Πλαστικές σακούλες: Πόσο μειώθηκε η χρήση τους το 2018;
Σημαντική είναι η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας όπως κατέγραψε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας (σ.σ. Ιανουάριος 2018), σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο κατέγραψε μία μείωση της τάξης του 75% - 80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ (και 65 – 70 % συνολικά στην αγορά). Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά … 5.000% οι πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα μήνα πουλήθηκαν 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων και πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά επιλέγουν αυτή τη λύση για τη μεταφορά των αγορών τους.
Στα λοιπά κανάλια εμπορίου-εστίασης σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ καταγράφεται:
- Εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου, αλλά με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή.
- Εκτεταμένη εφαρμογή στο λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. αρτοποιία, κρεοπωλεία) και ειδικά στις οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων.
- Αλλά σε άλλους κλάδους (π.χ. είδη ένδυσης) κατάργηση και αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από άλλου τύπου σακούλες όπως χάρτινες.
- Μικρή εφαρμογή του μέτρου στον κλάδο της εστίασης με εξαίρεση τις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης.
- Μεγαλύτερη εφαρμογή του μέτρου στα αστικά κέντρα συγκριτικά με την περιφέρεια.
Το γράφημα παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τη σημαντική μείωση που καταγράφηκε κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, στα σούπερ μάρκετ και στην αγορά γενικότερα/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης.
Το ΙΕΛΚΑ σημειώνει ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, αλλά καταδεικνύουν ότι χρειάζεται περεταίρω οργανωμένη προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Συγκεκριμένα, αν υποτεθεί ότι το ποσοστό μείωσης που έχει επιτευχθεί είναι 70 % , αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν περίπου 110 σακούλες το χρόνο ενώ ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για το τέλος του 2019 είναι 90 σακούλες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4496/2017 από 1/1/2019 το περιβαλλοντικό τέλος αυξήθηκε από 0,03€ συν ΦΠΑ σε 0,07€ συν ΦΠΑ, ποσό που ίσως αποδειχθεί επαρκές για την επίτευξη των στόχων (σε συνδυασμό πάντα με την ανάλογη ενημέρωση), ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ ο οποίος είναι και ο αρμόδιος φορέας δεν αποκλείεται αργότερα ακόμα και η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.