EDITORIAL

Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια ή αναλογική με "ολίγο ή καθόλου" μπόνους;

Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια ή αναλογική με "ολίγο ή καθόλου" μπόνους;
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μείζον ζήτημα για την ελληνική πολιτική και κυρίως την οικονομική πραγματικότητα είναι ο κύκλος ζωής των κυβερνήσεων. 

Επειδή, άνοιξε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, τα μπόνους του πρώτου κόμματος, την απλή αναλογική, κ.ο.κ, το μεγάλο θέμα είναι η σταθερότητα.

Και ένας από τους παράγοντες σταθερότητας είναι ο κύκλος ζωής των κυβερνήσεων. Εάν δεν υπάρξει κατοχυρωμένη συνταγματικά η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να πάει μπροστά ούτε θα λειτουργήσει με πρόγραμμα η εκάστοτε κυβέρνηση.

Ειδικά, αυτήν την περίοδο με τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα, μια τέτοια απόφαση που θα νομοθετείτο σε πρώτη φάση και μετά θα κατοχυρωνόταν συνταγματικά, θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα εκτόξευσης της οικονομίας καθώς δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και ενισχύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός, μπορεί να προσφέρει αυτήν την πρόταση στην αντιπολίτευση και για να καμφθούν οι όποιες υπόνοιες ότι ετοιμάζει τον νέο εκλογικό νόμο για να παίξει εκλογικά παιχνίδια αφού μη ψήφισή του από 200 βουλευτές θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Έτσι, το πρώτο κόμμα θα δυσκολευτεί τότε περισσότερο να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, αν εκκινεί από την θεσμοθέτηση σταθερής ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, θα φέρει προ των ευθυνών τους τους πολιτικούς σχηματισμούς.

Όσοι αρνηθούν το πακέτο θα έχουν και την ευθύνη για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν στο μέλλον.

Και κυρίως για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Άλλωστε, οι εποχές των μονοκομματικών κυβερνήσεων τελείωσαν- μάλλον οριστικά- και το πολιτικό σύστημα δείχνει ότι ωριμάζει έστω και υπό συνθήκες ανάγκης.

Κάθε τέσσερα χρόνια εκλογές είναι το ζητούμενο και όχι η αναλογική "με ολίγο ή καθόλου μπόνους", αν και όλα αυτά έχουν την σημασία τους και την αξία τους.