EDITORIAL

H συναίνεση απαιτεί συνεννόηση

H συναίνεση απαιτεί συνεννόηση

Η ενημέρωση αποτελεί ύψιστο αγαθό για τους πολίτες και για την ίδια την Δημοκρατία. Το πολεμικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. για την συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. δείχνει ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί. 

Το ποιος έκανε βήματα πίσω ή όχι είναι προφανές, αλλά τούτο αφορά τα κόμματα, τις πολιτικές τους επιδιώξεις και το γόητρο τους. Η ουσία είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση.

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των προέδρων με την συμβιβαστική πρόταση που έκανε, αποτελεί ή μπορεί να αποτελέσει βάση για λύση.

Μπορεί η ΝΔ στην συνεδρίαση της Δευτέρας να μην μπορούσε να συμφωνήσει με όλα τα πρόσωπα αλλά εάν έχει βούληση να βρεθεί συμβιβασμός και να συγκροτηθεί Ε.Σ.Ρ. τότε θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για πρόσωπα.

Για να βρεθεί λύση θα πρέπει, όμως, να γίνουν προσυνεννοήσεις. Να γίνει διάλογος, διαπραγμάτευση, διαβούλευση μεταξύ των δύο κομμάτων. Μόνο έτσι, θα βρεθεί λύση και θα υπάρξει συναίνεση. Και υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν να συνεννοηθούν και να συνομιλήσουν .

Εάν πέσουν οι τόνοι, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές θέσεις, τότε θα βρεθεί λύση. Θα σταματήσει η αμφίδρομη ομηρία καναλιών, εργαζομένων, πολιτικών, επιχειρηματιών. Θα υπάρξει νομιμότητα και σταθερότητα. Και ως εκ τούτου ανεξαρτησία.

Ίσως τότε, να επανακτήσουν τα Μέσα και οι δημοσιογράφοι κάτι από την χαμένη αξιοπιστία τους.

Οι υψηλές κορώνες εκατέρωθεν περί διαπλοκής, εξυπηρέτησης συμφερόντων κ.ο.κ., αυτουπονομεύουν την ίδια την έννοια της ενημέρωσης και τους φορείς- κόμματα που την χρησιμοποιούν για να στείλουν τα μηνύματα τους στους πολίτες.

Προφανώς, υπάρχουν και συμφέροντα και πολλές φορές, Μέσα «έπαιξαν» παιχνίδια σε βάρος του θεσμικού ρόλου τους και των πολιτών και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.

Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι τα Μέσα δεν είναι παντοδύναμα και πως δεν μπορούν να επιβάλλουν την άποψή τους στους πολίτες ειδικά στην ψηφιακή εποχή.