FOCUS

Ταξίδι στο χθες και στο σήμερα της Κορινθίας

CNN Greece

Η έξοδος από την νέα εθνική Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού, έχει κάτι το νοσταλγικό. Θυμίζει, στους μεγαλύτερους από εμάς, σχολικές ή οικογενειακές εκδρομές, όταν κάναμε μια γρήγορη στάση για να χαζέψουμε τη διώρυγα.

Η παλιά γέφυρα του Ισθμού συνυφασμένη με την Κόρινθο αντιπροσωπεύει στη φαντασία μου, και υποθέτω στη φαντασία πολλών, μία πύλη για την Πελοπόννησο και ειδικότερα για την Κορινθία μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ελλάδας σε αρχαιολογικούς θησαυρούς και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.

Πολλοί θα πουν ότι ο αρχαιολογικός τουρισμός είναι βαρετός. Όχι όμως αν συνδυάζεται με άλλες δραστηριότητες και η Κορινθία προσφέρει πολλές επιλογές. Παραλίες -αν και είναι λίγο αργά για φέτος – ιαματικό τουρισμό, γευσιγνωσία και φυσικά οινογευσία στον μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα των Βαλκανίων.

Θέλω να σταθώ όμως στο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της Κορινθίας για αρκετούς λόγους. Πρώτον γιατί τα αρχαιολογικά της μνημεία όχι μόνο είναι μάρτυρες της πλούσιας ιστορίας της Κορινθίας αλλά αναπόσπαστα δεμένα με το φυσικό της τοπίο. Είναι δύσκολο να κάνεις μια βόλτα με το αυτοκίνητο στο νομό και να μην περάσεις δίπλα ή κοντά από ένα σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είτε της κλασσικής είτε της βυζαντινής περιόδου.

Στο κάστρο της Ακροκορίνθου έχουν αφήσει τα ίχνη τους Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Ενετοί και Οθωμανοί. Πηγή: CNN Greece

Δεύτερον, γιατί τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της μπορούμε σήμερα να τα θαυμάζουμε χάρη στη δουλειά της αγγλικής, γαλλικής και αμερικανικής αρχαιολογικής σχολής με χρήματα που πρόσφεραν Έλληνες και ξένοι δωρητές και πανεπιστήμια.

Ειδικά η Αμερικανική Αρχαιολογική σχολή κάνει σήμερα σημαντικό έργο ανασκαφών και αποκατάστασης στην Αρχαία Κόρινθο.

Λουτράκι, Ηραίο

Στην Κορινθία όμως τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος “πάνε αγκαλιά” με το φυσικό περιβάλλον και διάφορες δραστηριότητες.

Αν βγείτε λοιπόν από την εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου λίγο πριν τον Ισθμό η πρώτη παράκαμψη οδηγεί στο Λουτράκι.

Οδηγώντας βόρεια, στο δυτικότερο άκρο της Περαχώρας, κοντά στο φάρο του ακρωτηρίου Μαλαγάβι, βρίσκεται το Ηραίο, όπου σώζονται τα ερείπια του αρχαίου ναού της Ήρας. Ο μύθος λέει ότι εδώ βρήκε καταφύγιο η Μήδεια όταν σκότωσε τα παιδιά της.

Το μέρος έχει φανατικούς φίλους που έρχονται τόσο για βόλτα και πικ νικ στο δάσος της περιοχής αλλά και για κολύμπι στο μικρό κολπίσκο του αρχαιολογικού χώρου.

Ειδικά στους ξένους τουρίστες αρέσει πολύ να κολυμπούν σχεδόν μέσα στα αρχαία της εποχής του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές της αγγλικής αρχαιολογικής σχολής στη δεκαετία του ‘30.

Λίγο αν περπατήσετε στο βουνό θα φτάσετε στο φάρο της Περαχώρας τον οποίο έχετε δει σίγουρα σε διαφημίσεις και από εκεί έχετε εξαιρετική θέα στον κορινθιακό, ενώ αν κοιτάξετε νότια θα δείτε και το άνοιγμα της διώρυγας.

c

O αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου. Πηγή: CNN Greece

Λίγο πριν φτάσετε στο Ηραίο, υπάρχει μια από τις πιο όμορφες λιμνοθάλασσες, η λίμνη της Βουλιαγμένης η οποία περιβάλλεται από πευκόδασος. Αν πάτε αυτή την εποχή ακόμη και αν δεν είστε χειμερινός κολυμβητής μπορείτε να κολυμπήσετε άνετα καθώς θα νερά της είναι πιο ζεστά σε σχέση με το τον Κορινθιακό. Ακόμη και σήμερα έχει πολλούς τουρίστες που μένουν στο Λουτράκι και έρχονται με τα ποδήλατά τους.

Το Λουτράκι είναι η αρχαιότερη λουτρόπολη της Ελλάδας με ιστορία 3000 ετών και η πρώτη πόλη στο σύγχρονο ελληνικό κράτος που αναπτύχθηκε ο οργανωμένος τουρισμός.

Άποψη της Λίμνης του Λουτρακίου. Πηγή: CNN Greece

Έχοντας μακρά εμπειρία στον τουρισμό, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλές και καλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, το γνωστό καζίνο, και το δημοτικό thermal spa που έχει ανακαινιστεί και επεκταθεί. Αν περιμένετε να δείτε ένα συνηθισμένο σπα που θυμίζει γυμναστήριο ξεχάστε το. Πρόκειται για ένα από το καλύτερα σπα στην Ελλάδα, με τέσσερις πισίνες, εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, που λειτουργεί όλο το χρόνο και τιμές που ξεκινούν από 10 ευρώ. Σε αυτό έρχονται άνθρωποι απ όλο τον κόσμο και πολλοί αθλητές για αποθεραπεία.

Το σπα του Λουτρακίου είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Πηγή: CNN Greece

H Αρχαία Κόρινθος και η Αμερικανική Σχολή κλασσικών σπουδών της Αθήνας

Αφήνοντας την παραλία Κορίνθου και ανεβαίνοντας το δρόμο προς το βράχο της Ακροκορίνθου το το τοπίο είναι μαγευτικό και γεμάτο αρώματα ειδικά το Σπετέμβρη λίγο πριν τον τρύγο. Η κορινθιακή σταφίδα μαυρισμένη και ώριμη περιμένει τους εργάτες και οι ελιές έχουν αρχίσει να παίρνουν χρώμα.
Ολόκληρη η παραλιακ ή περιοχή από τον Ισθμό μέχρι το Λέχαιο κατοικείτο από τη νεολιθική εποχή και διατήρησε την ακμή της για σχεδόν 500 χρόνια από το 800πΧ μέχρι περίπου το 300 πΧ.
Αναμφίβολα ο σημαντικότερος αρχαιολογικός τόπος είναι η αρχαία Κόρινθος, που βρίσκεται σχεδόν στους πρόποδες του βράχου της Ακροκορίνθου.

Εκτός από τα ερείπια της Αρχαίας πόλης σώζονται ακόμη κομμάτια του αρχαίου θεάτρου και του ρωμαϊκού ωδείου ενώ μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο θα μπορεί να κόσμο να προσεύχεται σε κάποιο σημείο εκεί όπου πιστεύεται ότι ήταν το βήμα από το οποίο μίλησε ο Απόστολος Παύλος.

Ο ναός του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο. Πηγή: CNN Greece

Μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό αλλά η Αρχαία Κόρινθος είναι σημείο θρησκευτικού τουρισμού για εκατοντάδες ανθρώπους που κάθε χρόνο ακολουθούν τα βήματα του Απόστολου Παύλου.
Αφού φτάσατε μέχρι την Αρχαία Κόρινθο θα πρέπει να δείτε και το κάστρο της Ακροκορίνθου. Το μεγαλύτερο κάστρο στην Πελοπόννησο και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα, από όπου πέρασαν και άφησαν τα ίχνη τους Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί και Τούρκοι.

Όπως γράφαμε και στην εισαγωγή, τα σημαντικά αυτά αρχαιολογικά ευρήματα και το ότι διατηρήθηκαν και έφτασαν ως τις μέρες μας, το χρωστάμε στις ξένες αρχαιολογικές σχολές και ειδικότερα για την αρχαία Κόρινθο στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή που κάνει ανασκαφές στην περιοχή, με μικρά διαλείμματα, από το 1896.
Ας μη βιαστούν πολλοί να μιλήσουν για “αρχαιολογικό ιμπεριαλισμό”. Τα οικόπεδα των ανασκαφών αγοράστηκαν από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και στη συνέχεια δωρήθηκαν στον ελληνικό κράτος. Όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν στο ελληνικό κράτος και η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή κράτησε τα δικαιώματα για την επιστημονική έρευνα. Χωρίς τη βοήθειά της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής δεν θα είχαν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα και όλη δουλειά της έχει χρηματοδοτηθεί από Έλληνες και ξένους χορηγούς, καθώς και από πανεπιστήμια.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συντήρηση και η μελέτη για το στέγαστρο του ρωμαϊκού ψηφιδωτού του Αγωνοθετείου, που όπως λέει στο CNN Greece η κυρία Ιουλία Τζώνου-Χέρμπστ, αναπληρώτρια διευθύντρια ανασκαφών της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής, γίνονται με χρήματα από δύο Αμερικανικά ιδρύματα. Μεγάλο βάρος δίνεται όπως λέει η κ. Τζώνου, στη διάχυση της πληροφορίας που προκύπτει από τα αρχαιολογικά ευρήματα και ένα από τα μέσα που χρησιμοποιείται είναι το Facebook με live streaming για άμεση επικοινωνία με σχολεία σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Ο ναός του Δία στην Αρχαία Νεμέα. Η αναστύλωσή του έγινε από τον καθηγητή Στέεν Μίλερ. Πηγή: CNN Greece

Η Νεμέα και η περιπέτεια του αρχαιολόγου Στέφεν Μίλερ

Λίγα χιλιόμετρα από την Κόρινθο είτε πάρετε την εθνική οδό είτε τον επαρχιακό δρόμο, τον οποίο και θα πρότεινα γιατί η διαδρομή μέσα από τους αμπελώνες είναι πανέμορφη, βρίσκεται η Νεμέα.
Η αρχαία Νεμέα έχει έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, με τον ναό του Δία και το αρχαίο στάδιο όπου γίνονταν τα Νέμεα κατά την αρχαιότητα και τον οποίο έφερε στο φως b Στέφεν Μίλερ.
Αν επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να πετύχετε και το κύριο Μίλερ έναν επιστήμονα που αφιέρωσε τη ζωή του στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της και από το 2005 είναι και Έλληνας υπήκοος.


Η δουλειά του Μίλερ στην Νεμέα ήταν μια μεγάλη περιπέτεια που ξεκίνησε σχεδόν πριν 40 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς είναι ο εμπνευστής και η ψυχή της αναβίωσης των Νέμεων αγώνων που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.
Ο Μίλερ καθηγητής στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια κατάφερε με τη βοήθεια της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής να συγκεντρώσει χρήματα για τις ανασκαφές και τη δημιουργία του αρχαιολογικού χώρου όπως είναι σήμερα αλλά και για τη δημιουργία του μουσείου της Νεμέας.

Στον Αρχαιολογικό χώρο δεσπόζει ο ναός του Δία ο οποίος όταν έφτασε ο Μίλερ στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '70 είχε όρθιες μόνο τρεις κολώνες. Σήμερα έχει εννέα και αν βρεθούν χρήματα η αναστύλωση θα συνεχιστεί καθώς τα μάρμαρα από τους κίονες βρίσκονται ακόμη εκεί.
Στο μουσείο που αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί βρίσκεται και ο θησαυρός των Αηδονίων που έχει μια ιδιαίτερη ιστορία.

Τα Αηδόνια ένα χωριό κοντά στην Αρχαία Νεμέα ήταν τόπος στον οποίο στη δεκαετία του ‘70 βρέθηκαν πολλοί μυκηναϊκοί τάφοι, συλημένοι ως επί το πλείστον.
Τον Απρίλιο του 1993 στη Νέα Υόρκη εκτέθηκε και δημοπρατήθηκε μια συλλογή 312 αντικειμένων από τη μυκηναϊκή εποχή. Τα αντικείμενα που αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο αποδείχθηκε ότι ήταν από τους συλημένους τάφους των Αηδονίων και μετά από δικαστική διαμάχη ο θησαυρός επέστρεψε στην Ελλάδα και μπορείτε να τον δείτε σε ξεχωριστή πτέρυγα του μουσείου της Νεμέας.

Νεμέα. Ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων. Πηγή: CNN Greece

Η περιήγηση στην Κορινθία δεν έχει μόνο αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως είπαμε στην αρχή. Ειδικά η Νεμέα εκτός από τη μεγάλη ιστορία της και τους μύθους που κουβαλά φημίζεται και για τα μοναδικά κρασιά της. Είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας στα Βαλκάνια και καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία αγιωργίτικο σε υψόμετρο από περίπου 200 έως 800 μέτρα.

Όπως μας είπε ο κ. Χρίστος Μπαραφάκας, οινοποιός στην περιοχή της Νεμέας, καλλιεργούνται 24.000 στρέμματα και η συγκεκριμένη ποικιλία δεν μπορεί να δώσει πουθενά στον κόσμο της ίδια αποτελέσματα με αυτά που δίνει στην Νεμέα λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής. Μια επίσκεψη σε ένα ή και περισσότερα, από τα πολλά οινοποιεία της περιοχής είναι το καλύτερο φινάλε για μια ημερήσια περιήγηση ή σαββατοκύριακο στην Κορινθία

Ευχαριστούμε πολύ την διεύθυνση του Alkyon Resort & Spa Hotel στο Βραχάτι Κορινθίας, ένα κόσμημα για την περιοχή, για την φιλοξενία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης