FOCUS

Το χρονικό των ρωσοτουρκικών εντάσεων

Μνημείο του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ Αλ Άσαντ, διάτρητο από σφαίρες, στη Συρία REUTERS/Rodi Said

Η κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν είναι πρόσφατη. Έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πίσω και αφορά την Συρία, με τη Μόσχα να στηρίζει τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και την Άγκυρα να υποστηρίζει την αντιπολίτευση για την ανατροπή του.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν δραματικά με την έναρξη της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η τουρκική κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφος στις 24 Νοεμβρίου αποτελεί την κορύφωσης της τεταμένης σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και ενός μέλος του ΝΑΤΟ.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να παραιτηθούν σχετικά εύκολα από τις επιθετικές τακτικές, οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας αυξάνονται συνεχώς και είναι πιθανό να δοκιμάσουν περαιτέρω τις αντοχές της δέσμευσης των ΗΠΑ προς τον εταίρο της στο ΝΑΤΟ.

Αυτές οι εντάσεις θα παρεμποδίσουν σοβαρά τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός "μεγάλου συνασπισμού", που θα περιλαμβάνει τόσο την Τουρκία όσο και τη Ρωσία.

Η απόφαση της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό που για μερικά δευτερόλεπτα παραβίασε τον εναέριο χώρο της ελήφθη για πολλούς περισσότερους λόγους από την εδαφική κυριαρχία.

Οι ρωσικές επιδρομές βοηθούν τον Άσαντ και την Χεζμπολάχ ενώ παράλληλα οι ιρανικές δυνάμεις προωθούνται σε περιοχές Τουρκομάνων κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αυτές οι επιδρομές στοχεύουν σε χωριά των Τουρκομάνων. Επίσης η Τουρκία θεωρεί «συγγενείς» τους Τουρκομάνους της Συρίας και του Ιράκ και επιχειρεί να προστατέψει και να προωθήσει τα συμφέροντα τους. Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους πιθανόν να είχε στόχο να αποθαρρύνει τον Πούτιν από την παροχή εναέριας υποστήριξης στον Άσαντ και ειδικότερα στις επιχειρήσεις εναντίον τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης