Πώς τα φθαρμένα ή ακατάλληλα ελαστικά μπορούν να κοστίσουν ζωές
Διάσπαση προσοχής, κατανάλωση αλκοόλ, υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, χρήση κινητού τηλεφώνου, μη χρήση ζώνης ασφαλείας και παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μερικά μόνο από τα συχνότερα αίτια πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στη χώρα μας σήμερα.
Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμη παράμετρος που μπορεί να θέσει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή ενός οδηγού και των γύρω του και την οποία, δυστυχώς, πολλοί κάτοχοι ΙΧ -και δη νέοι- αμελούν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους: Ο λόγος για τα ελαστικά του αυτοκινήτου.
Παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα ενός οχήματος, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αγνοούν τις συνέπειες που η οδήγηση με φθαρμένα ή ακατάλληλα ελαστικά μπορεί να έχει. Πώς μπορεί, λοιπόν, ένας οδηγός να είναι σίγουρος για τα ελαστικά που φέρει το όχημά του; Άραγε υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθούν τα τροχαία που μπορούν να προκληθούν λόγω της λανθασμένης επιλογής ελαστικών ή εξαιτίας της παλαιότητάς τους;
Ο μέσος όρος ωφέλιμης ζωής ενός ελαστικού κυμαίνεται μεταξύ 30.000 και 40.000 χιλιομέτρων ή, περίπου δύο ή τριών ετών. Ωστόσο, πολλοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επισπεύσουν τη φθορά ενός ελαστικού πριν την ώρα του. Οι καιρικές συνθήκες, οι κακοτεχνίες στο οδόστρωμα, η παρατεταμένη οδήγηση σε πολύ γρήγορες ταχύτητες και η υπερφόρτωση του αυτοκίνητου αποτελούν μερικούς από αυτούς. Πράγματι, η οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επικίνδυνη από όσο φαντάζει. Διότι είναι πιθανό να οδηγήσει το λάστιχο σε κλατάρισμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο μηνιαίος έλεγχος των ελαστικών μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια μας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Οι καιρικές συνθήκες
Ποια είναι, λοιπόν, όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε σίγουροι ότι τα ελαστικά μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στις εντολές μας;
Όπως προαναφέραμε, οι καιρικές συνθήκες και το είδος του οδοστρώματος στο οποίο συνήθως κινούμαστε αποτελούν δύο παράγοντες που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα ελαστικά μας. Για αυτό, άλλωστε, εκτός από τα ελαστικά παντός καιρού, υπάρχουν τα χειμερινά και τα θερινά -τα οποία προσφέρουν τις κατάλληλες επιδόσεις ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες χρησιμοποιούμε συνήθως το όχημά μας.
Για παράδειγμα, τα θερινά ελαστικά είναι κατάλληλα για εκείνους που κινούνται σε οδόστρωμα με υψηλή θερμοκρασία -αλλά και σε βρεγμένο- και προσφέρουν ευελιξία, γρήγορο σταμάτημα και εξαιρετική πρόσφυση. Όσον αφορά στα χειμερινά, είναι σχεδιασμένα για να δίνουν το καλύτερο κράτημα πάνω στο χιόνι.
Η πίεση και οι κατάλληλοι έλεγχοι
Και από τις καιρικές συνθήκες περνάμε στο θέμα της πίεσης. Διότι είναι σημαντικό να ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών μας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, τηρώντας μάλιστα πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματός μας (αν αυτό δεν συμβεί, τότε τα ελαστικά μας ενδέχεται να υποστούν πρόωρη φθορά).
Επίσης, ένας τραυματισμός ή, η μακρά ακινησία του αυτοκινήτου και η μεγάλη παραμονή και έκθεση των ελαστικών τον ήλιο, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε απώλεια πίεσης. Καλό είναι, λοιπόν, να ελέγχουμε συχνά το όχημά μας για τυχόν προβλήματα. Η αντικατάσταση των ελαστικών ή ένας απλός έλεγχος της πίεσής τους, μπορούν να διασφαλίσουν σε πολλές περιπτώσεις την ασφάλειά μας στους δρόμους.
Παρά τους κίνδυνους που ελλοχεύουν στους δρόμους, τα νέα σε ό,τι αφορά στο «κεφάλαιο» ελαστικά είναι καλά. Και αυτό γιατί οι σύγχρονες τεχνολογίες που τα περισσότερα λάστιχα φέρουν σήμερα, τα κάνουν περισσότερο ανθεκτικά και τα βοηθούν να διατηρούν με μεγαλύτερη ευκολία τον απόλυτο έλεγχο του οχήματος -ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Βασική προϋπόθεση, όμως, για να ισχύουν τα παραπάνω, είναι να γίνεται συχνά -και σωστά- ο κατάλληλος έλεγχος. Τα φθαρμένα και παλιά ελαστικά μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικινδυνά για την ασφάλειά μας στο δρόμο και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνούν οι οδηγοί.