμίρα, που μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό της ταξίδεψαν από την Τεχεράνη στο Κις για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, άκουσε με έκπληξη -όπως λέει στο IranWire- την απάντηση του φρουρού στην πύλη όταν τον ρώτησε έντονα γιατί δεν την αφήνει να μπει αφού, όπως ανακοινώθηκε, επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες:
Είπαν ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν πρόσβαση – αλλά δεν είπαν ότι εσύ συγκεκριμένα μπορείς.
Ο φρουρός φαίνεται πως ήξερε καλά τι έλεγε. Μετρημένες στα δάχτυλα γυναίκες ήταν πράγματι στο γήπεδο και μάλιστα φωτογραφία τους αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της Ομοσπονδίας Βόλεϊ του Ιράν στο τουίτερ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του IranWire δεν ήταν όποιες κι όποιες: Είτε ήταν γυναίκες αθλητικογράφοι που κάλυπταν το γεγονός, όπως δείχνει η διαπίστευση που είχαν κρεμασμένη στο λαιμό τους, είτε σύζυγοι και θυγατέρες ιθυνόντων των εγκαταστάσεων· όλες τους, κατά την ίδια πηγή, επελέγησαν προσωπικά από τον επικεφαλής του τμήματος Ασφαλείας του νησιού Κις και ήταν περίπου 15.
Γυναίκες με διαπιστεύσεις παρακολουθούν το τουρνουά του Κις μέσα από το γήπεδο - Πηγή: twitter/@IRIVF
Όλες οι υπόλοιπες αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν το τουρνουά από τη βεράντα της γειτονικής καφετέριας και όχι όλες τις ημέρες. Όπως λέει η Σαμίρα, την μεν Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου δόθηκε εντολή στην καφετέρια να μην δέχεται πλέον γυναίκες ενώ την επόμενη ημέρα επέβαλαν στο μαγαζί να κατεβάσει ρολά.
Πάνω: Ιρανές παρακολουθούν το τουρνουά του Κις από τη βεράντα μιας καφετέριας - κάτω: η καφετέρια όπως φαίνεται από το γήπεδο - Πηγή: twitter/@openStadiums - @IRIVF
Πόλεμος δηλώσεων στο τουίτερ
Οι ακτιβίστριες της οργάνωσης Open Stadiums ανήρτησαν στο τουίτερ βίντεο από την καφετέρια με το σχόλιο «η τελευταία φορά που οι γυναίκες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες από τη βεράντα».
Μάλιστα δεν άφησαν αναπάντηση ανάρτηση της Ομοσπονδίας Βόλεϊ του Ιράν με αντίστοιχο βίντεο από τη βεράντα που έγραφε ότι «όλες οι οικογένειες έχουν πρόσβαση στο τουρνουά του Κις»: «Ναι!» ήταν η απάντηση «αλλά από τη διπλανή ταράτσα και από σήμερα ούτε απ’ αυτήν».
Τι λέει η FIVB
Η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης απέδωσε τον αποκλεισμό των γυναικών την ημέρα των προκριματικών, δηλαδή την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016, σε «παρεξήγηση» ενώ σε επόμενες ανακοινώσεις της, τόνισε ότι «επετράπη στις γυναίκες να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια» και πως ερευνά «ισχυρισμούς ότι η μαζική παρουσία μιας μεγάλης ομάδας γυναικών στο τουρνουά ήταν πολιτικά υποκινούμενη». Αρνείται ότι οι ελάχιστες γυναίκες που ήταν παρούσες στο γήπεδο ήταν για 'ξεκάρφωμα' και δεν δέχεται πως ήταν επιλεγμένες μια προς μία. Μάλιστα, ανέβασε αυτή τη φωτογραφία στον ιστότοπό της για να πιστοποιήσει τη γυναικεία παρουσία στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων.
Γυναίκες θεατές στο διεθνές τουρνουά μπιτς βόλεϊ του Κις - Πηγή: FIVB
Επίσης, πανηγύρισε το τέλος των αγώνων με βίντεο που ανήρτισε στο λογαριασμό του World Tour στο τουίτερ με έμφαση στη γυναικεία παρουσία μεταξύ των θεατών.
Θα καταφέρει το μπιτς βόλεϊ να ξαναβάλει τις γυναίκες στα γήπεδα;
Αυτή ήταν η ερώτηση στο προηγούμενο για το ίδιο θέμα ρεπορτάζ του CNN Greece, εν αναμονή του τουρνουά του Κις.
Δίχως αμφιβολία το ότι οι γυναίκες κατάφεραν να δουν στο «μεγαλύτερο μέρος τους τους αγώνες» δεν συνιστά νίκη για το μπιτς βόλεϊ. Ούτε θα πρέπει, επίσης, να χαροποιεί τη Διεθνή Ομοσπονδία, η οποία, ενώ γνώριζε την καταστολή που υφίστανται οι Ιρανές που επιχειρούν να παρακολουθήσουν ανδρικό βόλεϊ, παραχώρησε στην Τεχεράνη όχι μόνο το συγκεκριμένο τουρνουά αλλά και τους αγώνες του World League.
Από την άλλη, το ότι έστω ελάχιστες γυναίκες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το τουρνουά μέσα από το γήπεδο δεν είναι αμελητέο. Αν μη τι άλλο αποδεικνύει στη θεοκρατία του Ιράν ότι δεν επίκειται το...τέλος του κόσμου. Με αφορμή λοιπόν την παρουσία τους, το μεγάλο στοίχημα και για τη χώρα και για τη FIVB είναι το World League με τη συμμετοχή της εθνικής ανδρών βόλεϊ του Ιράν που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Τεχεράνη: Αν δεν δοθεί ελεύθερη και δίχως περιορισμούς πρόσβαση στις γυναίκες, τότε οι διεθνείς διοργανώσεις ίσως θα έπρεπε, δίχως δισταγμό, να δείξουν 'κόκκινη κάρτα' στο Ιράν.
Διαβάστε ακόμη:
Ιράν: Θα καταφέρει το μπιτς βόλεϊ να ξαναβάλει τις γυναίκες στα γήπεδα;