EDITORIAL

Ο λόγος του συμβόλαιο: γραβάτα δεν θα βάλει

Ο λόγος του συμβόλαιο: γραβάτα δεν θα βάλει
Milos Bicanski/Getty Images/Ideal Images

Ήταν Ιανουάριος του 2015, λίγες μέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγεί πρωθυπουργός. Τα διεθνή και εγχώρια Μέσα κατανάλωναν αρκετό χρόνο του ρεπορτάζ τους για να σχολιάσουν τις ενδυματολογικές επιλογές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την επιμονή του να μην φοράει γραβάτα, ακόμα και όταν το πρωτόκολλο το υπαγόρευε.

Σε μία από τις εθιμοτυπικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το πότε θα φορέσει γραβάτα και, γεμάτος αυτοπεποίθηση, απάντησε ότι θα το κάνει όταν «κουρευτεί το χρέος».

Η ερώτηση τέθηκε ξανά στον πρωθυπουργό στο περιθώριο της χθεσινής του συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον επισκέφθηκε για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Χαμογελώντας, ο πρωθυπουργός απάντησε στο δημοσιογράφο που έθεσε την ερώτηση ότι αυτό θα γίνει «μετά τις 24 Μαΐου». Αρκετοί, μάλιστα, έσπευσαν να το αναπαράγουν αλλά και να το υιοθετήσουν, δημιουργώντας προσδοκίες στο φιλοθεάμον κοινό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια μέρα την εμφάνισή του φορώντας μία ωραία κόκκινη γραβάτα.

Αν «διαβάσει» κανείς όμως τις χθεσινές εξελίξεις θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να αναμένουμε αλλαγές στην γκαρνταρόμπα του πρωθυπουργού. Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισαν χθες ότι από τις αποφάσεις του Eurogroup αυτό που με βεβαιότητα αποκλείστηκε είναι το «ονομαστικό κούρεμα του χρέους».

Τα τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας για το χρέος μπορείτε να τα διαβάσετε στα πληρέστατα ρεπορτάζ του CNN Greece. Αυτό που είναι το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση πορεύεται για άλλη μια φορά με γνώμονα το επικοινωνιακό παιχνίδι και όχι την ουσία του πράγματος.

Οι θέσεις, άλλωστε, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι διατυπωμένες στην πολιτική απόφαση του πρώτου (και μοναδικού για την ώρα) Συνεδρίου του:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεμελιώνεται ως ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς για την ενίσχυση ενός ήδη ισχυρού, λαϊκού ρεύματος ανατροπής με στόχο την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Το ζήτημα του χρέους επανέρχεται και στους προγραμματικούς στόχους:

«Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο».

Οι διαφορές κουρέματος και της απόφασης του Eurogroup

Είναι προφανές ότι αυτά απέχουν πολύ από τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Βέβαια πολλά έχουν αλλάξει από τότε: μεσολάβησε το «this is a coup» του Ιουλίου που μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε ξανά «έντιμη συμφωνία». Μπορεί σωστά οι κυβερνώντες να υπενθυμίζουν ότι το εκλογικό σώμα επικύρωσε στις τελευταίες εκλογές τη συμφωνία, όμως ξεχνούν να αναφέρουν ότι αυτό πήγαινε μαζί με το «παράλληλο πρόγραμμα» το οποίο βάσει της χθεσινής απόφασης παραπέμπεται στις καλένδες καθώς το «κάτω από το ραντάρ του μνημονίου» που επικαλείτο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συμφωνία του Ιουλίου δεν μπορεί να ισχύσει.

Τέλος, όταν ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν -και σωστά- για την αναγκαιότητα κουρέματος του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο δεν το συνδύαζαν με επώδυνα μέτρα τα οποία «πάνε πακέτο» με τη συμφωνία που θα έρθει, πιθανότατα, στις 24 Μαΐου. Αλλιώς θα δέχονταν να πάρουν και το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους για το οποίο όταν μίλησε ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γέλασε όλη η Κουμουνδούρου.

Επομένως, μάλλον ο πρωθυπουργός δεν θα φορέσει γραβάτα. Από την άλλη, βέβαια, και επειδή ο λόγος των κυβερνώντων δεν είναι και ακριβώς «συμβόλαιο», όπως είπε στη Βουλή το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, τίποτα δεν αποκλείεται.