FOCUS

Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νέων

Pixabay

Τα Social media και η χρήση τους, έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, ιδιαίτερα ανάμεσα σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Αλλά μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι το ζήτημα μπορεί να είναι πιο περίπλοκο από ότι πιστεύουν οι ειδικοί.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health, αφορούσε συνεντεύξεις με περίπου 10.000 εφήβους ηλικίας 13 έως 16 ετών στην Αγγλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα Social media μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των κοριτσιών, αυξάνοντας την έκθεση τους σε bullying και μειώνοντας τον ύπνο και τη σωματική τους άσκηση.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ίδια τα Social media δεν προκαλούν βλάβη, αλλά ότι η συχνή χρήση τους μπορεί να διαταράξει δραστηριότητες που έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως ο ύπνος και η άσκηση, αυξάνοντας παράλληλα την έκθεση των νέων σε επιβλαβές περιεχόμενο, ιδιαίτερα την αρνητική εμπειρία του cyber-bullying», είπε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Russell Viner, του UCL Great Ormond Street Institute of Child Health.

Με άλλα λόγια: τα ίδια τα κοινωνικά μέσα δεν ευθύνονται για θέματα ψυχικής υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι μειώνουν την ποιότητα του ύπνου των κοριτσιών και το χρόνο που αυτά αφιερώνουν στη φυσική άσκηση. Ο Bob Patton, λέκτορας της κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, είπε ότι αυτό σημαίνει πώς στρατηγικές που εστιάζουν μόνο στη μείωση της χρήσης των Social media ως εργαλείο βελτίωσης της ευημερίας ή της ψυχικής υγείας μπορεί να μην βοηθήσουν. «Η οικοδόμηση στρατηγικών για την αύξηση της ανθεκτικότητας στο bullying στον κυβερνοχώρο και η προώθηση της καλύτερης ποιότητας του ύπνου και της άσκησης μπορεί να είναι αυτό που απαιτείται για να μειωθούν τόσο οι σωματικές όσο και οι ψυχολογικές βλάβες», είπεο Patton.

Για τα αγόρια, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους φαίνεται να οφείλονται σε άλλους λόγους, γι' αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ανέφεραν οι συντάκτες.

Η διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών

Η έρευνα διεξήχθη με συνεντεύξεις από τους εφήβους, που έγιναν μια φορά το χρόνο, από το 2013 έως το 2015. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν τη συχνότητα που ελέγχουν ή χρησιμοποιούν τα Social media, όπως το Facebook, το Instagram, το WhatsApp, το Twitter και το Snapchat. Περισσότερο από τρεις φορές την ημέρα θεωρήθηκε «πολύ συχνή» χρήση.

Το 2014 και το 2015, οι ερευνητές ρώτησαν για τις ψυχολογικές δυσκολίες των συγκεκριμένων εφήβων και την προσωπική τους ευημερία, όπως η ικανοποίηση από την ζωή, η ευτυχία και το άγχος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, και στα δύο φύλα, η συχνή χρήση των κοινωνικών μέσων συσχετίστηκε με μεγαλύτερη ψυχολογική δυσφορία. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρο μεταξύ των κοριτσιών: Όσο πιο συχνά έμπαιναν στα Social media, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ψυχολογική τους δυσκολία.

Ωστόσο, σχεδόν το 60% των επιπτώσεων στην ψυχολογική δυσφορία των κοριτσιών μπορεί να οφείλεται σε χαμηλή ποιότητα ύπνου, ενώ η μειωμένη σωματική δραστηριότητα παίζει μικρότερο ρόλο. Αλλά, για τα αγόρια, αυτοί οι παράγοντες εξηγούν μόνο το 12% των επιπτώσεων της πολύ συχνής χρήσης των Social media στην ψυχολογική δυσφορία.

Πώς να βοηθήσουμε τους εφήβους

Μόλις τον περασμένο μήνα, μια έρευνα από τον Καναδά έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης Social media συνδέονται με τα αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους. Με τη νέα μελέτη, όμως, το πρόβλημα τίθεται σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν είναι απαραιτήτως τα ίδια τα Social media που προκαλούν αυτά τα ζητήματα, το πρόβλημα είναι ότι ασχολούμενοι με αυτά, οι έφηβοι έχουν λιγότερο χρόνο για ύπνο και άσκηση.

Είναι μια σημαντική διάκριση, λέει η Ann DeSmet, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο. «Αν ο εκτοπισμός του υγιεινού τρόπου ζωής και το cyberbullying μπορούν να μειωθούν, οι θετικές επιδράσεις των Social media, όπως η ενθάρρυνση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, μπορούν να υποστηριχθούν περισσότερο», είπε.

Social media use may harm teens' mental health by disrupting positive activities, study says, by Leah Asmelash

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης