Το φάντασμα του 2015 πλανάται και πάλι
Η έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε έβγαλε και πάλι τους σκελετούς της ελληνικής οικονομίας από την ντουλάπα δείχνοντας ότι και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κουρέψουν το χρέος και ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει μέτρα.
Προφανώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για μετά το 2019 αλλά μπορεί να τα περιγράψει και να δεσμευθεί για επέκταση του κόφτη για περισσότερα χρόνια ορίζοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο για το ύψος του πλεονάσματος κοντά στο 3% για τα επόμενα 3- 5 χρόνια.
Και αν όλα αυτά φαντάζουν εύκολα, μεταφράζονται σε μέτρα καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πλεόνασμα θα είναι κατά μέσο όρο 1% και ως κε τούτου υπάρχει διαφορά 2%. Η ουσία είναι ότι για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ θα πρέπει η Αθήνα να πάρει κάποια μέτρα και όχι όλη τη γκάμα που διαρρέεται.
Η κυβέρνηση θα έπρεπε πάντως να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί ένα πακέτο μέτρων με αντάλλαγμα μια γενναία συμφωνία απομείωσης του χρέους , όπως την περιγράφει το ΔΝΤ.
Το δεδομένο είναι ότι το ΔΝΤ θα μείνει στο πρόγραμμα, όπως λένε οι Ευρωπαίοι. Όμως, είναι αδειυκρίνηστο πως θα παραμείνει εφόσον το Ταμείο θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο.
Ο Σόιμπλε έχει συμφωνήσει -έχοντας στο μυαλό του και τις εκλογές στη χώρα του- να παραμείνει το Ταμείο. Αν δεν βρεθεί λύση για το χρέος τότε το Ταμείο θα παραμείνει ως παρατηρητής. Δεν θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση.
Το Μαξίμου εξακολουθεί να πιστεύει ότι όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα των εσωτερικών συγκρούσεων των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είτε θα συμβιβαστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είτε θα πάει σε εκλογές για να πάρει κάποιος άλλος την "καυτή πατάτα " στα χέρια του.
Διαφορετικά το "φάντασμα" του 2015, περί χρεοκοπίας θα πλανάται πάνω από τη χώρα καταστρέφοντας ότι έχει κτιστεί έως τώρα.