FOCUS

«Φωτιές» ανάβει η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο

«Φωτιές» ανάβει η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο
CNN Greece, Κώστας Πλιάκος

«Φωτιές» έχει ανάψει η είδηση ότι η ειδική επιτροπή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, προκρίνει ως κατάλληλη τοποθεσία την παλιά νατοϊκή βάση στoν Ασπρόπυργο.

Την πρόταση επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι θα γίνει συζήτηση επί του θέματος με την τοπική κοινωνία ενώ μίλησε και για πρώτη φορά για αντισταθμιστικά οφέλη, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι η παρουσία ενός σωφρονιστικού καταστήματος στα διοικητικά όρια ενός Δήμου δεν αποτελεί αναβάθμιση της περιοχής αλλά το αντίθετο.

Αυτό λέει στο CNN Greece και ο δήμαρχος του Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, που τονίζει πως αν η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια σειρά έργων για την αναβάθμιση της περιοχής, ο δήμος και η τοπική κοινωνία θα αντισταθούν με κάθε νόμιμο τρόπο αλλά και με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το CNN Greece μίλησε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους Δήμους αλλά και με τον εκπρόσωπο των σωφρονιστικών υπαλλήλων για την προοπτική να πάνε οι φυλακές στον Ασπρόπυργο, σε ένα σημείο που βρίσκεται κυριολεκτικά στην άκρη της πόλης και η αλήθεια είναι, εκτός οικιστικού ιστού.



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το θέμα της μετεγκατάστασης του Κορυδαλλού είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και όλων των δημοτικών Αρχών τα τελευταία χρόνια -κάτι που στο παρελθόν είχε συζητηθεί και πάντα ερχόταν στην επιφάνεια μέσω εξαγγελιών.

Οι φυλακές απέχουν μόλις λίγα μέτρα από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της πόλης, από το αθλητικό κέντρο της πόλης και από το μοναδικό θέατρο που έχει.

Δηλαδή, ελάχιστα μέτρα από μία έκταση στην οποία φιλοξενούνται καθημερινά 4.000 με 5.000 άνθρωποι.

Δέσμευση

Αυτή τη φορά, όπως λέει και ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νίκος Χρουσαλάς στο CNN Greece:

«Αυτό που μας δίνει μεγαλύτερη ελπίδα είναι ότι η πρόθεση για απομάκρυνση των φυλακών έγινε μετεκλογικά από το βήμα της Βουλής και μάλιστα σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων. Αυτό λοιπόν αποτελεί μία δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης»

Η έκθεση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου εξέτασε τρεις περιοχές, τη Μαλακάσα, τον Αυλώνα και τον Ασπρόπυργο και προέκρινε τελικά την τρίτη λύση, επισημαίνοντας ότι για μια φυλακή υποδίκων όπως θα είναι ο νέος Κορυδαλλός (και ο Κορυδαλλός φυλακή υποδίκων θεωρείται άσχετα αν δεν τηρείται αυτή η πρόβλεψη και υπάρχουν κρατούμενοι που με διάφορους τρόπους εκτίουν σχεδόν κανονικά τις ποινές τους εκεί) θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε κεντρικούς οδικούς άξονες, σχετικά κοντά του ένα νοσοκομείο και να είναι επίσης εύκολη η πρόσβαση για μεταγωγές στα δικαστήρια.

Η απόφαση

Η επιτροπή αφού απέρριψε τις προτάσεις για κατασκευή των φυλακών στο στρατόπεδο Λιόση και στο στρατόπεδο Γερακίνη στη Μαλακάσα κατέληξε στον Ασπρόπυργο στην έκταση 93 στρεμμάτων της πρώην νατοϊκής βάσης.

Βέβαια το θέμα της προσβασιμότητας δεν είναι ακριβώς, όπως θα έπρεπε να είναι βάση της έκθεσης. Να πούμε μόνο ότι στην παλιά νατοϊκή βάση οδηγεί μόνο ένας αγροτικός δρόμος που περνά μέσα από βιομηχανική περιοχή και στο στρατόπεδο τελειώνει. Μετά από εκεί δεν υπάρχει δρόμος παρά μόνο δάσος το οποίο είχε καεί πριν τρία χρόνια και έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα περιοχή.

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Ασπροπύργου κ. Νίκου Μελετίου

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου επισημάνει ότι «οι αγροτικοί δρόμοι που συνδέουν το σημείο στο οποίο έχει προκριθεί για την κατασκευή των φυλακών είναι ακατάλληλοι. Θα πρέπει να γίνουν έργα οδοποιίας από την αρχή».

Επιπλέον τονίζει ότι οι παράδρομοι που συνδέουν την περιοχή με την Αττική Οδό παραμένουν ημιτελείς και «δεν έχουν παραδοθεί από το 2002 όταν και παραδόθηκε το έργο».

Αντίθετη άποψη, ωστόσο, έχουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι βάζοντας όμως κάποιες προϋποθέσεις:

«Είμαστε θετικοί στην μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού αλλά με προϋποθέσεις και υπό όρους» λέει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων κ. Σπύρος Καρακίτσος.

«Πρέπει να ληφθούν υπόψη σοβαροί παράγοντες και πρώτο και κυριότερο ότι η φυλακή Κορυδαλλού δεν είναι μόνο μία φυλακή αλλά πέντε. Οι φυλακές Κορυδαλλού αποτελούνται πρώτον από την μεγαλύτερη φυλακή της χώρας που είναι η δικαστική φυλακή ουσιαστικά μία φυλακή υπόδικων, το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού 2, που είναι οι παλιές γυναικείες φυλακές, το ψυχιατρείο των κρατουμένων, το νοσοκομείο των κρατουμένων και η κεντρική αποθήκη υλικού φυλακών. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής είναι αν μιλάμε για την μετεγκατάσταση όλου του συγκροτήματος των φυλακών Κορυδαλλού ή κάποιων δομών ή μιας συγκεκριμένης φυλακής όπως είναι η μεγαλύτερη φυλακή, η δικαστική.

Ένα ερώτημα επίσης είναι το πώς θα κατασκευαστεί η καινούργια φυλακή, αν θα είναι ένα κτήριο μόνο, αν θα είναι μόνο φυλακή υπόδικων, αν θα είναι δύο κτήρια πως θα είναι η αρχιτεκτονική δομή. Υπάρχει, δηλαδή, μια σειρά από άλλους παράγοντες, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σοβαροί. Η περιοχή του Ασπροπύργου φαίνεται ότι μέχρι στιγμής εξυπηρετεί κάποια κριτήρια, τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει μία φυλακή υπόδικων εντός του λεκανοπεδίου, όπως είναι να συνορεύει με κεντρικό οδικό άξονα, να είναι κοντά σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και δομές, οι οποίες υποστηρίζουν την λειτουργία της φυλακής, όπως είναι το νοσοκομείο (στην περιοχή υπάρχει το Θριάσιο), όπως είναι οι αστυνομικές διευθύνσεις και πολύ περισσότερο τα δικαστήρια.

Επίσης πρέπει να εξεταστούν σοβαρά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό, γιατί μία φυλακή δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς προσωπικό, όπως λειτουργούν οι περισσότερες φυλακές σήμερα στη χώρα.

Οι θέσεις εργασίας φυσικά δεν μπορούν να μειωθούν για τον απλούστατο λόγο ότι οι φυλακές είναι εντελώς υποστελεχωμένες. Μετά την υποστελέχωση αυτή η επόμενη μείωση αφορά την διάλυση του προσωπικού. Υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις, γνωρίζετε το πρόβλημα, ακόμα και εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν αναφερθεί επανειλημμένα σε αυτό το ζήτημα της υποστελέχωσης του προσωπικού».

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων κ. Σπύρου Καρακίτσου

Οι πληροφορίες λένε ότι οι νέες φυλακές που θα κατασκευαστούν –το αν είναι στον Ασπρόπυργο μένει να το δούμε – θα είναι υπερσύγχρονες, με βάση διεθνή πρότυπα, εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους κρατούμενους.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για φυλακές αυστηρά υποδίκων και όχι για σωφρονιστικό κατάστημα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπει μία τάξη σε αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα στον Κορυδαλλό και που έχει αναφερθεί πολλάκις, ότι δηλαδή κρατούμενοι που εκτίουν ποινή και θα έπρεπε να είναι σε άλλη φυλακή με το ένα ή το άλλο πρόσχημα παραμένουν στον Κορυδαλλό. Η νέα φυλακή εξετάζεται να έχει δύο πτέρυγες με μέγιστη δυναμικότητα 1.400 άτομα και στόχος είναι να παραδοθεί σε τρία χρόνια.

