EDITORIAL

Να κλείσει τώρα η αξιολόγηση με κάθε κόστος;

Ο κόσμος αλλάζει, νέες πολιτικές ηγεσίες αναδύονται  και ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε νέα φάση αναταράξεων. Σε αυτή την περίοδο νέας αβεβαιότητας που διανοίγεται τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της; 

Σε λίγες μέρες η Ιταλία - στις 4 Δεκεμβρίου- αποφασίζει για συνταγματική μεταρρύθμιση με δημοψήφισμα και ο Ρέντσι κινδυνεύει εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν "όχι" με απώλεια του πρωθυπουργικού θώκου.

Όμως, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο αφού οι πολιτικές δυνάμεις της "λιρέττας", που επιδιώκουν δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, θα βγουν ενισχύμενες. Είναι τέτοιο το κλίμα, που ο Ρέντσι αν και φιλοευρωπαίος, απομάκρυνε την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το γραφείο του.

Την ίδια ώρα, ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα που είναι οριακά διαχειρίσιμα, με το bail in να επικρέμμαται.

Μία μέρα μετά από την Ιταλική ετυμηγορία είναι προγραμματισμένο Eurogroup που θα ασχοληθεί με την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης, στις 4 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη έχουν προεδρικές εκλογές με τους ακροδεξιούς να έχουν ισχυρή παρουσία και πιθανότητα εκλογής του επικεφαλής τους, στην ηγεσία της χώρας για τα επόμενα έξι χρόνια.

Είναι προφανές ότι όπως και το Brexit, ένα πιθανό Itexit ίσως κινητοποιήσει διαφορετικά τους ευρωπαίους και τους "σκληρούς" του ΔΝΤ και διευκολύνουν την ελληνική πλευρά,μειώνοντας τις απαιτήσεις τους.

Όμως,δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα σηκώσουν "λευκή πετσέτα" και θα δώσουν την αξιολόγηση χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις από την Αθήνα.

Ένα δίλημμα στρατηγικής για την κυβέρνηση είναι εάν και πόσο θα υποχωρήσει πριν από το ιταλικό δημοψήφισμα ή θα αναμένει εκτιμώντας ότι μπορεί να έχει στη φαρέτρα της και την απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα εργασιακά -αναμένεται στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου- με στόχο να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

Και σύντομα, στις 20 Ιανουαρίου, αναλαμβάνει η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Τράμπ, ενώ ακολουθούν οι εκλογές στη Γαλλία την άνοιξη και οι εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο.

Η απάθεια του Βερολίνου, εάν δεν είναι στρατηγική απόφαση για δημιουργία Ευρωζώνης πολλών ταχυτήτων, προβληματίζει τους υπέρμαχους της ευρωπαϊκής ιδέας.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει μεταξύ του "σπεύδε βραδέως" και του " το γοργόν και χάριν έχει".

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα...αλλά σε καμία περίπτωση κάλπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης