FOCUS

Ο κορωνοϊός «ξεσκεπάζει» την έλλειψη νομικού πλαισίου για την εργασία στο σεξ

PIXABAY

Η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει απανωτά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναστέλλοντας τη λειτουργία χώρων στους οποίους συνωστίζονται πολίτες και υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Μεταξύ αυτών και οι οίκοι ανοχής όπου ναι μεν δεν υπάρχει συνωστισμός, ωστόσο οι ιδιαίτερα στενές επαφές κατά τη διάρκεια της παροχής υπηρεσιών μπορούν, όπως λένε οι επιστήμονες, να γίνουν αιτία μετάδοσης του ιού μεταξύ εργαζομένων στο σεξ και πελατών, όπως και σε κάθε άλλη κοντινή επαφή μεταξύ δύο ανθρώπων.

Το θέμα της εργασίας στο σεξ βυθίζεται σε ένα τεράστιο νομικό κενό.

Ποιοι οίκοι ανοχής θα κλείσουν; Και με τους παράνομους τι θα γίνει; Και τι θα γίνει με τα εκατοντάδες άτομα που εργάζονται ανεξάρτητα στο σεξ και χωρίς καμία νομική κάλυψη; Όλοι οι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες που θα σταματήσουν να δουλεύουν θα αποζημιωθούν (έτσι τουλάχιστον είπε η πολιτική ηγεσία της χώρας) αλλά τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ δεν έχουν αυτό το προνόμιο.

Το ζήτημα του νομικού πλαισίου επανέρχεται και αυτή τη φορά κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες. Και η ατομική ευθύνη δεν βαρύνει μόνο τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ αλλά και τους χιλιάδες πελάτες τους που εξακολουθούν να ζητούν τις υπηρεσίες τους.

H πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος Δήμητρα Έλλη Κανελλοπούλου μας είπε ότι «οι οίκοι ανοχής μπορεί να έκλεισαν αλλά η παραπορνεία δουλεύει. Τα σπίτια με τα φωτάκια μπορεί να κλείνουν αλλά το θέμα είναι τι γίνεται γύρω από αυτά και ποιος ελέγχει».

Ανέφερε ακόμη ότι πολλές ιερόδουλες έχουν σταματήσει να δουλεύουν γιατί φοβούνται. Κανονικά θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι, λέει η κ. Κανελλοπούλου αλλά από εκεί και πέρα το τι θα γίνει στο δρόμο δεν γνωρίζει.

Το ότι πάρα πολλές εργαζόμενες στο σεξ έχουν σταματήσει να δουλεύουν λόγω κορωνοϊού επιβεβαίωσε μιλώντας στο CNN Greece και η Άννα Κουρουπού διευθύντρια του Red Umbrella Athens (Μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ), η οποία τονίζει ότι στην Αθήνα υπάρχουν πάνω από 600 οίκοι ανοχής οι οποίοι είναι παράνομοι και λειτουργούν με την ανοχή του κράτους.

Η ελεγχόμενη πορνεία, αυτή δηλαδή που παρέχεται ως υπηρεσία στους οίκους ανοχής, είναι μόνο ένα μικρό τμήμα της εργασίας στο σεξ, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την εργασία στο σεξ ως ελεύθερο επάγγελμα.

Πρόκειται για άλλη μια αστοχία της πολιτείας που εδώ και πολλά χρόνια δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο που θα κατοχύρωνε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στα άτομα που εργάζονται στο σεξ επωφελούμενη και αυτή από την νόμιμη εργασία αυτών των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα (φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, καλύτερος έλεγχος της δημόσιας υγείας).

Και φτάνουμε στην εποχή του κορωνοϊού όπου το κράτος χωρίς νομικά εργαλεία για την εργασία στο σεξ βρίσκεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα που αρνήθηκε τόσα χρόνια να λύσει και εκατοντάδες ανθρώπους εργαζόμενους στο σεξ να έχουν μόνο δύο επιλογές: Ή να ρισκάρουν τη ζωή τους κολλώντας και μεταδίδοντας τον ιό ή να πεθάνουν της πείνας.

Όσον αφορά τους πελάτες, αυτοί εξακολουθούν να ζητούν σεξ λέει η Άννα Κουρουπού καθώς αυτό ποτέ δεν σταματά, «ούτε καν με το AIDS είχε σταματήσει».

Με λίγα λόγια η ευθύνη δεν πέφτει μόνο στο άτομο που παρέχει υπηρεσίες σεξ αλλά και στον πελάτη.

«Πάντα υπήρχε ένας κόσμος που πρόσεχε στις σεξουαλικές επαφές του και ένας κόσμος που αδιαφορούσε και θα κινδυνεύουν όλοι οι υπόλοιποι εξαιτίας αυτών. Αν οι εργαζόμενοι στο σεξ ήταν νόμιμοι και είχαν ασφαλιστικά δικαιώματα όπως όλος ο κόσμος, τώρα θα μπορούσαν να σταματήσουν τη δουλειά τους για ένα διάστημα όσο χρειαζόταν, να αποζημιωθούν και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα».

To Red Umbrella Athens ανέστειλε τη λειτουργία των γραφείων του για τις επόμενες ημέρες αλλά συνεχίζει να κάνει ενημέρωση δύο φορές την εβδομάδα τόσο στο δρόμο όσο και στους οίκους ανοχής όπως μας λέει η Άννα Κουρουπού.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταχωρίσεις παροχής ερωτικών υπηρεσιών σε διάφορες ιστοσελίδες.

Σε μια δημοφιλή ιστοσελίδα ερωτικών υπηρεσιών τις τελευταίες δύο ημέρες είχαν ανανεώσει τις αγγελίες τους 1500 άτομα. Σε κάποια fora για ερωτικές υπηρεσίες πάντως το θέμα του κορωνοϊού απασχολεί τους χρήστες ενώ αλιεύσαμε και μια ιστοσελίδα ερωτικών αγγελιών που παρακινεί τους χρήστες να μείνουν σπίτι και να «βολευτούν» με άλλους τρόπους.

Προειδοποίηση μάλιστα απέστειλε και το Tinder, η πιο δημοφιλής ίσως εφαρμογή dating στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης