Από τα λευκά πάρτι στα FreakOffs: Tο σεξουαλικό σκάνδαλο που «γκρέμισε» τον Diddy

Ο Σον «Diddy» Combs σε ένα από τα «Λευκά Πάρτι» του το 2006 στο Σεν Τροπέ της Γαλλίας

Jon Furniss/WireImage for MAC Cosmetics
FOCUS

Από τα λευκά πάρτι στα FreakOffs: Tο σεξουαλικό σκάνδαλο που «γκρέμισε» τον Diddy

Τους τελευταίους 11 μήνες, ο μεγιστάνας της ραπ και χιπ-χοπ μουσικής Σον «Diddy» Κομπς έρχεται αντιμέτωπος με όλο και περισσότερες κατηγορίες για κακοποίηση και σεξουαλική επίθεση, με αποκορύφωμα 12 (μέχρι στιγμής) αγωγές, μια ομοσπονδιακή έρευνα για εμπορία ανθρώπων και τη σύλληψη και παραπομπή του σε δίκη.

Οι εισαγγελείς αποσφράγισαν στις 17 Σεπτεμβρίου το 14σέλιδο κατηγορητήριο εναντίον του Κομπς, αποκαλύπτοντας μια «εγκληματική επιχείρηση» σχετιζόμενη με σε σωματεμπορία, καταναγκαστική εργασία, απαγωγή, εμπρησμό, δωροδοκία και παρακώλυση της δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων.

Ο ράπερ δήλωσε αθώος. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης. Παραμένει υπό ομοσπονδιακή κράτηση, χωρίς εγγύηση, με την επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο να έχει προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου.

Ο 54χρονος Σον Τζον Κομπς, γνωστός επίσης ως Diddy, Puff Daddy και P. Diddy (αλλά και Puffy, Puff, Love και Brother Love), είναι ένα από τα ισχυρότερα και πλουσιότερα πρόσωπα στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι και έχει εκκινήσει και εξελίξει τις καριέρες καλλιτεχνών όπως οι Notorious B.I.G, Μαίρη Τζέι Μπλάιτζ και Άσερ.

«Όσο ψηλότερα φτάσεις, τόσο μεγαλύτερο κρότο θα κάνεις πέφτοντας», είναι το ρητό που επιβεβαιώνει η 11μηνη περιπέτειά του, τους βασικούς σταθμούς της οποίας θα επιχειρήσουμε να βάλουμε σε μια σειρά.

Η αγωγή που τα ξεκίνησε όλα

16 Νοεμβρίου 2023: Η πρώην φίλη του Κομπς, Κασάντρα «Cassie» Βεντούρα, καταθέτει μήνυση εναντίον του ισχυριζόμενη ότι τη βίασε και την κακοποίησε σωματικά. Ισχυρίζεται επίσης ότι ο Κομπς της προκάλεσε επί χρόνια συναισθηματική κακοποίηση και προσπάθησε να ελέγξει όλες τις πτυχές της προσωπικής της ζωής, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η αγωγή κατηγορεί τον Κομπς και άλλους εμπλεκόμενους για σωματεμπορία, εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική επίθεση, έμφυλη βία, σεξουαλική παρενόχληση, σεξισμό και εχθρικό εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον, περιέγραφε έναν καυγά σε διάδρομο ξενοδοχείου τον Μάρτιο του 2016, κατά τον οποίο ο Diddy φέρεται να την άρπαξε, να την χτύπησε και να της πέταξε γυάλινα βάζα.

Ο τότε δικηγόρος του Κομπς, Μπεν Μπράφμαν, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «ο κ. Κομπς αρνείται σθεναρά αυτούς τους προσβλητικούς και εξωφρενικούς ισχυρισμούς» και ότι η αγωγή ήταν «γεμάτη με αβάσιμα και εξωφρενικά ψέματα».

