Μια έκθεση-έκπληξη στο Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας
Στο Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας μια ασυνήθιστη έκθεση περιμένει τους επισκέπτες. Τα ιδιαίτερα τεχνουργήματα του Τάκη Μυλωνά συνθέτουν έναν παράξενο κόσμο που αποτελείται από ρολόγια, τηλέφωνα, ομοιώματα κάθε λογής οχημάτων, και κυρίως από ανθρωπόμορφες κατασκευές.
Μπαίνοντας στο Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας το πρώτο πράγμα που αντικρύζει ο επισκέπτης είναι αργαλείοι και τα παραδοσιακά αραχωβίτικα υφαντά και καρπίτια. Ωστόσο, αν ψάξει λίγο καλύτερα, θα έρθει αντιμέτωπος με μια έκπληξη. Στην αίθουσα που βρίσκεται αριστερά στο βάθος, τα ιδιαίτερα τεχνουργήματα του Τάκη Μυλωνά συνθέτουν έναν παράξενο κόσμο που αποτελείται από ρολόγια, τηλέφωνα, ομοιώματα κάθε λογής οχημάτων, και κυρίως από ανθρωπόμορφες κατασκευές .
Πενία τέχνας κατεργάζεται
Ο Τάκης Μυλωνάς, σπάνια και ιδιαίτερη προσωπικότητα, ήταν πάντοτε δημιουργικό πνεύμα. Μεγαλώνοντας στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, το παιδικό του μυαλό έβλεπε παιχνίδια και αυτοκινητάκια εκεί που οι μεγάλοι έβλεπαν κονσερβοκούτια, καρφιά και βίδες, δίνοντας την τέλεια ενσάρκωση στη ρήση “πενία τέχνας κατεργάζεται”.
Η θητεία στον ΟΤΕ, προετοιμασία για τη συνέχεια
Τελειώνοντας τον στρατό, προσλήφθηκε στον ΟΤΕ και συγκεκριμένα στο τμήμα συναρμολόγησης των τηλεφωνικών κέντρων, ενώ παράλληλα ασχολούταν με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, τόσο ως συλλέκτης όσο και ως φωτογράφος. Η συνταξιοδότησή του, το 1989, συνέπεσε με την απαρχή της μετάβασης του ΟΤΕ στην ψηφιακή εποχή, οπότε και τα αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα, που τόσο καλά γνώριζε, πέρναγαν σιγά σιγά στην αχρησία και τελικά την απόσυρση.
Πόσα πράγματα μπορείς να φτιάξεις από ένα παλιό τηλεφωνικό κέντρο;
Τότε ο κύριος Μυλωνάς άρχισε να μεταφέρει αρκετά από τα παλιά μηχανήματα στην αποθήκη του: κάποια τα διατήρησε ανέπαφα και δημιούργησε από αυτά μια μικρή συλλογή -μνημείο τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας- και κάποια τα αποσυναρμολόγησε και χρησιμοποίησε τα εξαρτήματά τους για την κατασκευή ενός μικρού ρομπότ. Αυτό ήταν! Μετά την πρώτη του κατασκευή, ο κύριος Μυλωνάς δεν είχε σταματημό. Τα διακοσμητικά ρολόγια, τα αναδομημένα τηλέφωνα, οι ευφάνταστες μινιατούρες τρένων, φορτηγών, ακόμη και σεληνάκατων (!), και οι ανθρωπόμορφες φιγούρες, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εκφράσεις, έγιναν τόσα πολλά που φτάνουν πια για να γεμίσουν πολλές μουσειακές αίθουσες.
Ένα σουρεαλιστικό σύμπαν
Στα χέρια του κυρίου Μυλωνά, μια σκούπα μπορεί να γίνει περικεφαλαία, τα καλώδια μαλλιά, τα παλιά κουδούνια γυναικεία στήθη, οι βρύσες του μπάνιου γεννητικά όργανα κ.ο.κ., συνθέτοντας ένα σουρεαλιστικό σύμπαν στο οποίο μπορεί κανείς να περιπλανιέται για ώρες, χαζεύοντας τις λεπτομέρειες που συνοψίζουν όλο το χιούμορ και τη φαντασία του.
Ένας αεικίνητος άνθρωπος
Στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου της Αράχωβας, όπου θα βρείτε τα ιδιαίτερα ρομποτάκια, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και τους φωτογραφικούς καρπούς της πρόσφατης εξόρμησης του 80χρονου κυρίου Μυλωνά ως την κορυφή του Παρνασσού, κατά την οποία κατέγραψε τα διάφορα είδη λουλουδιών που ευδοκιμούν στο βουνό. Αν είστε όμως αρκετά τυχεροί, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και τον ίδιο και να σας τα διηγηθεί όλα αυτά από κοντά, μαζί με άλλες πολλές ιστορίες.