Γερμανία: Στη σχολή γερμανικών για πρόσφυγες, του Έρντινγκ
Λίγο έξω από το Μόναχο βρίσκεται η πόλη του Έρντινγκ, πρωτεύουσα το ομώνυμου νομού της Βαυαρίας. Τα τελευταία χρόνια, το Έρντινγκ έχει υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες και ο τρόπος που έχει διαχειριστεί το ζήτημα αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα.
Είναι μάλιστα και η καλύτερη απάντηση για όσους φοβούνται ότι τα προσφυγικά ρεύματα θα δημιουργήσουν απώλειες θέσεων εργασίας για τους Γερμανούς, καθώς η ανεργία στο νομό δεν ξεπερνά το 2,7%.
Στην πόλη του Έρντινγκ λειτουργεί σχολή εκμάθησης γερμανικών για πρόσφυγες ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσής τους και εκεί συναντήσαμε την ελληνικής καταγωγής, Ελένη Λένερ η οποία είναι διευθύντρια του τμήματος ξένων γλωσσών στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Έρντινγκ και πρώην υπεύθυνη για εκμάθηση γερμανικών σε πρόσφυγες.
"Ο νομός Έρντινγκ αποφάσισε το 2013 ότι θα χρηματοδοτήσει κατά 100% τα μαθήματα για τους πρόσφυγες που ζούσαν εδώ. Ήταν κάτι πρωτοπόρο, ήταν ο μόνος νομός στη Γερμανία που το αποφάσισε με πρωτοβουλία των Δήμων.
Οι δήμαρχοι δέχθηκαν ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν αυτά τα τμήματα έτσι ώστε οι άνθρωποι που περιμένουν εδώ μέχρι να παρθεί η απόφαση για το αν θα πάρουν άσυλο ή θα φύγουν, να μάθουν γερμανικά και να ενταθούν πιο γρήγορα στην κοινωνία.
Το γεγονός ότι οι δήμοι αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τα μαθήματα γερμανικών προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές.Οι αρνητικές ήταν σφοδρότατες. Ήταν ρατσιστικές. Μας έστελναν emails από διάφορες περιοχές της Γερμανίας μεταξύ άλλων και από το Βορρά και μας έβριζαν.
Μας έλεγαν ότι είμαστε τρελοί, ότι τα έχουμε τελείως χαμένα, ότι δεν θέλουν να ξοδεύουμε "ούτε ένα ευρώ από τους πολύτιμους φόρους που πληρώνουν, γι αυτή τη... σαβούρα. Έτσι τους αποκαλούσαν.Οι αντιδράσεις ήταν από πολίτες ποτέ από επίσημους φορείς. Αντίθετα οι δημόσιοι φορείς μας έδωσαν συγχαρητήρια λέγοντας ότι είμαστε παράδειγμα και για όλους τους άλλους νομούς. "
Γρήγορη ενσωμάτωση
Η πρακτική της γρήγορης ενσωμάτωσης λειτούργησε στη Γερμανία σε πολλά επίπεδα και ένας από τους λόγους που η χώρα επενδύει χρήματα σε αυτό το σχέδιο είναι ότι πολύ γρήγορα από χρηματοδότης, γίνεται χρηματοδοτούμενος.
" Μαθαίνοντας γερμανικά -και αυτό είναι πολύ σπουδαίο- οι πρόσφυγες μετά από τρεις μήνες έχουν το δικαίωμα να δουλέψουν. Δουλεύοντας δεν είναι πλέον το κράτος που τους χρηματοδοτεί αλλά αυτοί χρηματοδοτούν το κράτος καθώς ξεκινούν να πληρώνουν φόρους.
Υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που τους υποδέχονται με ανοιχτές αγκαλιές και κόσμος που αντιδρά ρατσιστικά.
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα όμως ότι οι τοπικές αρχές των δήμων στην περιοχή έχουν αντιδράσει πολύ θετικά, έχουν οργανώσει κτίρια, έχουν κτίσει καινούργια κτίρια για να φιλοξενήσουν όλο αυτόν τον κόσμο και υπάρχουν πάρα πολλοί Γερμανοί που δουλεύουν εθελοντικά. Δεν μπορώ να πω πόσο είναι το ποσοστό αυτών που βοηθούν ή των ρατσιστών, μπορώ να πω όμως από την εμπειρία μου ότι γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις για να μαζευτούν χρήματα, ρούχα και υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που μαθαίνει στους πρόσφυγες γερμανικά εθελοντικά ", μας λέει η κυρία Λίνα.
Το σχολείο δεν έχει μόνο το ρόλο της εκμάθησης γερμανικών στους πρόσφυγες αλλά παράλληλα να τους δώσει πληροφορίες για τη χώρα που ζουν ώστε να μπορούν πολύ γρήγορα μόνοι τους να κάνουν τις δουλειές τους, τις συναλλαγές τους με το δημόσιο αλλά και να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερα για την ιστορία και την κοινωνία της Γερμανίας. Ο σκοπός είναι προφανής. Να νιώσουν ότι συμμετέχουν και δεν περιθωριοποιούνται
"Όταν αρχίσαμε να οργανώνουμε τη δράση υπολογίσαμε ότι θα έχουμε 100 μαθητές. Μέχρι να ξεκινήσουμε, είχαν εγγραφεί διακόσιοι. Άλλοι τόσοι τον επόμενο χρόνο και σήμερα έχουμε περίπου διακόσιους πενήντα. Τα μαθήματα που επιδοτούνται είναι 600 ώρες και καλύπτουν τρία επίπεδα. Διδάσκουμε γερμανικά αλλά η δουλειά μας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.
Όταν περάσουν ένα επίπεδο στη γλώσσα τους μαθαίνουμε και άλλα πράγματα που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν γρηγορότερα στην γερμανική κοινωνία. Τους μαθαίνουμε ιστορία, τους μιλάμε για κοινωνικά θέματα και τους μαθαίνουμε σε ποιές υπηρεσίες μπορούν να απευθύνονται για τα ζητήματά τους" καταλήγει η κυρία Λίνα.