EXPLAINERS

Βάσεις 2019: Πού οφείλεται η πτώση τους

Βάσεις 2019: Πού οφείλεται η πτώση τους
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πτώση σημειώθηκε στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του μηχανογραφικού, όπως φαίνεται από τις βάσεις που ανακοινώθηκαν το πρωί. Μάλιστα, 159 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, κάτι που ισοδυναμεί με το 1/3 περίπου του συνόλου των τμημάτων.

Αναλυτικότερα, τα νέα τμήματα που εισήχθησαν στο μηχανογραφικό φέτος είναι 133 και εξ αυτών, τα 81 έχουν βάση κάτω των 10.000 μορίων και 52 πάνω από 10.000 μόρια. Όπως σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων ήταν αυξημένος και ο αριθμός των υποψηφίων ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας πενταετίας.

Για τη γενικότερη πτώση των βάσεων, ο κ. Χατζητέγας σχολίασε: «Στο 2ο και το 4ο πεδίο διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε σωρεία τμημάτων, αφού σε πολλά από αυτά οι βάσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής σε πανεπιστήμια που η διαφορά μορίων είναι μεγάλη».

Επίσης, ο κ. Χατζητέγας σημείωσε ότι στα περιφερειακά τμήματα όλων των πεδίων και ιδιαίτερα στα Φιλολογικά, Ιστορικά και στα τμήματα Φυσικής και Χημείας οι βάσεις κινούνται γύρω και κάτω από τα 10.000 μόρια.

«Μάλιστα στα περιφερειακά τμήματα Οικονομικών, Πληροφορικής και Μηχανικών, οι βάσεις κινούνται στα 5 και 6 χιλιάδες μόρια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένης της διαμόρφωσης των φετινών βάσεων, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των γνώσεων που έχουν οι υποψήφιοι που μπαίνουν στα περιφερειακά τμήματα, τα οποία όπως είπε έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών και καθηγητών, ως προς το αν θα μπορέσουν να αποπερατώσουν τις σπουδές τους.

Πάντως, όπως σημείωσε, η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων «θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη καθώς πέτυχαν σε σχολές που δεν ανέμεναν».

21537978

Το 80% των υποψηφίων περνούν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που αποτυπώνονται στο γράφημα/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

Τι δήλωσε η υπουργός Παιδείας

«Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση με εξαίρεση κάποιες σχολές, κυρίως οικονομικές σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν -130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

Ακόμη, σημείωσε ότι στις Νομικές σχολές η πτώση κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις Ιατρικές στα 200 με 300 μόρια, στις Πολυτεχνικές στα 300 με 800 μόρια, στις Παιδαγωγικές στα 600 μόρια και στις Παθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Όπως ανέφερε, άνοδο σημειώνουν οι σχολές Πληροφορικής -περίπου στα 400 μόρια- καθώς και οι Οικονομικές και Αστυνομικές σχολές.

Σύμφωνα με την υπουργό, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην σχολή της πρώτης προτίμηση τους. Όπως είπε, επίσης, οι γυναίκες υποψήφιοι σημειώνουν επιτυχία στο 53,48% και οι άνδρες 46%.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις», εξήγησε η υπουργός. «Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρσι. Άρα ο κύριος λόγος για την πτωτική τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων», είπε.



Επίσης, ανέφερε ότι οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% και στα επαγγελματικά λύκεια το 40%.

«Έχουμε πει ότι αν θέλετε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Τέλος, η υπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά, ότι για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην Γ' Λυκείου δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στους βασικούς του άξονες και ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα για τους μαθητές της Β Λυκείου.