FOCUS

Το «έξυπνο κράνος»: Η πιο καινοτόμα ιδέα της χρονιάς δημιουργήθηκε από μαθητές στην Καλαμάτα

Το «έξυπνο κράνος»: Η πιο καινοτόμα ιδέα της χρονιάς δημιουργήθηκε από μαθητές στην Καλαμάτα

Μετά από δύο τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της Καλαμάτας, το 2017, μαθητές της Β' Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «έξυπνο κράνος» - το «noctua kit» - το οποίο δεν επιτρέπει στη μηχανή της μοτοσικλέτας να ξεκινήσει, αν ο αναβάτης δεν το φορέσει. Παράλληλα,  ίδρυσαν και την εικονική επιχείρηση Helm.e.t. που κύριο στόχο έχει την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση κράνους. Η επικεφαλής καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος, Σταυρούλα Κόκκαλη και οι μαθητές μιλούν στο CNN Greece για το επίτευγμά τους, τον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας που κέρδισαν καθώς και τα όνειρά τους για το μέλλον του δημιουργήματός τους. 

Στις 17 Απριλίου, η εικονική επιχείρηση Helm.e.t που δημιούργησαν οι μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, κέρδισε το πρώτο βραβείο και τον τίτλο της «Kαλύτερης Εταιρείας» της μαθητικής εμπορικής έκθεσης που διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece

«Η χαρά των παιδιών είναι απερίγραπτη», λέει στο CNN Greece η κ. Κόκκαλη. «Τα επόμενα βήματα έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς έχουμε στείλει επιστολή προς την ελληνική Βουλή αλλά και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να συζητηθεί η αναγκαιότητα ή μη της σύνδεσης κράνους-μηχανής αλλά και να εξετασθεί εκ νέου από όλους τους σχετικούς φορείς η νομοθεσία σχετικά με τα δίκυκλα (ποδήλατα, μοτοποδήλατα, μηχανές) και τη χρήση κράνους», καταλήγει η καθηγήτρια και Οικονομολόγος.

WIN 20180507 105619 2

(Η καθηγήτρια των παιδιών, Σταυρούλα Κόκκαλη)

Τι είναι το «έξυπνο» κράνος και πώς λειτουργεί

«Με τη γνωστή παιδαγωγική μέθοδο του καταιγισμού ιδεών (brainstorming) και την ήδη υπάρχουσα γνώση από όλους μας της χρήσης νέας τεχνολογίας στα συστήματα οδηγικής ασφάλειας για αυτοκίνητα σκεφτήκαμε: γιατί να μην υπάρχει κάτι και για τα μηχανάκια .... Έτσι προέκυψε η ιδέα της σύνδεσης του κράνους με τη μηχανή!», εξηγεί η κ. Κόκκαλη η οποία και αναλύει το πώς λειτουργεί το έξυπνο κράνος:

Στο «έξυπνο» κράνος υπάρχουν ενσωματωμένοι δύο μηχανικοί διακόπτες ασφάλειας, ένας αισθητήρας θερμοκρασίας υπερύθρων και ένας εντοπισμού αντικειμένων με λέιζερ, που θα αναγνωρίζουν και θα πιστοποιούν ότι το κράνος έχει τοποθετηθεί ορθά.

Capture

Οι πληροφορίες των αισθητήρων θα συγκεντρώνονται και θα επεξεργάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από ένα έξυπνο σύστημα πομποδέκτη-μικροεπεξεργαστή το οποίο θα δίνει εντολή σε πομποδέκτη εγκατεστημένο στη μηχανή ότι μπορεί να ξεκινήσει. (σσ. τα θέματα ενέργειας του παραπάνω κυκλώματος θα χειρίζονται από ένα υποσύστημα επαναφορτιζόμενων μπαταριών σε συνεργασία με ένα εύκαμπτο φωτοβολταϊκό πάνελ.)

Παράλληλα, στη μηχανή υπάρχουν: Ένας συμβατός πομποδέκτης - μικροεπεξεργαστής θα αναγνωρίζει τη νεκρά θέση μέσω της πράσινης λυχνίας (καντράν). Όταν ο οδηγός φορέσει το κράνος τότε θα οπλίζεται ο διακόπτης (ρελέ) στο σύστημα τροφοδοσίας ρεύματος από τη μπαταρία με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ροή ρεύματος. Έτσι, θα μπορεί να βάλει ταχύτητα και να ξεκινήσει. Εάν ο οδηγός δεν φορά το κράνος, και βάλει ταχύτητα να ξεκινήσει, τότε θα γίνεται διακοπή της παροχής ρεύματος και η μηχανή θα σβήνει.

Για να προωθήσουν την καινοτόμο ιδέα τους, οι μαθητές από την Καλαμάτα πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους. Παράλληλα, σχεδιάζουν και να προωθήσουν το «noctua kit», καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση ενίσχυσης της ασφάλειας για τους αναβάτες δίκυκλων, ένα έξυπνο σύστημα επικοινωνίας κράνους – μηχανής, όπως εξηγούν στο CNN Greece.

Στην προσπάθεια αυτή οι μαθητές είχαν τη συνεχή καθοδήγηση εκπαιδευτικών, κ. Σ. Κόκκαλη - Οικονομολόγου και κ. Κ. Κοτταρίδη - Εικαστικού του σχολείου, ενώ ζήτησαν και έλαβαν την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π).

«Για την προσομοίωση, με την οποία παρουσιάζουμε την ιδέα μας με βιωματικό τρόπο, χρειάστηκαν διάφορα (ανακυκλώσιμα) υλικά που βρήκαμε στο εργαστήριο επιστημών "Γαλιλαίος" του σχολείου μας. Το βασικό εξάρτημα ήταν ένας πομπός για το κράνος και ένας δέκτης για τη μηχανή-προσομοίωση», λένε στο CNN Greece οι μαθητές.

Capture copy

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά για την κατασκευή του συστήματος αυτού ήταν αρκετές και σε πολλά επίπεδα. Αρχικά, θεωρούσαν πως είναι μία όμορφη ιδέα αλλά έπρεπε να βρεθούν και τα κατάλληλα μέσα για να την υλοποιήσουν. Υπήρχε αρκετή αγωνία για το εάν θα τα καταφέρουν, πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και το πρόβλημα υγείας ενός καθηγητή, ο οποίος δούλεψε στην προσομοίωση, με σπασμένο χέρι, επέφερε σίγουρα αρκετό άγχος. Ωστόσο τα κατάφεραν και εκφράζουν την ελπίδα να δουν μια μέρα το επίτευγμά τους στους δρόμους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική ερώτηση:

Σαφώς και θα θέλαμε τo noctua kit να το δούμε ενσωματωμένο σε μηχανές και κράνη και ως προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες μας οι ενέργειες. Noctua στα λατινικά σημαίνει κουκουβάγια, πρόκειται δηλαδή για ένα κιτ εκπαίδευσης στη χρήση κράνους που συνάδει και με το λόγο δημιουργίας της επιχείρησης Helm.e.t. (που μεταφράζεται ως πηδάλιο εκπαιδευτικής τεχνολογίας ή απλά ...κράνος).

Capture copy copy

«Η κοινωνία το έχει ανάγκη»

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα στοιχεία της τροχαίας, για το 2017, το 34,8% επί του συνόλου των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αφορά δίκυκλο όχημα.

• Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 25% των δικυκλιστών οδηγών δεν φορούν κράνος.
• Σύμφωνα με το διευθυντή της FIA Foundation, Ντέιβιντ Γουόρντ, η χρήση του κράνους στη μοτοσυκλέτα μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού κατά 70%.
• Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας (W.H.O) η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τα τροχαία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή μεταξύ 15-29 ετών.
• Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το οικονομικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων, υπολογίζεται σε 2% του ΑΕΠ.

Σε ενδεικτική έρευνα που έκαναν οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους, στην ερώτηση: «Θα θέλατε να έχετε ένα σύστημα ασφαλείας στο κράνος για εσάς και το παιδί σας, που θα επιτρέπει στη μηχανή να παίρνει μπροστά μόνο όταν φοράτε/ει το κράνος σας/του;», το 95% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά.

ereyna

Οι δράσεις που γίνονται στο σχολείο για την οδική ασφάλεια

Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν με άλλα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η παιδεία. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της οδικής ασφάλειας.

«Γενικά το σχολείο μας είναι προσανατολισμένο στο να δίνει σε εμάς τους μαθητές πολλά ερεθίσματα ώστε ως ενήλικες να τα ανακτούμε όταν χρειάζεται. Φέτος, κινητοποιηθήκαμε εμείς οι ίδιοι λόγω της δημιουργίας της εικονικής μας επιχείρησης και παρουσιάσαμε ένα χορευτικό στο αίθριο του σχολείου το οποίο παρακολούθησαν όλες οι τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου», λένε στο CNN Greece οι μαθητές της Β΄ Λυκείου και σημειώνουν:

Επίσης, κάναμε ποδηλατοδράσεις με παιδιά του Δημοτικού του σχολείου μας σε ειδικά διαμορφωμένο/χαραγμένο ποδηλατόδρομο που διαθέτει το σχολείο! Επιπλέον υλικό για τις δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στο site της εικονικής μας επιχείρησης: www.helmet-noctua.com

Σε ερώτηση για το ποια είναι τα όνειρά για το μέλλον τους, και έαν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την τεχνολογία και την επιστήμη, οι μικροί μαθητές απαντούν:

Οι ρόλοι που έχουμε αναλάβει στην εταιρεία είναι σχετικοί με τα μελλοντικά μας όνειρα και επιθυμητές σπουδές...οπότε ναι αρκετοί από εμάς θέλουμε να ασχοληθούμε με την τεχνολογία και την καινοτομία γενικότερα.

Όσον αφορά το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στην κοινωνία είναι ένα και ηχηρό: «Be smart…be safe»!