FOCUS

Ερευνητές: Τα sex robots μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη

Ερευνητές: Τα sex robots μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη
PIXABAY

Προειδοποίηση ότι η πληθώρα των ρομπότ του σεξ τα οποία είναι εφοδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αποτελέσουν αυξανόμενη ψυχολογική και ηθική απειλή ατομικά αλλά και στην κοινωνία, απευθύνουν Αμερικανοί ερευνητές.

Επισημαίνοντας ότι καθώς πολλοί αισθάνονται συστολή να ερευνήσουν το φαινόμενο των σεξουαλικών ρομπότ, οι επιστήμονες ζητούν τη λήψη δράσης κατά της ανεξέλεγκτης χρήσης των συγκεκριμένων ανθρωποειδών.

Όπως αναφέρει στο BBC η δρ. Christine Hendren του Πανεπιστημίου Duke, το «διακύβευμα είναι υψηλό», αφού κάποια από αυτά τα ρομπότ είναι προγραμματισμένα ακόμη και «να αναπτύσσουν ένα σενάριο βιασμού».

«Κάποια είναι σχεδιασμένα ώστε να μοιάζουν με παιδιά. Ένας κατασκευαστής τέτοιων ρομπότ στην Ιαπωνία είναι καθ’ ομολογία παιδόφιλος, ο οποίος λέει ότι αυτή η συσκευή λειτουργεί προφυλακτικά κατά του να επιτεθεί σε ένα αληθινό παιδί».

«Ωστόσο μπορεί αυτό να δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εξασκούν τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες θα έπρεπε απλώς να εκριζώνονται;», αναρωτιέται η επιστήμονας.

Ένας μεγάλος αριθμός σεξουαλικών ρομπότ διαφημίζονται στο διαδίκτυο. Μια αμερικανική εταιρεία, η Realrobitix, έχει ανεβάσει ένα βίντεο με το οποίο διαφημίζει το Harmony, ένα ρομπότ που κοστίζει μεταξύ 8.000 και 10.000 δολαρίων.

realrobotix


Πηγή: Realrobitix

Πρόκειται για μια κούκλα σε φυσικό μέγεθος και μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια της, που κουνά μάτια, λαιμό αλλά και τα χείλη της καθώς μιλάει.

Μιλώντας με σκωτσέζικη προφορά, το μοντέλο λέει: «Αν παίξεις σωστά τα χαρτιά σου, θα λάβεις απόλαυση και ευχαρίστηση». Σύμφωνα με τον δημιουργό της και CEO της εταιρείας κατασκευής της, Matt McMullen, η τεχνητή νοημοσύνη με την οποία είναι εφοδιασμένη η Harmony «της» επιτρέπει να αναπτύξει μια σχέση με τον ιδιοκτήτη της.

«Θυμάται πράγματα για σένα, τι σου αρέσει, τι απεχθάνεσαι αλλά και τις εμπειρίες σου», λέει ο McMullen.

H Kathleen Richardson, καθηγήτρια Ηθικής και Πολιτισμού Ρομπότ και ΑΙ στο Πανεπιστήμιο De Montfort στο Leicester, θεωρεί ότι αυτού του είδους το μάρκετινγκ πρέπει να μείνει εκτός νόμου.

«Αυτές οι εταιρείες λένε ‘δεν έχεις κοπέλα; Δεν έχεις αληθινό σύντροφο; Μην ανησυχείς, θα φτιάξουμε ένα ρομπότ για σένα».

«Η σχέση με μια σύντροφο βασίζεται στην οικειότητα, την αφοσίωση και την αμοιβαιότητα. Αυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μηχανήματα».

Η Richardson συμβουλεύει μια ομάδα πίεσης με στόχο την εποπτεία αυτών των προϊόντων. Η εκστρατεία κατά των sex robots συνεργάζεται με ειδικούς της αστυνομίας προκειμένου να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει τον ισχυρισμό ότι τα ρομπότ συντροφιάς μπορούν να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

«Προχωράμε σε ένα μέλλον όπου ιδέα των γυναικών ως σεξουαλικά αντικείμενα θεωρείται όλο και πιο φυσιολογική;», αναρωτιέται.

Αν κάποιος έχει ένα πρόβλημα σε μια αληθινή σχέση του πρέπει να την αντιμετωπίζει ερχόμενος σε επαφή αλλά με άλλους ανθρώπους και όχι θεωρώντας φυσιολογική την ιδέα ότι το να έχεις ένα ρομπότ στη ζωή σου είναι το ίδιο καλό όσο και έναν άλλο άνθρωπο».