FOCUS

Αναλυτής Ντάνφορθ: Ο τρόπος που επιδιώκει ρόλο η Τουρκία κάνει το ενδεχόμενο ατυχήματος τρομακτικό

Αναλυτής Ντάνφορθ: Ο τρόπος που επιδιώκει ρόλο η Τουρκία κάνει το ενδεχόμενο ατυχήματος τρομακτικό
REUTERS/Baz Ratner

Το θέμα δεν είναι ο ρόλος που θέλει να παίξει η Άγκυρα στην περιοχή αλλά πώς τον επιδιώκει, κυρίως από το πραξικόπημα και μετά, λέει στο CNN Greece ο αναλυτής του Bipartisan Policy Center, Νίκολας Ντάνφορθ, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Τουρκίας και Μέσης Ανατολής και αρθρογραφεί στα μεγαλύτερα αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μέσα από αυτό το πρίσμα βλέπει και την ανησυχία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ για ενδεχόμενο «ατύχημα» στο Αιγαίο.

«Τώρα η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκεται ακόμη πιο πολύ υπό πολιορκία, ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να διατηρήσει ή να επιδιώξει ρόλο στην περιοχή είναι μέσω των πολύ επιθετικών βημάτων, που συζητάμε εδώ, και η Ελλάδα, βεβαίως, έχει δει, συνεπώς δεν είναι τόσο το όραμα της Τουρκίας για έναν νέο ρόλο στην περιοχή αλλά ο τρόπος που τον επιδιώκει ο οποίος κάνει το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ενός συμβάντος, πολύ πιο γνήσια τρομακτικό τώρα.»

- Πώς θα περιγράφατε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία αυτή τη στιγμή; Σκληρά λόγια από τον Ερντογάν, τον ακούσαμε να κάνει λόγο για 'Οθωμανικό χαστούκι' στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούμε προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία. Ποια είναι η γνώμη σας;

«To ότι υπάρχει σοβαρή ανησυχία στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης αμερικανικών και τουρκικών στρατευμάτων αποδεικνύει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Κατ’ εμέ, η τουρκο-ρωσική προσέγγιση είναι λιγότερο ανησυχητική. Η Τουρκία μπορεί να την υπερτονίζει και πάντα να θέλει να υπενθυμίζει στις ΗΠΑ ότι έχει επιλογές, εντούτοις απ’ ότι βλέπουμε στη Συρία και παρά τα λεχθέντα, οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις δεν είναι σπουδαίες. Η Ρωσία έδωσε πολύ απρόθυμα στήριξη στην Τουρκία, εξακολουθεί να προσπαθεί να διατηρήσει τη σχέση με το YPG, το οποίο -δηλαδή οι Κούρδοι της Συρίας- έχουν γραφεία στη Μόσχα, άρα, ναι μεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να τα σπάσουν ΗΠΑ και Τουρκία, δεν θεωρώ, όμως, τη σχέση με τη Ρωσία ως εναλλακτική λύση για την Τουρκία.»

- Τι σηματοδοτεί η έλευση Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ α) για την αμερικανική διπλωματία, β) για τις σχέσεις με την Άγκυρα;

«Θα δούμε. Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Τουρκία, όλα τα στοιχεία προδιαθέτουν για ακόμη περισσότερες προκλήσεις. Όλοι ξέρουν τώρα τη δήλωση του Πομπέο το βράδυ του πραξικοπήματος [το 2016 στην Τουρκία] περί απολυταρχικού ισλαμιστή Ερντογάν, το πώς, εν γένει, προσεγγίζει το πολιτικό Ισλάμ προϊδεάζει για περισσότερες προκλήσεις. Ταυτόχρονως, ας μη λησμονούμε ότι πολλά ενδέχεται ν’ αλλάξουν στη Μέση Ανατολή αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε μια πιο συγκρουσιακή σχέση με το Ιράν. Κάτι τέτοιο ίσως φέρει απρόσμενες σχέσεις για την Τουρκία στη Συρία. Επίσης, ας έχουμε κατά νου ότι πολλές από τις κρίσιμες αποφάσεις στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες ίσως προέλθουν από το Κογκρέσο όπου διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.»