LA Premiere of

Κασάντρα «Cassie» Βεντούρα και Σον «Diddy» Κομπς σε πρεμιέρα ταινίας στο Λος Άντζλες τον Ιούνιο του 2017, επτά μόλις μήνες μετά την αγωγή της εναντίον του και τον επακόλουθο συμβιβασμό

Chris Pizzello/Invision/AP

17 Νοεμβρίου 2023: Μόλις μία ημέρα μετά την κατάθεση της μήνυσης, ο Κομπς και η Βεντούρα συμφωνούν σε συμβιβασμό. Αμφότεροι εξέδωσαν δηλώσεις λέγοντας ότι το θέμα επιλύθηκε «φιλικά». Ο δικηγόρος του Κομπς δήλωσε ότι ο συμβιβασμός «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παραδοχή αδικήματος».

23 Νοεμβρίου 2023: Δύο ακόμη γυναίκες κατηγορούν τον Κομπς για σεξουαλική επίθεση σε αγωγές που κατατίθενται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η πρώτη γυναίκα, η Τζόι Ντίκερσον-Νιλ είχε εμφανιστεί με τον Κομπς σε ένα μουσικό βιντεοκλίπ και ισχυρίζεται στην αγωγή της ότι ο καλλιτέχνης την νάρκωσε και την κακοποίησε σεξουαλικά το 1991, όταν ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Σίρακιους. Κατηγορεί επίσης τον Κομπς ότι βιντεοσκόπησε την επίθεση και έδειξε το βίντεο σε άλλους, κάνοντας λόγο για «εκδικητική πορνογραφία».

Η δεύτερη γυναίκα, η Λίζα Γκάρντνερ, κατηγορεί τον Κομπς και τον Άαρον Χολ, μέλος του R&B συγκροτήματος Guy, για ξυλοδαρμό και σεξουαλική επίθεση το 1990, όταν ήταν 16 ετών. Η Γκάρντνερ κατέθεσε αρχικά τη μήνυση ανώνυμα, αλλά αργότερα την τροποποίησε για να συμπεριλάβει το όνομά της και πρόσθετους ισχυρισμούς.

6 Δεκεμβρίου 2023: Γυναίκα που δεν κατονομάζεται, καταθέτει ως «Jane Doe» ομοσπονδιακή αγωγή εναντίον του Diddy και δύο άλλων κατηγορουμένων στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης κατηγορώντας τον για σωματεμπορία και ομαδικό βιασμό, μεταξύ άλλων ισχυρισμών. Ήταν 17 ετών και μαθήτρια Λυκείου τη στιγμή της υποτιθέμενης επίθεσης το 2003.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι ο Κομπς ενέπλεξε τη γυναίκα σε ένα σχέδιο σωματεμπορίας το οποίο περιελάμβανε «την χορήγηση ναρκωτικών και αλκοόλ και τη μεταφορά της με ιδιωτικό τζετ στη Νέα Υόρκη, όπου βιάστηκε ομαδικά από τους τρεις μεμονωμένους κατηγορούμενους στο στούντιο του κ. Κομπς».

Ο Κομπς αρνήθηκε όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον του από διαφορετικές γυναίκες, σε μια ανάρτηση στο Instagram τον Δεκέμβριο του 2023:

«Αηδιαστικοί ισχυρισμοί διατυπώθηκαν εναντίον μου από άτομα που αναζητούν έναν γρήγορο τρόπο να βγάλουν λεφτά. Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: Δεν έκανα τίποτα από τα απαίσια πράγματα που ισχυρίζονται. Θα αγωνιστώ για το όνομά μου, την οικογένειά μου και για την αλήθεια». Και υποστήριξε ότι οι κατήγοροι προσπαθούν «να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου, να καταστρέψουν τη φήμη μου και την κληρονομιά μου».

26 Φεβρουαρίου 2024: Ο Ρόντνεϊ «Lil Rod» Τζόουνς, πρώην βιντεογράφος και μουσικός παραγωγός του Κομπς, τον κατηγορεί σε ομοσπονδιακή αγωγή για εκβιασμό, σεξουαλική επίθεση, σεξουαλική διακίνηση και αποπλάνηση.

Μεταξύ άλλων, ο Τζόουνς ισχυρίζεται ότι ο Κομπς τον ανάγκασε να προμηθεύεται και να συναναστρέφεται με σεξεργάτριες, τον απείλησε, και σέρβιρε αλκοολούχα ποτά εμπλουτισμένα με ναρκωτικά σε καλεσμένους σε πάρτι στο σπίτι του. Ισχυρίζεται ότι έχει βίντεο και ηχογραφήσεις του μουσικού και του προσωπικού του «να επιδίδονται σε σοβαρές παράνομες δραστηριότητες».

Ο τότε δικηγόρος του Κομπς, Σον Χόλεϊ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και χαρακτήρισε τις περιγραφές του Τζόουνς «καθαρή μυθοπλασία», προσθέτοντας:

«Έχουμε συντριπτικές, αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι ισχυρισμοί του είναι πλήρως ψευδείς».

Η επιδρομή στα σπίτια του Κομπς

25 Μαρτίου 2024: Βαριά οπλισμένες ομάδες ομοσπονδιακών πρακτόρων – ορισμένες με θωρακισμένα οχήματα και τακτικό εξοπλισμό – πραγματοποιούν επιδρομές στα σπίτια του Κομπς στο Λος Άντζελες και στην περιοχή του Μαϊάμι.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας για τη σωματεμπορία, δήλωσε τότε στο CNNi μια πηγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

SOS Getty

Ομοσπονδιακοί πράκτορες συγκεντρωμένοι έξω από το σπίτι του Σον Κομπς στο Λος Άντζελες, στις 25 Μαρτίου 2024

MEGA/GC Images

26 Μαρτίου 2024: Ο τότε δικηγόρος του Κομπς, Άαρον Ντάιερ, επικρίνει τις επιδρομές στα σπίτια του ως «κατάφωρη υπερβολική χρήση στρατιωτικού επιπέδου βίας».

4 Απριλίου 2024: Ο Κομπς κατονομάζεται ως εναγόμενος σε αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του γιου του, Κρίστιαν Κομπς, στο Λος Άντζελες. Στην αγωγή, το πρώην μέλος του πληρώματος σκάφους που είχε ναυλώσει η οικογένεια Κομπς, Γκρέις Ο’ Μάρκεϊγκ, κατηγορεί τον Κρίστιαν Κομπς ότι την κακοποίησε σεξουαλικά τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Diddy δεν κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση στη μήνυση, αλλά περιλαμβάνεται στις κατηγορίες περί ευθύνης και συνέργειας. Ο Ντάιερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αγωγή περιέχει «κατασκευασμένα ψέματα και άσχετα γεγονότα» και θα επιδιώξει να «απορρίψει αυτή την εξωφρενική αξίωση».

Το βίντεο που αποκάλυψε την αλήθεια

17 Μαΐου 2024: Το CNNi δημοσιεύει βίντεο του 2016 από κάμερα ξενοδοχείου που δείχνει τον Κομπς να χτυπάει βάναυσα τη Βεντούρα. Το βίντεο, που τραβήχτηκε στο κλειστό πλέον ξενοδοχείο InterContinental στο Century City του Λος Άντζελες, δείχνει τον Κομπς να τρέχει στο διάδρομο πίσω από τη Βεντούρα με μια πετσέτα τυλιγμένη γύρω από τη μέση του. Την αρπάζει από το πίσω μέρος του λαιμού, την πετάει στο πάτωμα και την κλωτσάει. Στη συνέχεια τη σέρνει στο πάτωμα και της πετάει ένα αντικείμενο. Μπορείτε να δείτε το επίμαχο βίντεο εδώ.

diddy-video.jpg

Καρέ από το βίντεο κάμερας ξενοδοχείου, όπου ο Κομπς επιτίθεται στη Βεντούρα

Obtained by CNN

19 Μαΐου 2024: Ο Κομπς ζητάει συγγνώμη για τη σωματική επίθεση κατά της Βεντούρα στο βίντεο που δημοσίευσε το CNNi δύο ημέρες νωρίτερα. Σε βίντεο που ανέβασε στο Instagram (το οποίο πλέον έχει αφαιρεθεί), χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του ασυγχώρητη και λέει ότι αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη για τις πράξεις που απεικονίζονται.

«Είχα αηδιάσει όταν το έκανα. Είμαι αηδιασμένος και τώρα», πρόσθεσε.


«Πήγα και αναζήτησα επαγγελματική βοήθεια. Πήγα σε ψυχοθεραπεία, πήγα σε κέντρο αποτοξίνωσης. Έπρεπε να ζητήσω από τον Θεό το έλεος και τη χάρη Του. Λυπάμαι πάρα πολύ. Αλλά έχω δεσμευτεί να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος κάθε μέρα. Δεν ζητάω συγχώρεση. Λυπάμαι ειλικρινά».

21 Μαΐου 2024: Η Κρίσταλ ΜακΚίνεϊ, πρώην μοντέλο και νικήτρια σε διαγωνιστικό σόου του MTV, καταθέτει ομοσπονδιακή αγωγή κατηγορώντας τον Diddy ότι την νάρκωσε και την κακοποίησε σεξουαλικά μετά από μια εκδήλωση της Εβδομάδας Μόδας Ανδρών στη Νέα Υόρκη. Ήταν 22 ετών τότε.

23 Μαΐου 2024: Η Έιπριλ Λάμπρος, η οποία γνώρισε τον Diddy το 1994 όταν ήταν φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Μόδας της Τεχνολογίας στη Νέα Υόρκη, καταθέτει αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατηγορώντας τον για σεξουαλική επίθεση, σωματική βλάβη, επίθεση, πρόκληση ψυχικής οδύνης από αμέλεια και παραβίαση του νόμου περί προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας. Η Λάμπρος κατηγορεί τον Κομπς για τέσσερις περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

29 Μαΐου 2024: Το CNNi αναφέρει ότι οι ομοσπονδιακοί ερευνητές έχουν περάσει από συνεντεύξεις τους περισσότερους κατήγορους του Κομπς και ετοιμάζονται να τους φέρουν ενώπιον ενόρκων.

10 Ιουνίου 2024: Ο Κομπς επιστρέφει το συμβολικό κλειδί της Πόλης της Νέας Υόρκης που είχε παραλάβει τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον δήμαρχο Έρικ Άνταμς, όταν ο τελευταίος του το ζήτησε σε επιστολή του. Ο Άνταμς έγραψε ότι ήταν «βαθιά ενοχλημένος» από το βίντεο που δημοσίευσε το CNNi και δείχνει τον Κομπς να επιτίθεται στην Βεντούρα.

Eric Adams, Sean

Ο Κομπς ενώ περιλαμβάνει το Κλειδί της Πόλης της Νέας Υόρκης από τον δήμαρχο Έρικ Άνταμς στις 15 Σεπτεμβρίου 2023

Office of the New York Mayor/Caroline Rubinstein-Willis via AP

7 Ιουνίου 2024: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Χάουαρντ ψηφίζει ομόφωνα να ανακαλέσει το τιμητικό πτυχίο που δόθηκε στον Κομπς το 2014, λέγοντας ότι ο καλλιτέχνης «δεν είναι πλέον άξιος να κατέχει την ύψιστη τιμή του ιδρύματος». Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι θα επιστρέψει επίσης τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Κομπς και θα τερματίσει μια συμφωνία δωρεάς ακόμη ενός εκατομμυρίου δολαρίων από το Ίδρυμα Σον Κομπς.

3 Ιουλίου 2024: Η Έντρια Ίνγκλις, πρώην πορνοστάρ, κατηγορεί τον Κομπς για σωματεμπορία και σεξουαλική επίθεση σε ομοσπονδιακή αγωγή που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη. Στην αγωγή ισχυρίζεται ότι ο Κομπς και άλλοι κατηγορούμενοι τη χρησιμοποίησαν ως «σεξουαλικό πιόνι για την ευχαρίστηση και το οικονομικό όφελος άλλων» κατά τη διάρκεια πάρτι σε διάφορα σπίτια του παραγωγού. Οι κατηγορίες εξαναγκασμού σε «πορνεία και σεξουαλική εργασία» αφορούν το διάστημα μεταξύ 2006 και 2009.

11 Σεπτεμβρίου 2024: Η τραγουδίστρια Ντον Ρίτσαρντ, πρώην μέλος του μουσικού συγκροτήματος Danity Kane, καταθέτει μήνυση κατηγορώντας τον Κομπς για σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση και παράνομη κράτηση, μεταξύ άλλων. Ισχυρίζεται επίσης ότι είδε τον Κομπς να «χτυπάει βάναυσα» τη Βεντούρα, όταν έβγαιναν στη δεκαετία του 2000.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η κα. Ρίτσαρντ έχει παραμερίσει την 20ετή φιλία τους για να προσπαθήσει να πάρει χρήματα από αυτόν, αλλά ο κ. Κομπς στέκεται με αυτοπεποίθηση στην αλήθεια και ανυπομονεί να το αποδείξει στο δικαστήριο», ανέφερε σε δήλωσή της στο CNNi η δικηγόρος του Κομπς, Έρικα Γουλφ.

Η σύλληψη και το κατηγορητήριο

16 Σεπτεμβρίου 2024: Ο Κομπς συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη, αφού το σώμα ενόρκων ψήφισε να του απαγγελθούν κατηγορίες για εκβιαστική συνωμοσία, σωματεμπορία και μεταφορά με σκοπό την πορνεία. Ο Κομπς είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη αρκετές ημέρες πριν από τη σύλληψη, εν αναμονή των κατηγοριών, δήλωσε δικηγόρος του. Οι διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του βρίσκονταν σε εξέλιξη, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις.

17 Σεπτεμβρίου 2024: Αποσφραγίζεται ένα εκτεταμένο κατηγορητήριο εναντίον του Κομπς, αποκαλύπτοντας δημόσια τις τρεις κατηγορίες εναντίον του και κάνοντας λόγο για δημιουργία μιας «εγκληματικής επιχείρησης», τα μέλη και οι συνεργάτες της οποίας εμπλέκονταν και επιχειρούσαν να εμπλακούν, μεταξύ άλλων εγκλημάτων, σε σωματεμπορία, καταναγκαστική εργασία, απαγωγή, εμπρησμό, δωροδοκία και παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Κομπς επί δεκαετίες κακοποιούσε και εξανάγκαζε γυναίκες και άλλα μέλη του δικτύου του για «να εκπληρώσει τις σεξουαλικές του επιθυμίες, να προστατεύσει τη φήμη του και να αποκρύψει τη συμπεριφορά του». Εκτός από τους ισχυρισμούς για σωματική κακοποίηση γυναικών, οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Κομπς ότι ενορχήστρωνε παρατεταμένες, γεμάτες ναρκωτικά σεξουαλικές παραστάσεις που ονομάζονταν «Freak Offs» μεταξύ των θυμάτων και σεξεργατών (περισσότερα γι’ αυτά στη συνέχεια).

APTOPIX Sexual Misconduct Diddy

Ο Σον Κομπς σε σκίτσο από το δικαστήριο στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του Μαρκ Ανίφιλο και Τένι Γκεράγκος

Elizabeth Williams via AP

Ο Κομπς εμφανίζεται στο δικαστήριο λίγες ώρες μετά την αποσφράγιση του κατηγορητηρίου και δηλώνει αθώος. Του αρνούνται την εγγύηση και η δικαστής Ρόμπιν Ταρνόφσκι αποφασίζει ότι θα παραμείνει υπό κράτηση καθώς η υπόθεση εξελίσσεται, απόφαση κατά της οποίας οι δικηγόροι του Κομπς ασκούν έφεση.

18 Σεπτεμβρίου 2024: Σε μια ακρόαση για την άσκηση έφεσης κατά της κράτησής του, οι εισαγγελείς ζητούν να παραμείνει ο Κομπς πίσω από τα κάγκελα, λέγοντας στο δικαστήριο ότι προσπάθησε να εξαγοράσει μάρτυρες. Η υπεράσπισή του ζητά να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη και καταθέτει πακέτο εγγύησης αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δικαστής Άντριου Κάρτερ παίρνει το μέρος των εισαγγελέων και συμφωνεί να κρατηθεί ο Κομπς πριν από τη δίκη.

24 Σεπτεμβρίου 2024: Η Ταλία Γκρέιβς καταθέτει αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατηγορώντας τον Κομπς και τον σωματοφύλακά του ότι την νάρκωσαν και την κακοποίησαν σεξουαλικά, βιντεοσκοπώντας την πράξη το 2001. Ο σωματοφύλακας, Τζόζεφ Σέρμαν, αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι δεν την έχει συναντήσει ποτέ και ότι δεν εργαζόταν με τον Κομπς εκείνη την εποχή.

27 Σεπτεμβρίου 2024: Γυναίκα που δεν κατονομάζεται, καταθέτει καταγγελία ως «Jane Doe», όπου ισχυρίζεται ότι χωρίς τη θέλησή της ναρκώθηκε με αλκοόλ και άγνωστες ουσίες και ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Κομπς σε περισσότερες από μία περιπτώσεις το 2022. Οι ισχυρισμοί καλύπτουν τέσσερα χρόνια από το φθινόπωρο του 2020 έως το καλοκαίρι του 2024, όταν ο Combs είχε ήδη κατονομαστεί ως κατηγορούμενος σε πολλές αγωγές και βρισκόταν υπό ομοσπονδιακή έρευνα.

Τα «Λευκά Πάρτι» που έγιναν «Freak Offs»

Από το 1998 έως το 2009 ο Κομπς διοργάνωνε τα περίφημα Λευκά Πάρτι του (White Parties) για να σηματοδοτήσει την παρουσία του στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης. Το όνειρό του τότε ήταν να αναμίξει τον χιπ-χοπ τρόπο ζωής με την ελίτ της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ και – όπως δήλωσε ο ίδιος στην Όπρα Γουίνφρεϊ σε συνέντευξή του το 2006 – «να απογυμνώσω την εικόνα του καθενός και να μας βάλω όλους στο ίδιο χρώμα και στο ίδιο επίπεδο».

Οραματιζόταν τον εαυτό του ως έναν σύγχρονο Τζέι Γκάτσμπι, τον ήρωα του μυθιστορήματος «Ο υπέροχος Γκάτσμπι», τον οποίο πιο πρόσφατα υποδύθηκε στον κινηματογράφο ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ένας από τους καλεσμένους των Λευκών Πάρτι. Ο Γκάτσμπι ήταν διάσημος για τα πάρτι του, και η αλήθεια είναι ότι ο Κομπς δεν υστερούσε στον συγκεκριμένο τομέα.

SOS Getty

Ο ηθοποιός Άστον Κούτσερ (δεξιά) διασκεδάζει στο τελευταίο Λευκό Πάρτι του Σον Κομπς στις 4 Ιουλίου 2009 στο Μπέβερλι Χιλς

Jason Merritt/Getty Images/Getty Images for Blueflame

Στο πρώτο πάρτι, η αρχική λίστα των καλεσμένων έφτανε τα 1.000 άτομα, τα οποία έπρεπε να είναι ντυμένα εξ ολοκλήρου στα λευκά. Στην πορεία τα πάρτι μετακόμισαν από τα Χάμπτονς στο Λος Άντζελες και το Σεν Τροπέ. Ο Κομπς χρησιμοποιούσε κάποια από τα πάρτι ως έρανο για διάφορους σκοπούς που υποστήριζε, καταδεικνύοντας την κοινωνική του επιρροή εκείνη την εποχή.

«Το πάρτι φαινόταν να γίνεται όλο και μεγαλύτερο, καθώς εταιρικοί χορηγοί έμπαιναν στο παιχνίδι και ο Κομπς το χρησιμοποιούσε για να λανσάρει κολόνιες, βότκα, ακόμα και φιλανθρωπικές προσπάθειες», ανέφερε το περιοδικό GQ το 2016. Το τελευταίο επίσημο Λευκό Πάρτι που έχει καταγραφεί, το 2009, έλαβε χώρα στο Μπέβερλι Χιλς του Λος Άντζελες.

«Θα ακούσετε για τα πάρτι μου. Θα τα κλείνουν, πιθανώς θα με συλλαμβάνουν, θα κάνουν ένα σωρό τρελά πράγματα μόνο και μόνο επειδή θέλουμε να περνάμε καλά».

Την παραπάνω πρόβλεψη ο Κομπς την έκανε το 1999 στην εκπομπή «Εntertainment Tonight», μιλώντας για τα Λευκά Πάρτι. Το σχετικό απόσπασμα αναδύθηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Ωστόσο, αυτό που «καίει» σήμερα των Κομπς δεν είναι τα Λευκά Πάρτι, αλλά η μετεξέλιξή τους από το 2009 και μετά (ή, σύμφωνα με την αγωγή της πορνοστάρ Έντρια Ίνγκλις από το 2006 και μετά) σε «Freak Offs», όπως τα αποκαλούσε ο ίδιος.

Πρόκειται για έναν όρο ο οποίος εμφανίζεται 27 φορές στις σελίδες του κατηγορητηρίου και ουσιαστικά αφορά βραδιές οργίων στις οποίες ο Κομπς νάρκωνε γυναίκες και τις εξανάγκαζε σε εκτεταμένες σεξουαλικές πράξεις με άνδρες σεξεργάτες.

Τα πάρτι αυτά γίνονταν σε σπίτια του Κομπς αλλά και σε σουίτες ξενοδοχείων και μερικές φορές κρατούσαν μέρες. Τα πάντα καταγράφονταν με κάμερες, τόσο για την προσωπική ευχαρίστηση του Κομπς, όσο και για να εκβιάζει στη συνέχεια τα θύματα προκειμένου να συμμετάσχουν ξανά.

Κατά τη διάρκεια των Freak Offs, ο Κομπς φέρεται να διένειμε μια ποικιλία ελεγχόμενων ουσιών στα θύματα, συμπεριλαμβανομένης κεταμίνης, MDMA (ecstasy) και GHB (γ-υδροξυβουτυρικό οξύ, κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος), προκειμένου να «κρατήσει τα θύματα υπάκουα και πειθήνια», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Επισημαίνεται επίσης ότι «κατά τη διοργάνωση αυτών των Freak Offs, ο Κομπς με τη βοήθεια των μελών και συνεργατών της Combs Enterprise, μετέφερε και προκάλεσε τη μεταφορά σεξεργατών πέρα από τα σύνορα των πολιτειών και διεθνώς».

Οι Αρχές έχουν αρχίσει να ερευνούν σε βάθος την υπόθεση αυτών των πάρτι, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν ήδη ανακρίνει πάνω από 50 μάρτυρες και έχουν εκδώσει 300 εντάλματα σύλληψης.

Με πληροφορίες από: Sean ‘Diddy’ Combs was arrested after a year of intensifying allegations. How we got here by Elizabeth Wolfe, Elizabeth Wagmeister and Josh Campbell, CNN, Sean Combs’ lavish White Parties marked the peak of his cultural influence by Lisa Respers France, CNN