«Είναι η τρίτη φορά που γίνεται πρόταση να κατασκευαστούν φυλακές σε αυτήν την περιοχή και μάλιστα την πρώτη φορά το 2004 είχε εγκατασταθεί και εργολάβος και γινόντουσαν και εργασίες και τότε με την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σταμάτησε αυτή η κατασκευή. Το ίδιο έγινε και το 2008» λέει ο δήμαρχος Ασπροπύργου. (Η περίπτωση του 2004 αφορούσε εγκαταστάσεις φιλοξενίας για τοξικομανείς και άστεγους).

Ο κ. Μελετίου είπε βέβαια ότι «ένα σωφρονιστικό κατάστημα σήμερα δεν κάνει κακό σε μια περιοχή διότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν» αλλά σχετικά με τον Ασπρόπυργο θεωρεί ότι δεν είναι αυτό που λείπει από την περιοχή.

«Από τη στιγμή μάλιστα που οι εκάστοτες κυβερνήσεις θέλουν το Θριάσιο Πεδίο να είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ρόλο τον οποίο το παίζει ήδη από τον προηγούμενο αιώνα, θα πρέπει να σκέφτονται και να παρουσιάζουν άλλες δραστηριότητες για την περιοχή και όχι φυλακές. Όπως λύσεις για το μείζον ζήτημα, που έχουμε εδώ στην περιοχή, που είναι η εγκληματικότητα.

Στην περιοχή έχουμε τρεις παράνομος καταυλισμούς Ρομά με καταπατήσεις ιδιοκτησιών και με καθημερινά περιστατικά βαριάς και πιο ελαφριάς εγκληματικότητας».

Όλόκληρη τη συνέντευξη του Δημάρχου Κορυδαλού κ. Νίκου Χρουσαλά

Ο κ. Μελετίου είπε, επίσης, ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να καθαρίσει την περιοχή από την εγκληματικότητα, να κάνει έργα προσβασιμότητας, διαπλάτυνση των αγροτικών δρόμων, ολοκλήρωση των παράδρομων της Αττικής Οδού, δημιουργία του περιφερειακού Αιγάλεω κ.α., μπορεί να συζητηθεί και η μετεγκατάσταση των φυλακών τότε στην περιοχή.

Τέλος, τόνισε ότι ο Δήμος θα προσπαθήσει να ανακόψει αυτή την απόφαση, εφόσον έρθει, με κάθε νόμιμο τρόπο και αν χρειαστεί είναι έτοιμος ο κόσμος στον Ασπρόπυργο και για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Για τον δήμαρχο Κορυδαλλού, ωστόσο, δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης για την μετεγκατάσταση των φυλακών.

Ωστόσο, τονίζει ότι δεν θα πρέπει το πρόβλημα που έχει τώρα ο Δήμος Κορυδαλλού να το φορτωθεί ένας άλλος Δήμος.

«Έχουν ακουστεί αντιδράσεις του Δήμου Ασπροπύργου και θα πρέπει να σας πω ότι κανείς από μας δεν θέλει να πάρουμε ένα πρόβλημα από δω και να το μεταφέρουμε κάπου αλλού. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σωφρονιστικό κατάστημα σε τόπο που δεν θα αποτελεί πρόβλημα για την τοπική κοινωνία. Και ως παράδειγμα μπορώ να σας αναφέρω ότι 10 χρόνια πριν δημιουργήθηκαν δύο σωφρονιστικά καταστήματα ένα στην Θήβα και ένα στην Κορινθία σε τόπους που δεν αποτελούν πρόβλημα για την τοπική κοινωνία»

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η τελική απόφαση η οποία θα ξεκλειδώσει και τις διαδικασίες για ανάθεση και τον σχεδιασμό του έργου. Πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο έχει πάρει ήδη την απόφασή του για τον Ασπρόπυργο και στο επόμενο διάστημα ο δήμαρχος κ. Μελετίου θα πρέπει ή να παζαρέψει τα αντισταθμιστικά για την πόλη του πείθοντας έτσι τους δημότες του, ή να μπει επικεφαλής μιας μεγάλης κινητοποίησης για την ανατροπή της.