Γιατί χτύπησαν στις Βρυξέλλες
Το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης έχει βαθύτατο συμβολισμό αλλά και συνέπειες για την καθημερινότητα όλων μας.
«Είστε ανασφαλείς... παντού» είναι το μήνυμα που επιχειρούν να «σπείρουν» οι τρομοκράτες με τις βομβιστικές ενέργειες που αιματοκύλισαν το κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.
Μετά το Παρίσι - την πόλη του Φωτός , της Διανόησης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- το χτύπημα στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία επιλογή.
Αφενός, οι Βρυξέλλες συμβολίζουν την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ότι μπορεί να σημαίνει για τους εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Η βόμβα στο μετρό, δίπλα στις κεντρικές εγκαταστάσεις διοίκησης της Ε.Ε. αποτελεί μήνυμα και για την ίδια την ιδέα της Ένωσης.
Αφετέρου, η επιλογή του αεροδρομίου δείχνει πως οι τρομοκράτες επιδίωξαν να δείξουν ότι μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε, και πως τα μέτρα ασφαλείας είναι διάτρητα.
Εάν ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σε γκισέ αμερικανικής εταιρείας, όπως μεταδόθηκε αρχικά από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, είναι προφανές ότι οι τρομοκράτες στέλνουν μήνυμα και προς το σύμμαχο της Ευρώπης, τις ΗΠΑ.
Επίσης, οι επιθέσεις γίνονται ελάχιστα 24ωρα μετά την σύλληψη του βασικού υπόπτου για το χτύπημα στο Παρίσι, στέλνοντας το μήνυμα ότι το σύστημα είναι «πολυπλόκαμο» και δεν επηρεάζεται «η επιχειρησιακή του ικανότητα» από τέτοιες συλλήψεις.
Εκτός από τους συμβολισμούς εναντίον θεσμών, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, η επίθεση στοχεύει και εναντίον πολιτών. Προφανώς, μεταβάλλει τους όρους μετακίνησης τους, επηρεάζει την καθημερινότητα τους, επιβαρύνει την λειτουργία των φορέων.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, επανέρχεται το ζήτημα της ασφάλειας ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα κρατών, πολιτών αλλά και κλάδων της οικονομίας. Οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι ασφαλείς. Μετά τα αεροπλάνα και το μετρό δεν θεωρείται ασφαλές.
Τώρα, θα αρχίσουν - και για λόγους οικονομικού συμφέροντος- νέες συζητήσεις για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας κ.ο.κ.
Και το ερώτημα είναι εάν η ενίσχυση των μέτρων ή η αύξηση της περιμετρικής ασφάλειας σε αεροδρόμια και μετρό θα προσφέρει τελικά την ομαλότητα στο Δυτικό μοντέλο ζωής ή εάν πρέπει να αναζητηθούν άλλου –πολιτικού- χαρακτήρα λύσεις και ιδέες.