FOCUS

Ανατολική Γκούτα και Αφρίν: προσκήνιο και παρασκήνιο των παράλληλων πολέμων της Συρίας (pics)

Ανατολική Γκούτα και Αφρίν: προσκήνιο και παρασκήνιο των παράλληλων πολέμων της Συρίας (pics)
Άμαχοι εγκαταλείπουν το χωριό τους Χαλντίε στο μέτωπο του Αφρίν μετά την κατάληψή του από τους φιλοτούρκους Σύρους αντάρτες REUTERS/ Khalil Ashawi

H κατάληψη, τις τελευταίες 24 ώρες, της πόλης Μισράμπα από τον συριακό στρατό φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη Δαμασκό στον τελικό της στόχο· να θέσει, δηλαδή, υπό τον πλήρη έλεγχό της τον θύλακο της Ανατολικής Γκούτα στα περίχωρα της Δαμασκού.

Στα τρία έχει κοπεί η Ανατολική Γκούτα

Η Γκούτα έχει πλέον κοπεί στα τρία (χάρτης 1). Έτσι, οι βόρειες περιοχές με επίκεντρο την πόλη Ντούμα δεν έχουν πια επικοινωνία ούτε μ’ εκείνες που βρίσκονται εγγύτερα στη Δαμασκό αλλά ούτε και με την πόλη Χαράστα στα δυτικά. Οι βομβαρδισμοί είναι σφοδροί και το μαρτύριο των αμάχων μοιάζει να μην έχει τέλος.

Ήδη, όμως, στο παρασκήνιο διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες για συνθηκολόγηση και αποχώρησή τους από το θύλακο. Τον σχεδιασμό αυτόν της Δαμασκού ευνοεί το γεγονός ότι σε κάθε μία από τις τρεις αποκομμένες περιοχές κάνει κουμάντο διαφορετική ομάδα του -έτσι κι αλλιώς- μη αρραγούς μετώπου των αντικυβερνητικών ανταρτών: οι μεγαλύτερες και πιο ισχυρές Τζάις αλ Ισλάμ και Φαϊλάκ αλ Ραχμάν ελέγχουν τα τμήματα στο βορά και το νότο αντίστοιχα ενώ η μικρότερη Αχράρ αλ Σαμ την Χαράστα.

Συρία-ανατολική Γκούτα: χιλιάδες άμαχοι αιχμάλωτοι ενός μικρού κι ενός μεγάλου πολέμου

Ειδικά για τις δύο πρώτες, πληροφορίες του Αλ Τζαζίρα αναφέρουν ότι στη διαπραγμάτευση, με τη μεσολάβηση των Ρώσων, εξετάζεται η μεν Τζάις αλ Ισλάμ να κατευθυνθεί στη νότια επαρχία Νταράα, στα σύνορα με την Ιορδανία, η δε Φαϊλάκ αλ Ραχμάν προς βορά στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλοτούρκοι αντάρτες του FSA -εμπροσθοφυλακή, από τις 20 Γενάρη και ένθεν, του στρατού της Άγκυρας στην επίθεση κατά των Κούρδων στο καντόνι του Αφρίν.

Χάρτης 1: Ανατολική Γκούτα (11/3/2018) - πηγή: @PetoLucem

battle_of_east_ghouta_780.jpg

Η δέσμευση των ΗΠΑ στον Ερντογάν και η οργή των Κούρδων

Τις τελευταίες 48 ώρες η πόλη του Αφρίν (χάρτης 2) βρίσκεται στο στόχαστρο των Τούρκων και των συμμάχων τους Σύρων ανταρτών. Ο πληθυσμός της μαζί μ’ εκείνον των γύρω χωριών ξεπερνά πια το ένα εκατομμύριο, καθώς εκτοπισμένοι, εξαιτίας των μαχών, από άλλες περιοχές, έχουν αναζητήσει εκεί καταφύγιο. Στα περισσότερα σπίτια συνωστίζονται τέσσερις με πέντε οικογένειες ενώ η υδροδότηση -αναφέρεται πως- έχει διακοπεί.

Τουρκική εισβολή στο Αφρίν: παζάρια και ανταλλάγματα στην πλάτη των Κούρδων

Ο Ερντογάν είπε την Παρασκευή ότι είναι θέμα χρόνου η πτώση της πόλης του Αφρίν και πως μετά ακολουθεί το Μανμπίτζ -ακόμη μία σημαντική πόλη υπό τον έλεγχο των Κούρδων σ’ ένα άλλο καντόνι, αυτό του Κομπάνι, στο οποίο, όμως, έχουν βάσεις οι Αμερικανοί. Η απειλή του για το Μανμπίτζ (χάρτης 2) έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ισοδυναμεί με ‘καμπανάκι’- υπενθύμιση προς την υπερδύναμη. Κι αυτό, διότι η διοίκηση Τραμπ -όπως αποκάλυψε, προ ημερών, η Ουάσινγκτον Ποστ- έχει δεσμευτεί πως θα μετακινήσει τους Κούρδους από το Μανμπίτζ σε περιοχές αριστερά του ποταμού Ευφράτη, υλοποιώντας, με καθυστέρηση, παλιότερη σχετική υπόσχεση της κυβέρνησης Ομπάμα βάσει -και σε αντάλλαγμα- της οποίας οι Τούρκοι είχαν αφήσει τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ. Ή, με τα λόγια του Αμερικανού αξιωματούχου που μίλησε στην Ουάσινγκτον Ποστ, «δεσμευτήκαμε στους Τούρκους και θα μας το χτυπάνε συνέχεια». Ερώτημα, βεβαίως, είναι αν θα καταφέρουν να πείσουν τους Κούρδους συμμάχους τους -χάρη στους οποίους κατατροπώθηκε το ISIS και διαλύθηκε το ψευτοχαλιφάτο του- να φύγουν από το Μανμπίτζ. Οι Κούρδοι διακατέχονται από μεγάλη οργή, δεν το κρύβουν, και έχουν ανακοινώσει ότι αποσύρονται από τη μάχη κατά των εναπομεινάντων θυλάκων τζιχαντιστών για να συνδράμουν τους ομοεθνείς τους στο Αφρίν.

Χάρτης 2: με μωβ ένδειξη το Αφρίν (αριστερά) και το Μανμπίτζ (δεξιά)

AFRIN MANBIJ 780 copy