FOCUS

Πάσχα 2020: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές του οβελία – Κέρδη για μεσάζοντες, ζημιές για κτηνοτρόφους

«Φέτος είναι η χρονιά των μεσαζόντων» όσον αφορά τον πασχαλινό οβελία, λένε στο CNN Greece παράγοντες της αγοράς. Γιατί μπορεί οι τιμές στους κτηνοτρόφους να έχουν πέσει πολύ χαμηλά όμως οι τιμές στη λιανική θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Που πάει η διαφορά; Στις τσέπες των μεσαζόντων. 

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε για το φετινό Πάσχα είναι πρώτον ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά, δεύτερον ότι οι κτηνιατρικοί έλεγχοι έχουν γίνει κανονικά αν και με μεγάλες δυσκολίες-σχεδόν οριακά - και τρίτον ότι οι τιμές στο κρεοπωλείο για το αρνί και το κατσίκι θα κυμανθούν γύρω στα 8 ευρώ το κιλό και λίγο χαμηλότερα αν κάποιος αγοράσει ολόκληρο το ζώο.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης στο CNN Greece, το γεγονός ότι δεν κάναμε φέτος εξαγωγές στην Ιταλία και στην Ισπανία όπως και το ότι λόγο κορωνοϊού δεν θα βάλουν σούβλα οι καταναλωτές, περιορίζει τα κιλά που θα αγοράσει για το σπίτι της η κάθε οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν αρκετά ζώα απούλητα κάτι που είναι κακό για τον παραγωγό.

Φέτος όπως λέει ο κ. Τσιρώνης δεν έγιναν εισαγωγές ενώ οι τιμές στην αρχή της εβδομάδας ήταν ένα με δύο ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τα Χριστούγεννα. Μπορεί να ήταν λίγο χαμηλότερα και χθες στη Βαρβάκειο το αρνί να κυμαινόταν στα 6 ευρώ, όμως πρόκειται για αμνοερίφια που είχαν οδηγηθεί στο σφαγείο τον προηγούμενο μήνα.

Αυτά που οδηγήθηκαν στα σφαγεία από το Σαββατοκύριακο και μετά θα διοχετευθούν στην αγορά τις τελευταίες ημέρες που θα κορυφωθεί η ζήτηση και εκεί η τιμή θα ανέβει ακόμη και στις κρεαταγορές.

Όπως λέει στο CNN Greece o κ. Σταύρος Πέρρος , πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών η οποία εκπροσωπεί τα μικρά κρεοπωλεία της γειτονιάς, η ζήτηση εξελίσσεται χωρίς προβλήματα με το 80% των πελατών να έχουν κάνει ήδη εδώ και μέρες τις παραγγελίες τους.

Όπως μας λέει ο κ. Πέρρος τα αμνοερίφια του Πάσχα σφαχθήκανε από το Σάββατο του Λαζάρου και συνεχίζονται οι σφαγές και έχουν άλλες τιμές σε σχέση με αυτές που μπορούσε να δει και μέχρι χθες κανείς στις κρεαταγορές.

Οι τιμές σύμφωνα με τον κ. Πέρρο είναι ελαφρώς αυξημένες αλλά οι κρεοπώλες τις γειτονιάς απορροφούν τη διαφορά γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την πελατεία τους η οποία είναι σταθερή όλο το χρόνο.

Στη χονδρική τα αρνιά πουλήθηκαν την Τρίτη από 5,60 έως 6 ευρώ λέει στο CNN Greece o κ. Πέρρος, που σημαίνει ότι στα κρεοπωλεία η λιανική θα είναι κοντά στα 8,90 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος μιλώντας στο CNN Greece, λέει ότι φέτος ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους κτηνοτρόφους που λόγω της κρίσης, της μειωμένης ζήτησης αλλά και του ότι δεν έγιναν φέτος εξαγωγές σε Ιταλία και Ισπανία, αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα ζώα τους στους εμπόρους και μεσάζοντας σε τιμή κάτω του κόστους, στα τρία ευρώ ή λίγο παραπάνω. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο κ. Πέρρος λέγοντας φέτος είναι η χρονιά του μεσάζοντα ο οποίος θα αποκομίσει μεγάλο κέρδος καθώς οι μεσάζοντες πωλούν στα κρεοπωλεία από 5,60 έως 6 ευρώ με τις τιμές να αυξάνονται κατά μερικά λεπτά καθημερινά.

Ο κ. Πέρρος λέει ακόμη ότι πριν την κρίση με τον κορωνοϊό και επειδή αναμένονταν εξαγωγές σε Ισπανία και Ιταλία έγιναν κάποιες εισαγωγές από την Ρουμανία, περίπου 20.000 αρνιά. Το γεγονός αυτό συμπίεσε τις τιμές κτηνοτρόφου.
Ο κ. Πεβερέτος λέει ότι ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες θα έμεναν απούλητα 500 χιλιάδες αμνοερίφια ωστόσο χωρίς να είχε τελικά νούμερα τόνισε πως θα μείνουν στους κτηνοτρόφους πάρα πολλά που συνεπάγεται μεγάλη οικονομική ζημία. Αυτό πάντως που τονίζει είναι ότι οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που όλοι οι κτηνοτρόφοι έχουν μπει μέσα, οικονομικά. Τόνισε επίσης ότι στα σφαγεία η δουλειά σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένη από 10% έως 20% και με πρόχειρους υπολογισμούς μας είπε ότι η εκτίμηση είναι να μείνουν απούλητα περίπου 200.000 αμνοερίφια.
Οι κτηνοτρόφοι θα έχουν μεγάλη ζημιά εφέτος και όπως λέει ο κ. Πεβερέτος ενώ οι επιχειρήσεις που παίρνουν το γάλα και το κρέας έχουν μπει στους ΚΑΔ με τις πληττόμενες, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν μπει με αποτέλεσμα να μην μπορούν αν πληρώσουν υποχρεώσεις και επιταγές.

Μία όμως άλλη διάσταση στις εξελίξεις στην αγορά, το τελευταίο διάστημα με την κρίση του κορωνοϊού είναι η περίπτωση των ελέγχων των σφάγιων από τους κτηνιάτρους του δημοσίου που φέτος έγιναν με μεγάλες δυσκολίες και σχεδόν οριακά.
Όπως λέει στο CNN Greece η κυρία Βασιλική Ζαφειροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων φέτος δεν είχαμε κρούσματα ελληνοποιήσεων και όλα τα προϊόντα είναι ελεγμένα.
Όμως λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και με δεδομένο την έλλειψη προσωπικού οι έλεγχοι έγιναν με μεγάλο προσωπικό κόστος των εργαζομένων κτηνιάτρων που εργάστηκαν υπερωρίες σαββατοκύριακα και χωρίς άδειες ειδικού σκοπού όπως προβλεπόταν ούτε καν για τις μητέρες με μικρά παιδιά. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών έχουν σήμερα 450 κτηνιάτρους ενώ το 2007 είχαν 1200.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης