FOCUS

Ανάλυση CNNi: Γιατί η Ε.Ε. δεν έχει καμία όρεξη να βοηθήσει τον Μπόρις Τζόνσον

Ανάλυση CNNi: Γιατί η Ε.Ε. δεν έχει καμία όρεξη να βοηθήσει τον Μπόρις Τζόνσον
AP Photo/Alberto Pezzali

Αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον; Και πόση σημασία δίνει στο Brexit; Μάλλον όχι αρκετή, όπως φαίνεται πως πιστεύουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι…

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNNi, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αλλά και η βρετανική αντιπολίτευση πιστεύουν πως ο Μπόρις Τζόνσον χειρίζεται το Brexit με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετώπιζε το ζήτημα εάν η χώρα διένυε προεκλογική περίοδο…

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ανώτερη κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας την αντίληψη που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία. Η άποψη αυτή φαίνεται πως κέρδισε ακόμη περισσότερο έδαφος αυτή την εβδομάδα, όταν ο Τζόνσον βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης για τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε στο κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανόητους» τους φόβους βουλευτών για τη σκληρή γραμμή που κρατά στο Brexit ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά πως οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να μπλοκάρει ένα «σκληρό Brexit» ισοδυναμεί με άνευ όρων «παράδοση».

Και πως εξέλαβαν τις δηλώσεις αυτές στις Βρυξέλες; «Ο λαϊκιστικός λόγος και οι επιθέσεις εναντίον γυναικών βουλευτών του Εργατικού κόμματος δεν βοηθούν όταν ο βασικός σου στόχος είναι να περάσεις μια συμφωνία από το κοινοβούλιο. Έτσι δεν είναι;» δήλωσε στο CNNi ευρωπαϊκή πηγή.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο ομόλογό του, Μισέλ Μπαρνιέ. Για ακόμη μια φορά, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις, ωστόσο οι συζητήσεις τους δεν έφεραν κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν ευγενικά τις βρετανικές προτάσεις για «βελτίωση» της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τερέζα Μέι.

Πίσω από το προσωπείο της ευγένειας, όμως, ελλοχεύει πλέον ενόχληση και θυμός.

«Τα έγγραφα που στέλνουν είναι ανούσια. Εάν ήταν (σ.σ. ο Μπόρις Τζόνσον) σοβαρός, θα είχε σοβαρές προτάσεις και θα είχε στείλει αρκετό κόσμο εδώ. Είναι μια fake διαπραγμάτευση» δήλωσε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι γιατί ακολουθείται αυτή η τακτική όταν το Brexit βρίσκεται πλέον προ των πυλών και η χώρα κινδυνεύει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας;

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες το συντομότερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα έναντι του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Oι διαβεβαιώσεις του για «διαζύγιο» με την Ε.Ε. φαίνεται ότι έχουν πείσει τους Βρετανούς.

Αυτή η δυναμική, όμως, θα χαθεί σε περίπτωση που αναγκαστεί να καθυστερήσει το Brexit.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Μπόρις Τζόνσον πολεμά να «χτίσει» το προφίλ ενός πολιτικού που παλεύει με νύχια και με δόντια να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για το Brexit ή ακόμη και να οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Όπως όλα δείχνουν, ο Τζόνσον και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι το προφίλ αυτό θα αποτελέσει «ατού» στις επόμενες εκλογές.

«Το Brexit είναι ένα εργαλείο για τον Μπόρις Τζόνσον -ένα εργαλείο που θα του επιτρέψει να κερδίσει τις εκλογές» εκτιμά ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, μιλώντας στο CNNi.

«Στο σημείο που έχουμε φτάσει, δεν πιστεύουμε πλέον ότι όντως επιθυμεί μια συμφωνία… Αυτό είναι κάτι που πιστεύαμε παλαιότερα…» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Είναι εμφανές, λοιπόν, πως οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των νομοθετών και να συσπειρώσει την εκλογική του βάση πριν από τις εκλογές.

«Είναι μια εσκεμμένη στρατηγική από πλευράς της κυβέρνησης για να πυροδοτήσει εντάσεις και εχθρική συμπεριφορά προς τους βουλευτές» δήλωσε ο Γουές Στρίτινγκ, βουλευτής των εργατικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συντηρητικός Σαμ Γκιμά, ο οποίος αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα λόγω των σχεδίων Τζόνσον για το Brexit.

«Το κάνει επίτηδες… Ο Τζόνσον συμπεριφέρεται σαν υποψήφιος, όχι σαν πρωθυπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά ο συντηρητικός.

Οι υποστηρικτές του Τζόνσον αντικρούουν, όπως είναι άλλωστε και λογικό, τις κατηγορίες αυτές. «Ανοησίες. Έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό και εργάζεται σοβαρά για να υπάρξει συμφωνία. Τώρα θα πρέπει και η Ε.Ε. να αποδείξει το ίδιο…» λέει ο συντηρητικός Ντέκλαν Σμιθ, στενός συνεργάτης του Τζόνσον.

«Αυτοί που δημόσια υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό φαίνεται πως είναι αυτοί που θέλουν να σταματήσουν το Brexit» συμπληρώνει ο ίδιος.

Μια τέτοια εξήγηση δεν πείθει, όμως, τους επικριτές του Τζόνσον σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Φαίνεται πως το σχέδιο του Τζόνσον είναι να βγει χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια να τα “ρίξει” στους “καταραμένους Ευρωπαίους” ή τους βουλευτές της αντιπολίτευσης» είπε την Παρασκευή ο Φιλίπ Λαμπέρ, Βέλγος ευρωβουλευτής.

Πρόκειται για μια άποψη που φαίνεται πως ενστερνίζεται και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τα περασμένα τρία χρόνια εξαπολύει τακτικά «πυρά» κατά της Βρετανίας για τη στάση της.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως εάν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. το φταίξιμο θα είναι αποκλειστικά δικό της.

Η βρετανική κυβέρνηση διαμηνύει σχεδόν καθημερινά ότι μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου αποτελεί προτεραιότητα. Και είναι γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να… τελειώνει με το Brexit για να ρίξει όλη του την προσοχή στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Κάτι που δεν είναι και παράλογο, δεδομένου ότι η βρετανική πολιτική ζωή βρίσκεται στην… εντατική τα τελευταία τρία χρόνια.

Μένουν, όμως, μόλις λίγες εβδομάδες μέχρι το deadline της 31ης Οκτωβρίου και ακόμη λιγότερος χρόνος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNNi, η στάση του Μπόρις Τζόνσον δύσκολα θα αλλάξει. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα την προθυμία τους να δεχτούν προτάσεις και να συζητήσουν με τη Βρετανία.

Ρεαλιστικά, όμως, για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει και μια κάποια υποχώρηση από πλευράς του Τζόνσον -κάτι που οι σκληροπυρηνικοί ψηφοφόροι του θα δουν ως προδοσία.

«Μπορεί να επιθυμεί συμφωνία, μπορεί και όχι. Αλλά αυτό είναι αδιάφορο, καθώς δεν μπορεί να την υλοποιήσει» δηλώνει ευρωπαϊκή πηγή, και συμπληρώνει: «Και η Ε.Ε. το γνωρίζει αυτό, οπότε γιατί να συμβιβαστεί;».

Ο Τζόνσον ετοιμάζεται για το ετήσιο συνέδριο του κόμματός του στο Μάντσεστερ, όπου σίγουρα θα γίνει δεκτός με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του.

Οι συντηρητικοί στηρίζουν τη «σκληρή» γραμμή του Τζόνσον απέναντι στις Βρυξέλλες και φαίνεται πως συμφωνούν με την στρατηγική που έχει επιλέξει.

Τι διάθεση, λοιπόν, θα έχει ο Βρετανός πρωθυπουργός να συμβιβαστεί μετά από τέσσερις ημέρες συγχαρητηρίων και «μπράβο»;

Μάλλον καμία… Κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα την ώρα που η κλεψύδρα για το Brexit αδειάζει.

Brexit is a tool for Boris Johnson to win an election. The EU is in no mood to do him any favors