EDITORIAL

Ο «λαγός», «ο άξονας του Νότου» και η «αντι-σύνοδος» της Μέρκελ

Ο «λαγός», «ο άξονας του Νότου» και η «αντι-σύνοδος» της Μέρκελ
Eurokinissi

Η προτεσταντική προσήλωση στην πειθαρχία των δημοσιονομικών, με κύριο εκφραστή το Βερολίνο, έχει οδηγήσει τον Νότο της Ευρώπης σε μνημόνια, ύφεση ή αναιμική ανάπτυξη και με ταυτόχρονη αφαίμαξη εισοδημάτων των πολιτών τους αφού ο μοναδικός τρόπος για να πιαστούν οι στόχοι που επελέγη από τις κυβερνήσεις και στην Ελλάδα είναι η υπερφορολόγηση.

Ο «άξονας του Νότου» που επιδιώκει να σχηματιστεί η κυβέρνηση, με στόχο αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή της αντιπολίτευσης, «την αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ για πιο κοινωνική πολιτική », ίσως να είναι εφικτό, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα είναι περισσότερο οραματικός παρά άμεσος στόχος.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα μιλήσει για την ανάπτυξη και την χώρα το 2021 και όχι για τα αμέσως επόμενα χρόνια , καθώς ούτως ή άλλως δεν μπορεί να μεταβάλλει το οικονομικό πλαίσιο με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους δανειστές έως το 2018.
Η ουσία είναι ότι η Ιταλία που υπήρξε υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων και επιχείρησε να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας αντιμετωπίζει τώρα την ύφεση και επιδιώκει ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εφαρμογής των κανόνων για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Από κοντά στέκεται και το Παρίσι αφού η γαλλική οικονομία δεν αντέχει και άλλες περικοπές.

Σε πολιτικούς όρους αυτό σημαίνει ότι Ρέντσι και Ολάντ βλέπουν πως κινδυνεύουν οι καρέκλες τους και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να διασωθούν. Επιπλέον, ο Ρέντσι έχει προκαλέσει δημοψήφισμα απειλώντας ότι θα παραιτηθεί εάν δεν περάσουν οι απόψεις του , με το λαό να «του κουνά μαντήλι» και να στρέφεται στον «ακραίο» Γκρίλο και να σκέφτεται και το ΙΤΑ-ΧΙΤ( λιρέτα).

Έτσι, η Αθήνα που "καίγεται" για ελαφρύνσεις πριν το 2018 καθώς το πλεόνασμα 3,5% δεν είναι εφικτός στόχος, γίνεται και «λαγός» των χωρών του Νότου. Όμως, η πολιτική πρωτοβουλία, αφενός διευκολύνει την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου ενισχύει το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα.

Η Αθήνα επιδιώκει κοινό ανακοινωθέν για την οικονομία την ασφάλεια και το προσφυγικό πριν ο κ. Τσίπρας πάει στη Θεσσαλονίκη έχοντας ως αρχικό βασικό στόχο να κόψει τις ορέξεις του ΔΝΤ για μαζικές αλλαγές στα εργασιακά που θεωρεί ότι θα πλήξουν σημαντικά το πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και θα οργανωθεί και ειδική διάσκεψη στην Αθήνα με τη διεθνές Γραφείο Εργασίας και υπουργούς χωρών της ΕΕ που είναι κόντρα στην νεοφιλελεύθερες πρακτικές του ΔΝΤ.

Αν και το ανακοινωθέν θα μπορούσε να συμφωνηθεί με αμφίσημες λέξεις που θα βρίθουν ερμηνειών η «αντι-σύνοδος» του Βερολίνου την Κυριακή που συγκαλεί η κ. Μέρκελ στην οποία ο κ Τσίπρας δεν θα πάει επικαλούμενος τη ΔΕΘ δείχνει τους δύο κόσμους της Ευρώπης. Και η Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβας την επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι ορόσημο για την πορεία της ΕΕ αφού στο ενδιάμεσο θα έχει τοποθετηθεί με to State of the Union και ο πρόεδρος Γιούνγκερ.