FOCUS

Με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου τα βάζει τώρα ο Ερντογάν: Θα το πληρώσεις...

Ταγίπ Ερντογάν - Ραμούς Χαραντινάι Reuters/Facebook

Την ώρα που η αρπαγή και η μεταφορά με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη των έξι Τούρκων γκιουλενιστών που ζούσαν και εργάζονταν στο Κοσυφοπέδιο από πράκτορες της ΜΙΤ διχάζει την κοσοβάρικη ηγεσία, ο Ερντογάν, σε ακόμη μια πρωτοφανή του ενέργεια, εγκαλεί τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χαραντινάι, για την αποπομπή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και του υπουργού εσωτερικών.

«Ε, πρωθυπουργέ του Κοσόβου, τίνος τις οδηγίες ακολούθησες για να προβείς σ’ αυτήν την ενέργεια; [...] Από πότε προστατεύεις εκείνους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα στην Τουρκία; [...] Θα το πληρώσεις αυτό», βροντοφώναξε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του, και -υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του ήταν η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ που αναγνώρισε το Κόσοβο- κατέληξε προεξοφλώντας ότι η πολιτική καριέρα του Χαραντινάι έχει τελειώσει διότι δεν θα τον ξαναψηφίσουν.

Το επίμαχο απόσπασμα από την ομιλία του Ερντογάν

Ο Χαραντινάι καταδικάζει - ο Θάτσι;

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, έχει καταδικάσει όσα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη στο Κόσοβο και με αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια υποστηρίζει ότι ουδείς τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την υπόθεση των έξι -πέντε εκπαιδευτικοί κι ένας καθηγητής καρδιολογίας. Επιρρίπτει την ευθύνη για τη σύλληψή τους από τις τοπικές αρχές ασφαλείας και την παράδοσή τους, στη συνέχεια, στη ΜΙΤ, πρωτίστως στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του και δευτερευόντως στον υπουργό εσωτερικών -τους οποίους και έπαυσε των καθηκόντων τους- και έχει διατάξει έρευνα σε βάθος.

Άγνοια δήλωσε και ο Πρόεδρος Θάτσι, όμως η προσπάθειά του να δικαιολογήσει, στη συνέχεια, όσα έγιναν κάνοντας λόγο για κίνδυνο που συνιστούσαν οι έξι για την εθνική ασφάλεια έχει οδηγήσει αναλυτές και δημοσιογράφους στο συμπέρασμα ότι και γνώριζε και είχε εγκρίνει.

Αντιδρώντας στις απειλές Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, Φατμίρ Λιμάι, είπε ότι «έχουμε μεν μια σπουδαία φιλία με την Τουρκία όμως ο Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι αυτό δεν σημαίνει υποταγή. Το όραμά μας είναι η Ευρώπη», ενώ ο σύμβουλος του Χαραντινάι, Μπεσνίκ Ταχίρι, τόνισε πως «όλοι γνωρίζουν ότι ο Χαραντινάι ούτε εκβιάζεται ούτε απειλείται, η ομιλία Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι ο Χαραντινάι ούτε γνώριζε ούτε είχε συμμετοχή σε όλο αυτό το έργο της απέλασης».

Η αγωνία των συγγενών

Μέχρι τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου μέλη των οικογενειών των έξι παρέμεναν έξω από το αεροδρόμιο της Πρίστινας καθώς πληροφορία που είχε ‘σκάσει’ νωρίτερα ήθελε τους ανθρώπους τους να μην έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία αλλά να βρίσκονται εντός του κτιρίου.

Στην πεποίθηση ότι οι συλληφθέντες εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο Κόσοβο συνέτεινε και το γεγονός ότι τα τουρκικά ΜΜΕ δεν είχαν προβάλει εικόνες από την άφιξή τους στην Τουρκία ούτε είχαν, μέχρι εκείνη την ώρα, εμπλουτίσει τα αρχικά ρεπορτάζ τους με περισσότερα στοιχεία.

Τις προσδοκίες τους διέλυσε, τελικώς, η επιβεβαίωση από την αστυνομία σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης ότι το αεροπλάνο που τους μετέφερε στην Τουρκία απογειώθηκε από την Πρίστινα στις 11:05 π.μ. την ημέρα της σύλληψής τους. Πρακτικά, δηλαδή, μέσα σε δύο ώρες είχαν όλα τελειώσει.

Αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους σύντομα βίντεο που τους έδειχναν με χειροπέδες να περνούν από το μηχάνημα ελέγχου στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου της Πρίστινας καθώς και ένα με το ιδιωτικό αεροσκάφος που θα τους μετέφερε στην Τουρκία να περιμένει στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης.

Μετά από ώρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους και όπως τους είπαν βρίσκονταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και δεν είχαν ακόμη προσαχθεί στον εισαγγελέα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι έξι είναι υψηλόβαθμα στελέχη του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και, μεταξύ άλλων, τους κατηγορεί για στρατολόγηση νέων μελών, για βοήθεια την οποία παρείχαν σε παλαιά και κυνηγημένα στην Τουρκία να διαφύγουν σε άλλες χώρες, καθώς και ότι διευκόλυναν να μεταφερθούν χρήματα στην Πενσυλβάνια όπου ζει αυτοεξόριστος ο ηγέτης της οργάνωσης και ενορχηστρωτής, κατά τον Ερντογάν, του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Οι έξι συλληφθέντες σε ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu

Τα σχολεία του δικτύου Γκιουλέν και η πάλαι ποτέ ‘ήπια ισχύς’ της Τουρκίας

Οι πέντε εκπαιδευτικοί εργάζονταν στα σχολεία Mehmet Akif που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Γκιουλέν μέσω του ιδρύματος Gülistan Educational Institution. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσω των σχολείων του Γκιουλέν, τα οποία παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, η Τουρκία κατάφερε να διευρύνει τη διείσδυσή της όχι μόνο στο Κόσοβο αλλά εν γένει στα Βαλκάνια όπως και αλλού. Από την ανάρρηση δε του Ερντογάν στην εξουσία, η επιρροή της -του κινήματος βοηθούντος ως μέρος της πάλαι ποτέ ήπιας ισχύος της- αυξήθηκε κι άλλο. Όλα αυτά, βεβαίως, κατά το διάστημα που οι Γκιουλέν και Ερντογάν ήταν σύμμαχοι. Από το πραξικόπημα και μετά η Τουρκία ασκεί πιέσεις σε χώρες που λειτουργούν σχολεία του Γκιουλέν να τα κλείσουν -και το έχει καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις- ενώ επισταμένως ζητά την έκδοση γκιουλενιστών. Ουκ ολίγες το έχουν κάνει ακόμη κι αν εκείνοι τους οποίους ‘έστειλαν πακέτο’ στην Τουρκία είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου, άρα ήταν υπό καθεστώς προστασίας. Μάλιστα την ώρα της κοινής επιχείρησης των Κοσοβάρων με τους Τούρκους πράκτορες για την αρπαγή των έξι, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Γιλντιρίμ, βρισκόταν στο γειτονικό Σεράγεβο και μετ’ επιτάσεως ζητούσε από τον Βόσνιο συνάδελφό του σκληρότερα μέτρα κατά των γκιουλενιστών «κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης