Επιθέματα από δέρμα ψαριού
Τα ψάρια είναι γνωστό πως είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το δέρμα τους.
Επιστήμονες στη Βραζιλία υποστηρίζουν ότι το δέρμα ενός ψαριού του γλυκού νερού, που λέγεται Τιλάπια, μπορεί να επιταχύνει την επούλωση ακόμη και σοβαρών εγκαυμάτων καθώς και να ανακουφίσει μέχρις ενός σημείου τους ασθενείς από τον πόνο.
Η τακτική αλλαγή των επιδέσμων για έναν εγκαυματία είναι μια επώδυνη διαδικασία. Αυτό κινητοποίησε τους ερευνητές του Ομοσπονδιακού Νοσοκομείου Ceara, στη βόρεια Βραζιλία να βρουν μια νέα ανώδυνη θεραπεία.
Μετά από αρκετά πειράματα διαπίστωσαν ότι επιθέματα από το δέρμα του συγκεκριμένου ψαριού, έχουν τις εξής ευεργετικές ιδιότητες:
-διατηρούν ενυδατωμένη την περιοχή του σώματος που έχει υποστεί έγκαυμα
-χάρη στα υψηλά επίπεδα κολλαγόνου (τύπου 1) που περιέχει, η επούλωση γίνεται πιο γρήγορα
-προφυλάσσει τον οργανισμό από μολύνσεις
«Το δέρμα της Τιλάπια χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στα εγκαύματα. Μέχρι σήμερα το πετούσαμε. Εμείς το μετατρέπουμε σε ένα χρήσιμο προϊόν για την κοινότητα» δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ceara, Odorico de Morais.
Ας δούμε βήμα – βήμα πως έγινε η εφαρμογή της εναλλακτικής αυτής θεραπείας στους εγκαυματίες.
Το δέρμα του ψαριού αρχικά αποστειρώθηκε στο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια εστάλη στο Σάο Πάολο. Εκεί πέρασε από επιπλέον επεξεργασία ώστε να απαλλαχθεί από την μυρωδιά και από τους ιούς που τυχόν είχε προτού συσκευαστεί και καταψυχθεί.
Το προϊόν μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί σε τουλάχιστον 56 ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού.
Οι επιστήμονες έβαλαν το δέρμα του ψαριού επάνω στα εγκαύματα χωρίς να τοποθετήσουν οποιοδήποτε άλλο φάρμακο και στη συνέχεια τα τύλιξαν με επιδέσμους, για 10 ημέρες.
Όταν τους αφαίρεσαν διαπίστωσαν ότι το δέρμα της Τιλάπια είχε στεγνώσει, είχε αποκολληθεί από το σώμα και το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό.
Με τα ευεργετικά οφέλη του δέρματος της Τιλάπια είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν και Κινέζοι ερευνητές όμως είχαν μείνει στα πειράματα με τα ποντίκια, χωρίς να προχωρήσουν σε εφαρμογή στον άνθρωπο.