FOCUS

Ένας ξεχωριστός διαγωνισμός ομορφιάς: Επιζήσασες του Ολοκαυτώματος διεκδικούν τη χαμένη τους νιότη

Ένας ξεχωριστός διαγωνισμός ομορφιάς: Επιζήσασες του Ολοκαυτώματος διεκδικούν τη χαμένη τους νιότη
ΑP Photo

Η Σαλίνα Στάινφιλντ χαμογελάει και ταυτόχρονα τρέχουν δάκρια από τα μάτια της. Μοιάζει με 16χρονο κορίτσι που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ομορφιάς.

Και πράγματι κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ομορφιάς, μόνο που δεν είναι 16, αλλά 86 ετών. Η Σαλίνα είναι η «Μις Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος» για το 2021 και ζει τώρα αυτό που στα νιάτα της της στέρησαν οι διώκτες της.

Η Στάινφιλντ γεννήθηκε στη Ρουμανία και όταν ήταν μικρό κορίτσι εκτοπίστηκε μαζί με την οικογένειά της στα στρατόπεδα του θανάτου. Ήταν όλοι Εβραίοι. Η μόνη που βγήκε ζωντανή ήταν η ίδια.

Το 1948 πήγε στο νέο τότε κράτος του Ισραήλ, μαζί με πολλούς ακόμη Εβραίους της Ευρώπης, παντρεύτηκε, έκανε τρία παιδιά, εκείνα της χάρισαν επτά εγγόνια κι εκείνα με τη σειρά τους είκοσι ένα δισέγγονα. Είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα.

Και μια γυναίκα που δεν ξεχνά: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ», λέει. «Πρέπει να είμαστε δυνατοι, να ξέρουμε πώς να φροντίζουμε τους εαυτους μας και πάνω απ' όλα να βοηθάμε ο ένας τον άλλον».

Η ομορφιά πηγάζει από μέσα

Ο διαγωνισμός ομορφιάς για την ανάδειξη της «Μις Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος» ξεκίνησε το 2012 από τον οργανισμό στήριξης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Yad Ezer L'Haver, που στα εβραϊκά σημαίνει «χείρα βοηθείας».

Κάθε χρόνο οι διοργανωτές δέχονται εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχής από γυναίκες 79 έως 90 ετών. Στόχος είναι να τους δώσουν μια γεύση από τα χαμένα τους νιάτα, αλλά και να στρέψουν με έναν ακόμη τρόπο τα φώτα πάνω στην ανάγκη να μην ξεχαστεί το Ολοκαύτωμα.

Η Σαλίνα Στάινφιλντ θεωρεί τη νίκη της «έναν προσωπικό θρίαμβο εναντίον των Ναζί», όπως είπε. Κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες διηγείται τη δική της ιστορία θάρρους και νίκης πάνω στο παιδικό τραύμα.

Για τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους το γεγονός ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια φυσιολογική ζωή είναι ακόμη μεγαλύτερο κατόρθωμα από το ότι βγήκαν ζωντανοί από τα στρατόπεδα.

Για τις γυναίκες αυτές, το ωραιότερο μέρος του διαγωνισμού είναι όταν αφήνονται στα χέρια των ειδικών ομορφιάς και περιποίησης, που τις προετοιμάζουν για την εμφάνισή τους. «Είναι μια μικρή προσφορά αξιοπρέπειας προς όλες αυτές τις γυναίκες», λένε οι διοργανωτές του διαγωνισμού.

Φυσικά, στο Ισραήλ υπήρξε σφοδρή κριτική για το διαγωνισμό από κάποιους που τον χαρακτήρισαν «γελοίο και ασεβή».

Η Κούκα Πάλμον, όμως, μια 87χρονη διαγωνιζόμενη, έχει διαφορετική άποψη. Όταν ανέβηκε για να πει τη δική της ιστορία από τα ατρατόπεδα, έκλαψε και ευχαρίστησε τους διοργανωτές που της έδωσαν ένα βήμα για να αφηγηθεί «όσα της συνέβησαν στον κόσμο, να το ακούσουν όσο πιο πολλοί άνθρωποι γίνεται».

Μετά χαμογέλασε και τους ευχαρίστησε για κάτι πολύ πιο επιφανειακό, αλλά ίσως όχι λιγότερο σημαντικό: Που την έκαναν για λίγο να αισθανθεί αυτό που δεν έζησε ποτέ. Σαν μια νεαρή κοπέλα που κάποιος τη φροντίζει.