FOCUS

Αλίκη Θεοφιλόπουλος: Η Ελληνοαμερικανίδα που... "ζωγραφίζει" στη Disney

Αλίκη Θεοφιλόπουλος: Η Ελληνοαμερικανίδα που... "ζωγραφίζει" στη Disney
Aliki Theofilopoulos/Facebook Account

Μπόρεσε να εισβάλλει στον ανδροκρατούμενο χώρο των κινουμένων σχεδίων και να τον συνταράξει συθέμελα, επιβάλλοντας τη διαφορετικότητά της προς όφελός του, σεβόμενη όμως και τους κανόνες, μαζί και τις πραγματικότητες που συνάντησε.

Η ταλαντούχα Ελληνοαμερικανίδα, Αλίκη Θεοφιλόπουλος, σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση της Disney βρήκε λίγο χρόνο πριν απευθύνει την ομιλία της στο ανυπόμονο γι' αυτήν κοινού του TedX Athens στο κέντρο της πρωτεύουσας και μας εξέθεσε ορισμένα από τα σημεία καμπής της καριέρας της στο Χόλιγουντ, την οποία και ξεκίνησε ως εκπαιδευόμενη στο τμήμα κινουμένων σχεδίων της Walt Disney Feature Animation.

"Αρχικά στην καριέρα μου πίστευα ότι επειδή πολύ συχνά ήμουν η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο ότι έπρεπε να είμαι πολύ κουλ με τα αγόρια και να βγαίνω συνέχεια μαζί τους και να είμαι σαν τα αγόρια και νομίζω ότι τα πήγα πολύ καλά, μεγάλωσα με αδελφούς άλλωστε", είπε με μεγάλη δόση ειλικρίνείας.

Αργότερα συμμετείχε σε παραγωγές κινουμένων σχεδίων όπως "Ηρακλής", "Ταρζάν" και "Πλανήτης των Θησαυρών" πριν μεταπηδήσει στον χώρο της τηλεόρασης ως story artist, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Τη ρωτήσαμε πώς νιώθει που σαν γυναίκα έχει να επιδείξει αυτές τις επιτυχίες.

"Νιώθω πολύ περήφανη και πιστεύω ότι είναι μια από τις καλύτερες συνεισφορές στην βιομηχανία αυτή", ομολόγησε.

Η Αλίκη Θεοφιλόπουλος εργάστηκε κατόπιν στο Disney TV ως σεναριογράφος και story artist, λαμβάνοντας μάλιστα υποψηφιότητα για το τραγούδι που έγραψε για την τηλεοπτική σειρά "Phineas and Ferb", εμπειρία για την οποία μας μίλησε.

"Στο Phineas and Ferb, δεν γνωρίζαμε ότι θα γινόταν η επιτυχία που έγινε. Το στούντιο το είχε επιλέξει, ξέραμε ότι είχαμε συγκεκριμένο αριθμό επεισοδίων και είχαμε αυτή τη δουλειά να κάνουμε", σημείωσε εξηγώντας ότι στις σειρές σε αντίθεση με τις ταινίες το στοίχημα είναι "πώς μπορούμε να κάνουμε αυτές τις ιστορίες υπέροχες και αυτούς τους χαρακτήρες καταπληκτικούς ώστε όταν βγει στο κοινό θα θέλουν να δουν περισσότερο, αυτό είναι το ένα και το άλλο είναι όταν γίνει επιτυχία πώς μπορείς να τη διατηρήσεις".

Όπως υπογράμμισε, σταδιακά έφθασε να αναρωτιέται τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να απολογείται που είναι γυναίκα, έστω στον ανδροκρατούμενο χώρο που επέλεξε να εργαστεί.

"Γιατί να μην έχω μια συνεισφορά η οποία θα είναι μοναδική, γιατί να μην επικοινωνώ κάτι ξεχωριστό με τους χαρακτήρες που θα δημιουργώ με αυτή τη μοναδική οπτική γωνιά που έχω;", σκέφτηκε.

Το ερώτημα αυτό την φέρνει ενώπιος ενωπίο με την τωρινή της πρόκληση, την ανάληψη του ρόλου της παραγωγού αλλά και της σκηνοθέτιδας της νέας σειράς κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους της Disney που ονομάζεται "Descendants: Wicked World", στα πρότυπα της ομότιτλης ταινίας, ετοιμάζοντας παράλληλα και το επεισόδιο - πιλότο της σειράς.

"Σαν γυναίκα στο animation πάντα είχα μια σφοδρή επιθυμία να δημιουργώ σόου με εκπληκτικούς γυναικείους χαρακτήρες. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη αλλά στις ΗΠΑ δεν είναι εύκολο να το κάνεις. Οι σκηνοθέτες είναι κυρίως άντρες και οι σειρές στρέφονται κυρίως στο ανδρικό φύλο. Ήταν μια φανταστική ευκαιρία για μένα να πω ιστορίες βασικά για κορίτσια, αν και αρέσουν και σε αγόρια", τόνισε για το έργο που ανέλαβε.

Συμπλήρωσε ότι ήθελε να φτιάξει κάτι που δεν θα αφορά μόνο την εξωτερική εμφάνιση, "αλλά να δώσω σε αυτούς τους χαρακτήρες το βάθος του που φαίνεται και στην ταινία αλλά και τη μοναδική οπτική μου γωνιά δεδομένου ότι είμαι γυναίκα".

Η Αλίκη Θεοφιλόπουλος ζει στο Λος Άντζελες με τα δυο παιδιά της και τον σκύλο της. Όπως είπε αργότερα στην ομιλία της, συμβούλεψε την κόρη της όταν θέλησε να πάει με τον αδελφό της στα γήπεδα του baseball για να παίξει μαζί, να μην διστάσει να ακολουθήσει την επιθυμία της, μεταλαμπαδεύοντάς της έτσι τη δική της στάση ζωής με παραλληλισμό της μετατροπής των δικών της διστακτικών αρχικών βηματισμών στον χώρο των κινουμένων σχεδίων, σε άλματα καταξίωσης και υπερηφάνειας.

Κάπου ανάμεσα στις τελευταίες της λέξεις και στο μακροσκελές χειροκρότημα του κοινού, νιώσαμε και εμείς πεφήφανοι σαν Έλληνες για το δικό της επίτευγμα...