Γιατροί και δικηγόροι μαθαίνουν Αγγλικά για να μεταναστεύσουν
Περασμένες 9 η παράσταση στο θέατρο Διάνα έχει μόλις ξεκινήσει όμως ένα ζωηρό πλήθος να αποχωρεί από τη στοά της Ιπποκράτους 7.
Δεν πρόκειται για θεατές αλλά για νεαρούς δικηγόρους που μόλις τελείωσαν το μάθημα νομικής ορολογίας στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τμήματα του οποίου λειτουργούν στην διπλανή πολυκατοικία. Από εδώ περνάει τα τελευταία χρόνια ο δρόμος εκατοντάδων Ελλήνων γιατρών και δικηγόρων, ηλικίας από 22 μέχρι 60 ετών που οδηγεί στα επαγγελματικά όνειρά τους. Για να τα πραγματοποιήσουν είναι αναγκασμένοι να φτιάξουν βαλίτσες και να βγάλουν εισιτήριο.
Ανάμεσά στους σπουδαστές, η 21χρονη Ευαγγελία Κώτση, τεταρτοετής φοιτήτρια στην Ιατρική σχολή Αθηνών που έχει στόχο να ερευνήσει τα γονίδια τα οποία ευθύνονται για ψυχιατρικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια. Μαζί με το πτυχίο της, θα βγάλει εισιτήριο για την Αγγλία ή την Γερμανία προκειμένου να πάρει ειδικότητα στην Ψυχιατρική και να γλιτώσει την πολυετή αναμονή που ταλαιπωρεί τους γιατρούς στην Ελλάδα.
Eυαγγελία Κώτση Πηγή: CNN Greece
Στο θρανίο απέναντί της, κάθεται ο 25χρονος Λευτέρης Τσικουρής, νοσηλευτής που έχει δουλέψει από beach bar μέχρι πλυντήριο αυτοκινήτων και προγραμματίζει να φύγει για μεταπτυχιακό στην Αγγλία και αν τύχει, να εργαστεί εκεί. Στην ίδια τάξη και η Μαρία Παπανικολάου. «Αν μου έλεγες ότι θα ήμουν άνεργη γιατρός θα σου έλεγα δεν υπάρχει περίπτωση». Από το Λαϊκό νοσοκομείο όπου εργαζόταν ως αιματολόγος, ξαναγύρισε στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, στα θρανία. Ηθελε να εκμεταλλευτεί τον ελεύθερο χρόνο της ανεργίας και να μάθει ιατρική ορολογία στα αγγλικά με στόχο να φύγει μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο μακριά από την οικονομική κρίση και την παθογένεια του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας και να κάνει μια νέα αρχή σε κάποιο ευρωπαϊκό νοσοκομείο. «Δεν αποκλείεται να φύγω και εκτός Ευρώπης».
Λευτέρης Τσικουρής Πηγή: CNN Greece
Η Εύα Παβλικόβσκα, στο σχολείο ήταν πάντα άριστη. Αποφοίτησε από την Νομική Κομοτηνής πριν δύο χρόνια, ολοκλήρωσε την άσκησή της και τώρα είναι άνεργη. «Νιώθεις ασφαλής με αυτό το πτυχίο;» την ρωτάω. «Καθόλου». Αν έχει την τύχη των περισσότερων νέων δικηγόρων στη χώρα μας θα βρει μια δουλειά με μισθό γύρω στα 500 ευρώ. «Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι μη γίνω δικηγόρος και καταχρεωθώ» λέει. Την ίδια αγωνία έχει και η Δανάη Σκεύη, τελειόφοιτη στην Νομική Σχολή Αθηνών. Δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά εργασίας αλλά ήδη προσανατολίζεται στο εξωτερικό και αναζητά ευκαιρίες στην Αγγλία. Αν δε βρει αξιοπρεπή δουλειά, η φυγή είναι μονόδρομος.
Εύα Παβλικοβσκα Πηγή: CNN Greece
«Εχω αποχαιρετήσει τάξεις ολόκληρες» λέει η Μαρία Χιόνη, καθηγήτρια νομικής και ιατρικής ορολογίας στο Διδασκαλείο. Όταν πρωτοάρχισε τα μαθήματα της ιατρικής ορολογίας και δεξιότητας στην αγγλική γλώσσα το 2006 είχε ένα τμήμα 8 μαθητών, πέρσι είχε 24 μαθητές και φέτος 85. Οι χώρες υποδοχής, είναι συνήθως η Μεγάλη Βρετανία, το Dubai, και τα Εμιράτα. «Οι αιτήσεις για δουλειά είναι αυξημένες τα τελευταία χρόνια. Οι μαθητές ζητάνε από την αρχή να ξεκινήσουν μαθήματα προετοιμασίας για συνέντευξη». Οι παλιοί μαθητές της επικοινωνούν μαζί της μέσω skype. «Στην αρχή δεν είναι όλα ρόδινα. Ομως κανείς δε γύρισε» λέει.
Μαρία Χιόνη Πηγή: CNN Greece
Για τους γιατρούς, είναι απαραίτητη «τόσο η γνώση ορολογίας της επιστήμης όσο και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, λόγω της διαφορετικής αντίληψης που υπάρχει εκτός Ελλάδος. Εκεί ισχύει το patient centered care» τονίζει η κ. Χιόνη. Για τους δικηγόρους, «εκτός από την εξειδίκευση στην νομική ορολογία είναι απαραίτητα η εκπαίδευση στα διαφορετικά νομικά συστήματα της κάθε χώρας υποδοχής».
23 γλώσσες, 2300 σπουδαστές
«Σε σχέση με πέρσι αυτοί που παρακολουθούν τα εξειδικευμένα μαθήματα ορολογίας τριπλασιάστηκαν ή τετραπλασιάστηκαν» διευκρινίζει ο Γιώργος Φλούδας, προϊστάμενος του Διδασκαλείου. Το Διδασκαλείο πρωτολειτούργησε το 1932, αρχικά ως τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών που ήθελαν να μάθουν αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Σήμερα όπως λέει «είναι μια μικρή Βαβέλ». Φέτος διδάσκονται 23 ξένες γλώσσες και φοιτούν 2300 σπουδαστές, οι γλώσσες που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα αγγλικά, τα ρώσικα, τα ιαπωνικά, το κίνητρο εκμάθησης έχει αλλάξει, το ίδιο και η ηλικία των μαθητών. «Εχουμε πολλούς οικογενειάρχες, αρκετούς συνταξιούχους». Ο λόγος που επιλέγουν το Διδασκαλείο εκτός από την υψηλή κατάρτιση των εκπαιδευτικών είναι και οικονομικός, αφού «το ποσό που πληρώνουν είναι σχεδόν συμβολικό δε συγκρίνεται με δίδακτρα φροντιστηρίου».
Γιώργος Φλουδάς Πηγή: CNN Greece