Καντίνες υπό διωγμόν
Ενώ από τη Ρώμη μέχρι το Λος Αντζελες, οι καντίνες κερδίζουν έδαφος κάθε χρόνο και το streetfood γίνεται πόλος έλξης τουριστών, στην Αθήνα η γαστρονομία πάνω σε ρόδες, απειλείται με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με το τμήμα του δήμου Αθηναίων που είναι αρμόδιο για τη χορήγηση αδειών «αυτή τη στιγμή στην Αθήνα δεν λειτουργεί καμία αδειοδοτημένη καντίνα σε δημόσιο χώρο» ενώ δεν είναι πάνω από 12 αυτές που μισθώνουν ιδιωτικούς χώρους.
Η τελευταία καντίνα που νοίκιαζε δημοτική θέση, ήταν αυτή της πλατείας Μαβίλη. Κι ενώ για 25 χρόνια ο Γιάννης Οικονομίδης έφτιαχνε ανενόχλητος το θρυλικό σάντουιτς, πριν από περίπου ένα χρόνο αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο με την αιτιολογία ότι παρεμπόδιζε την ροή των αυτοκινήτων. Ο ισχύων νόμος κατατάσσει πλέον τις καντίνες στην ίδια κατηγορία με τα βενζινάδικα και απαιτεί ράμπες, πάρκινγκ και πλήθος εγγράφων.
«Στην καντίνα πρέπει να υπάρχει χώρος για είσοδο- έξοδο αυτοκινήτων» τονίζει ο κ. Οικονομίδης που είχε πάρει άδεια μετά από δημοπρασία. «Η νομοθεσία δεν επιτρέπει πια την δημοπρασία θέσεων στάσιμου εμπορίου από το δήμο. Εγώ είχα προετοιμαστεί και νοίκιασα χώρο ακριβώς από δίπλα». Πλέον, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη χορήγηση της άδειας εκδίδεται μετά από κλήρωση που διενεργείται μεταξύ των ενδιαφερομένων. Μόνο που πια δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.
Σύγκρουση αρχών και αρμοδιοτήτων
Μία φορά το χρόνο, κάθε Ιανουάριο, ο δήμος δέχεται αιτήσεις από αυτούς που θέλουν να ανοίξουν σταθερές καντίνες αλλά «ούτε φέτος προβλέπεται ενδιαφέρον. Αιτήματα για νέες καντίνες δεν γίνονται πια γιατί η γραφειοκρατία αποθαρρύνει τον κόσμο. Ο δήμος χάνει πολύτιμα έσοδα. Εμείς θέλουμε να λειτουργούν οι καντίνες. Η Τροχαία όμως είναι ανένδοτη» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Μπούρας.
«Από τότε που αναλάβαμε την Περιφέρεια, δεν έχουμε δώσει καμία νέα άδεια» προσθέτει ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Κοροβέσης. Η Περιφέρεια, είναι αρμόδια για τη χορήγηση αδειών στις κινητές καντίνες. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο» αναφέρει ο Γιώργος Γληνός, ιδιοκτήτης του Foodtruck, της δημοφιλούς περιφερόμενης καντίνας που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Ιανουάριο.
Καντίνες στο αυτόφωρο
Κι ενώ στην Αμερική, αυτή είναι η νέα τάση στη γαστρονομία, στην Ελλάδα είναι αιτία για αυτόφωρο. Παρόλο που το Foodtruck είχε άδεια, δέχτηκε βροχή από καταγγελίες ώσπου έπειτα από τρία αυτόφωρα και αρκετά διοικητικά πρόστιμα, ο κ. Γληνός που νοίκιαζε την άδεια από άλλον ιδιοκτήτη, αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να αλλάξει προσωρινά τρόπο λειτουργίας. Προς το παρόν ώσπου να ξεμπλοκάρει από τη γραφειοκρατία του Δήμου και της Περιφέρειας και να βγάλει νέα άδεια, το «Foodtruck» δεν κυκλοφορεί όπως πριν στις γειτονιές της Αθήνας συνεχίζει όμως να λειτουργεί μόνο σε εκδηλώσεις.
Ως κινητή καντίνα, υποχρεούται, σύμφωνα με τον νόμο, να λειτουργεί σε μέρη κάτω των 3000 κατοίκων κάτι που σύμφωνα με τον κ. Γληνό «είναι ανέφικτο». Επιπλέον, μια κινητή καντίνα, δικαιούται να είναι στάσιμη μόνο όσο εξυπηρετεί πελάτες. «Αν κάποια στιγμή δεν έχουμε πελάτη πρέπει να κινηθούμε. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες- πώς θα βγάζεις τη γεννήτρια, πώς θα ξεστήνεις κάθε τόσο; Αντιμετωπίζουν την καντίνα σαν να πουλάει σεντόνια ή είδη προικός. Κι εμένα που προσπαθώ να ζήσω από αυτήν και δε θέλω να είμαι παράνομος μου κόβει τα πόδια».