FOCUS

Πώς ένα tweet έβαλε στον «πάγο» τη συνεργασία δισεκατομμυρίων NBA – Κίνας

AP Photo

Ένα tweet του γενικού διευθυντή των Χιούστον Ρόκετς, ομάδας του NBA, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, επηρεάζοντας άμεσα τη συνεργασία δισεκατομμυρίων του πιο φημισμένου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο με την Κίνα.

Τι συνέβη, όμως;

Ο Ντάριλ Μόρεϊ, έκανε μία ανάρτηση εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, γεγονός που οδήγησε πολλές από τις κινεζικές εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται η ομάδα, να «παγώσουν» τα συμβόλαιά τους.

«Παλέψτε για την ελευθερία. Σταθείτε στο πλευρό του Χονγκ Κονγκ», έγραψε ο Μόρεϊ.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν. Πλην των εταιρειών, θέση έλαβε και η Κινεζική Ομοσπονδία Μπάσκετ, που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συνεργασία της με τους Ρόκετς.

Η ομάδα έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο γενικός διευθυντής της εξέφρασε προσωπικές του απόψεις, ενώ και αστέρες του NBA, όπως ο Τζέιμς Χάρντεν, έλαβαν θέση για να κατευνάσουν τον… κινεζικό παράγοντα.

«Ο Ντάριλ Μόρεϊ δεν μιλά εξ ονόματι των Χιούστον Ρόκετς. Δεν είμαστε πολιτική οργάνωση», σημείωσε ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Τίλμαν Φέρτιτα, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Αναγνωρίζουμε πως οι απόψεις που εξέφρασε ο γενικός διευθυντής των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, έχουν προσβάλει πολλούς από τους φίλους μας στην Κίνα, κάτι το οποίο μετανιώνουμε», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του NBA, Μάικ Μπας. Βέβαια, ο ίδιος φρόντισε να στηρίξει την ελευθερία έκφρασης των παικτών.

«Ζητάμε συγγνώμη. Αγαπάμε την Κίνα. Μας αρέσει πολύ να παίζουμε εκεί. Μας δείχνουν πολύ μεγάλη αγάπη (σ.σ. οι Κινέζοι), τους εκτιμάμε», σημείωσε ο σούπερ σταρ των Ρόκετς, Τζέιμς Χάρντεν.

Όπως αναφέρει το CNNi, αυτές οι τοποθετήσεις, όμως, αντιβαίνουν στις βασικές αρχές του NBA. «Εδώ και πάρα πολύ καιρό, το NBA προωθεί τον εαυτό του ως ‘’το πρωτάθλημα που ενθαρρύνει τον πολιτικό ακτιβισμό’’. Και τώρα, το πρωτάθλημα μένει σιωπηλό μπροστά στις επιθέσεις που δέχεται ο Μόρεϊ», έγραψε δημοσιογράφος των New York Times, στο ίδιο πνεύμα.

Πράγματι, το αμερικάνικο πρωτάθλημα έχει στηρίξει παίκτες που δεν φοβήθηκαν να εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο οποίος τις δεκαετίες 1960-1970 δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει ανοιχτά για τα πιστεύω του.

Άλλο ένα, πιο σύγχρονο, παράδειγμα είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς. Ο παίκτης των Λος Άντζελες Λέικερς έχει προωθήσει πολλά ζητήματα, όπως η αστυνομική βία, εκμεταλλευόμενος την τεράστια φήμη του.

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020, Μπέτο Ο’Ρουρκ, ο οποίος κατέκρινε τη συγγνώμη του NBA και τόνισε πως η ομοσπονδία πρέπει να απολογηθεί μόνο για το γεγονός ότι θέτει το κέδρος πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

*Να σημειωθεί πως το tweet του Ντάριλ Μόρεϊ έχει πλέον διαγραφεί από τον λογαριασμό του.

NBA's response to China backlash at odds with league's history, by Brandon Tensley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης