FOCUS

Συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας για ανάδειξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου

Συνάντηση της διπλωματικής αντιπροσωπίας με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου CNN Greece Κώστας Πλιάκος

Μετά την κρίση του 2013 και ότι ακολούθησε, η Κύπρος μπήκε με ταχύτατους ρυθμούς σε πορεία ανάπτυξης με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η χώρα στην ευρωζώνη με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, πάνω από 4%. Στο διάστημα αυτό η χώρα προσέλκυσε πλήθος ξένων και εγχώριων επενδύσεων σε διαφορετικούς τομείς μεταξύ αυτών στα ακίνητα, στις κατασκευές, στα μεγάλα έργα, στη ναυτιλία, στον τουρισμό και αλλού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οργανισμός Enterprise Greece, σε συνεργασία με τη Λέσχη Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων Ξένων Πρεσβειών και την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, πραγματοποίησαν πολυμελή αποστολή στην Κύπρο στην οποία συμμετείχαν 43 εκπρόσωποι από 23 Πρεσβείες: Βελγίου (Βαλλωνικής και Γαλλικής Κοινότητας), Βοσνίας και Ερζεγοβίνης,Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ιταλίας, Ιορδανίας, Ισπανίας, Κροατίας, Κύπρου, Λετονίας, Λιθουανίας, Μαυροβουνίου, Μολδαβίας, Νοτίου Αφρικής, Ουγγαρίας, Ουζμπεκιστάν, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο καθηγητής Χαράλαμπος Κασίμης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν η τόνωση της εξωστρέφειας, η προβολή των επιχειρηματικών ευκαιριών της Κύπρου και η προώθηση κλάδων με έντονο επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Άποψη της υπερσύγχρονης βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου (Πηγή: CNN Greece, Κώστας Πλιάκος)

Το πρόγραμμα της αποστολής περιελάμβανεσυναντήσεις εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σεμινάριο με τον ομόλογο οργανισμό της Κύπρου Invest in Cyprus και τον CIFA, προκαθορισμένες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) καιτην Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κύπρου.
Τέλος, περιελάμβανε επιτόπιες επισκέψεις σε πρότυπες βιομηχανίες και βιοτεχνίες:
Petrolina (Holdings) Public Ltd (εταιρία πετρελαιοειδών)
P&P Ice Cream Group (προϊόντα παγωτού)
Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου (παραγωγή χαλουμιού)
• Ιστορικό Μουσείο Κουμανδαρίας Ζωοπηγής
Μαρίνα της Ayia Napa
VΤTVassiliko Ltd (τερματικό αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών).

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος καταγράφει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλούς τομείς.
Στον τουρισμό για παράδειγμα το 2018 έκλεισε με σχεδόν 4 εκατομμύρια αφίξεις και 2,6 δις έσοδα, έχοντας συνεχή άνοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στον τομέα των επενδύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή καζίνο, μια επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργούνται 5 μαρίνες, 14 θέρετρα για γκολφ και ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις κα.
Η αγορά ακινήτων με βάση της πωλήσεις αυξήθηκε το 2018 κατά 6% και για το 2018 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 3 δις ευρώ.

Επάνω η μακέτα από την υπερσύγχρονη μαρίνα της Αγίας Νάπας που περιλαμβάνει και κατοικίες και κάτω, τα έργα στη μαρίνα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (Πηγή: CNN Greece, Κώστας Πλιάκος)

Στον τομέα της ναυτιλίας όπως είπε η υφυπουργός ναυτιλίας κυρία Νατάσα Πηλείδου η Κύπρος έχει εξελίχθη σε τρίτη δύναμη στη ΕΕ και ενδέκατη στον κόσμο.

Η Κύπρος κατάφερε να μειώσει την ανεργία από το 17% λίγο μετά την κρίση, σε 7% και μέχρι το 2020 θα την έχει μειώσει κοντά στα επίπεδα του 5%

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο η Κύπρος δίνει μεγάλη σημασία είναι η εκπαίδευση. Η χώρα έχει τρία δημόσια πανεπιστήμια 5 ιδιωτικά και τα ιδιωτικά είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από ξένα κεφάλαια ενώ ένας ακόμη κλάδος στον οποίο προσπαθεί να αναπτυχθεί είναι η οπτικοακουστική βιομηχανία και έχει εκδηλωθεί ήδη μεγάλο ενδιαφέρον. Πέρυσι είχαν επισκεφθεί την Κύπρο περίπου 100 παραγωγοί από όλο τον κόσμο και για του χρόνου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει μία μεγάλη παραγωγή αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως της Κύπρου και αυτό που τραβάει ξένους επενδυτές και επιχειρήσεις, είναι το φορολογικό καθεστώς. Η χώρα έχει πάνω από 60 συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με πάρα πολλά κράτη και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Ο επιχειρηματικός φόρος στην Κύπρο είναι 12,5%, δεν υπάρχει φόρος για κέρδη κεφαλαίου ενώ για όλους τους κατοίκους της Κύπρου υπάρχει αφορολόγητο 19.500 ευρώ.
Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο σχέδιο μετεγκατάστασης όλων των πετρελαϊκών επιχειρήσεων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Η περιοχή της Λάρνακας που για χρόνια φιλοξενούσε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα καθαριστεί και να δοθεί για τουριστική αξιοποίηση.

Το Brexit είναι μια αχαρτογράφητη περιοχή για τν Κύπρο αλλά παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι παρά την αβεβαιότητα, γεννά ευκαιρίες καθώς οι βρετανικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν μία ευρωπαϊκή χώρα για να μπορούν να εξυπηρετούν τους Ευρωπαίους πολίτες και η Κύπρος έχει ένα πλεονέκτημα σε αυτό λόγω και τις ιδιαίτερης σχέσεις που έχει με τη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης