FOCUS

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι

Πάνοπλοι στρατιώτες φρουρούν τα κτίρια της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες Μαρία Καρχιλάκη

Το «κίτρινο επίπεδο συναγερμού» που γράφουν τα ταμπελάκια στην είσοδο της Κομισιόν -και το οποίο υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης- αφενός σημαίνει ότι στα κτίρια της Ε.Ε. οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και αρκετές δραστηριότητες έχουν περισταλεί, αφετέρου υπενθυμίζει πόσο έχει αλλάξει η ζωή στην καρδιά της Ευρώπης μετά το μακελειό στο Παρίσι από τζιχαντιστές του Βελγίου. Διαρκής υπενθύμιση αυτού του δεύτερου, μάλιστα, αποτελεί η παρουσία πάνοπλων στρατιωτών στους δρόμους των Βρυξελλών.

Κι όλο αυτό τη στιγμή που η Ευρώπη -η οποία, όπως παραδέχεται πηγή της Κομισιόν, δεν είχε μεταναστευτική πολιτική- βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά και καλείται να το διαχειριστεί.

Ευρώπη-Φρούριο εναντίον Ενωμένης Ευρώπης

Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς οι πολιτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίσσεται η προσφυγική κρίση περιλαμβάνουν χώρες της κεντρικής Ευρώπης στις οποίες κυβερνούν πρόσωπα με απόψεις που δεν έχουν σχέση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο αξιών. Με άλλα λόγια, στους κόλπους της Ε.Ε. συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις: εκείνη που υποστηρίζει ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με «περισσότερη Ευρώπη» και η άλλη που επιθυμεί την Ευρώπη «φρούριο». Θα ανησυχούσατε για το μέλλον της Ευρώπης αν είχατε τη δυνατότητα να βρεθείτε σε κλειστή συνεδρίαση εθνικών εκπροσώπων, λέει η ίδια πηγή και προσθέτει:

Ξενοφοβία, λαϊκισμός, εθνικισμός, περιχαράκωση σε εθνικά σύνορα. Η συνεργασία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή ν’ ακούς τον Ούγγρο ή τον Κροάτη. Αλλά και χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία δείχνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους. Μίνι Σένγκεν παραδείγματος χάριν. Δηλαδή να αποπεμφθούν από τη Συνθήκη οι χώρες που δεν είναι ικανές να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Ολλανδός το είπε...

Ασφάλεια: Πάσχει η Ευρώπη

Επιπρόσθετο «αγκάθι» αποτελεί και το διαπιστωμένο κενό στο θέμα της ασφάλειας. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι ασθενής. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών. Τα βαθιά κρατικά συστήματα ανθίστανται. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην τρομοκρατική απειλή. Σημαίνει, επίσης, πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας που έχει ήδη συσταθεί και θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο υπό την Europol, δεν θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του. Κι αυτό παρά την δραματική προειδοποίηση, μετά το μακελειό στο Παρίσι, του διευθυντή της Europol, Rob Wainwright:

Η τρομοκρατική απειλή είναι η σοβαρότερη εδώ και 10 χρόνια στην Ευρώπη. Δίχως υπερβολή κι άλλες επιθέσεις είναι πιθανές.

Κονδύλια προς τα κράτη-μέλη

Πέραν των άλλων, η αντιμετώπιση του προσφυγικού απαιτεί χρήμα. Πολύ χρήμα. Το συνολικό ποσό που διατίθεται σε όλα τα κράτη-μέλη αγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 35,8 εκατομμύρια είναι η συνολική επείγουσα χρηματοδότηση. Η Ελλάδα λαμβάνει από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης συνολικά 474,193 εκατομμύρια ευρώ και σχεδόν 28 εκατομμύρια ως επείγουσα χρηματοδότηση. Επιπροσθέτως, η Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αναπροσαρμόσουν τον προγραμματισμό του τακτικού προϋπολογισμού 2014-2020 (ΕΣΠΑ) -ειδικά στα κομμάτια που αφορούν στα διαρθρωτικά ταμεία και τη συνοχή- για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση. Ήδη, επισημαίνει με νόημα η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη στην ενημέρωση ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η Ιταλία έχει προχωρήσει σε σχετικό αίτημα και η Κομισιόν το αντιμετωπίζει θετικά. Έχουν κινητοποιηθεί -προσθέτει- 1,5 δισ. ευρώ από το Μηχανισμό Ευελιξίας κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει χρήματα και από εκεί...

Το Βραβείο Ζαχάρωφ στον Ραϊφ Μπαντάουι

Τα επόμενα τρία 24ωρα, πάντως, η Ε.Ε. και η πρωτεύουσά της αφήνουν για λίγο στην άκρη τα «βάρη» του προσφυγικού και της τρομοκρατίας και προτάσσουν το πρότυπο «Ραϊφ Μπαντάουι»: ο φυλακισμένος σαουδάραβας ακτιβιστής και μπλόγκερ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 10ετή φυλάκιση, 1000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, επειδή δημιούργησε την ιστοσελίδα «Ελεύθερο Δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ. Στον Μπαντάουι θα απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ 2015 για την ελευθερία της σκέψης στο Στρασβούργο, στις 16 Δεκεμβρίου, σε επίσημη τελετή, από την οποία ο ίδιος θα απουσιάζει αν δεν του δοθεί χάρη από το Ριάντ. Αφίσες με το πρόσωπό του υπάρχουν παντού στις Βρυξέλλες -με πρώτη και καλύτερη εκείνη που δεσπόζει στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης