FOCUS

Κάιρο: Θυρανοίξια για ένα ιστορικό μνημείο του ελληνισμού της Αιγύπτου

Μια ιστορική ημέρα ήταν για τον ελληνισμό της Αιγύπτου η 28η Σεπτεμβρίου καθώς τελέστηκαν στο Κάιρο τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τη λειτουργία και την τελετή των θυρανοιξίων, τέλεσε ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος με πλήθος ανώτατου κλήρου και πολλών ιερέων και με την παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών εκπροσώπων από την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Τιμώμενο πρόσωπο της τελετής η κυρία Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, μεγάλη ευεργέτιδα του ελληνισμού της Αιγύπτου, η οποία και χρηματοδότησε τη δεύτερη φάση της αποκατάστασης του ναού.

Οι εκδηλώσεις για την σημαντική αυτή τελετή ξεκίνησαν μια ημέρα νωρίτερα με την συνέντευξη τύπου κατά την οποία ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής παρουσίασε το χρονικό της αποκατάστασης και μίλησε για το εύρος και τη δυσκολία των εργασιών.

Μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Καβαλής τόνισε τη σημασία που έχει για την ελληνική κοινότητα ο συγκεκριμένος ναός και όπως είπε σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο εσπερινός χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου παρουσία πλήθους κόσμου πολιτικών, πρέσβεων και εκπροσώπων θρησκευτικών ηγετών άλλων θρησκειών και δογμάτων.

Η τελετή των θυρανοιξίων ήταν μια ιστορική ημέρα που ξεκίνησε με τη θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης συνλειτουργούντων Μητροπολιτών και ανώτατου κλήρου. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη ενώ το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Γιάννης Αμανατίδης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι εκπροσώπησε ο υπουργός αρχαιοτήτων κ. Χαλέντ Ελ Ανάνι οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα της αποκατάστασης του ναού και υπογράμμισε την μακραίωνη ελληνο-αιγυπτιακή φιλία και τη μεγάλη συμβολή του Ελληνισμού της Αιγύπτου στην αιγυπτιακή κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό.

Τιμώμενο πρόσωπο της τελετής η κυρία Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, αρχόντισσα του Πατριαρχείου η οποία τιμήθηκε από την Πατριάρχη με το οφίκιο της Πρέσβειρας του απόδημου Ελληνισμού και της Ομογένειας του Θρόνου. Αντίστοιχα ο Πατριάρχης τίμησε την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή με το παράσημο του τάγματος του Αγίου Μάρκου.

Το πλήθος του κόσμου που παρακολούθησε την τελετή των θυρανοιξίων ήταν τόσο μεγάλο που δεν χωρούσε στην εκκλησία καθώς πολλοί ήρθαν από την Ελλάδα, Έλληνες Αιγυπτιώτες και μη, φίλοι της κυρίας Σοφιανού μεταξύ τους και η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου.

Μετά τη λειτουργία, ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον περίβολο της εκκλησίας και το τελετουργικό του «Άρατε πύλας» από τον Πατριάρχη.

Στο λόγο του ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο συγκεκριμένος ναός για τους Έλληνες της Αιγύπτου και τόνισε ότι η εκ βάθρων ανακαίνισή του σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον ελληνισμό που παραμένει δραστήριος με σημαντική παρουσία και κοινωνική προσφορά.

Στον εσπερινό αλλά και στα θυρανοίξια παραβρέθηκε και o εκπρόσωπος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σουνιτών μουσουλμάνων της Αιγύπτου Σείχη Αλ Αζαρ, κ. Μοχάμεντ Άλ Αμίρ. Το γεγονός σχολιάστηκε θετικά και παρουσιάστηκε στον τοπικό τύπο, καθώς ήταν μια αντιπροσώπευση σε πολύ υψηλό επίπεδο και ταυτόχρονα ένα μήνυμα για το ότι η Αίγυπτος αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών.

Το διήμερο των εκδηλώσεων περιλάμβανε και μια συναυλία στον προαύλιο χώρο του ναού με την Ευανθία Ρεμπούτσικα την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Δείτε το ρεπορτάζ του CNN Greece με τις εργασίες αποκατάστασης

Οι εργασίες αποκατάστασης διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο και ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά καθώς ο ναός είχε υποστεί ζημίες που πολύ σύντομα θα ήταν μη αναστρέψιμες λόγω της πολυετούς επιβάρυνσης της θεμελίωσης της εκκλησίας από τα υπόγεια ύδατα. Εκτός από το αποστραγγιστικό δίκτυο που δημιουργήθηκε, ενισχύθηκαν όλα τα υποστυλώματα, συντηρηθήκαν οι αγιογραφίες και υποστηρίχθηκαν τα πλευρικά τοιχώματα.

Ο Ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης άντεξε περισσότερα από 100 χρόνια και με την αποκατάστασή του πήρε ζωή για τουλάχιστον έναν ακόμη αιώνα για να κοσμεί την ελληνική παροικία αλλά και την Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης