Μετά το δωρεάν Wi-Fi, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση
Σε μία κρίσιμη στιγμή της διακυβέρνησης Σαμαρά και υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο τέως πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιχείρησε να αλλάξει τη ατζέντα της δημόσιας συζήτησης παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό, καινοτόμο και πρωτοπόρο για να ξορκίσει τους δαίμονες της λιτότητας, των φόρων, των περικοπών: το δωρεάν Wi-Fi.
Το γενικό πλάνο υπήρχε, η υποδομή μερικώς, το συγκεκριμένο σχέδιο και η ουσιαστική επιθυμία υλοποίησης σίγουρα όχι.
Λίγα χρόνια αργότερα και πριν από λίγες ημέρες, ο νυν πρωθυπουργός, στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, με περισσότερη φιλοδοξία και λιγότερη δημοσιότητα εξήγγειλε το όραμά του για επιβίβαση της Ελλάδας στο τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Η πρόθεση αναμφίβολα μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, η υλοποίηση εντούτοις μάλλον θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Τα συστατικά στοιχεία της περιώνυμης νέας επανάστασης που πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις του Νταβός απουσιάζουν παντελώς από τη χώρα μας: η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, ο σημασιολογικός ιστός, το Ίντερνετ των πραγμάτων, η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία είναι ορισμένα από αυτά. Πολύ περισσότερο, λείπει το βασικό συστατικό στοιχείο: η ίδια η βιομηχανία πάνω στην οποία δομείται η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ακόμη, απουσιάζει ένα σημαντικό προαπαιτούμενο: η θεσμοθετημένη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ούτως ώστε να διοχετεύεται η πανεπιστημιακή έρευνα απευθείας στη βιομηχανία.
Καλό θα ήταν η σημερινή κυβέρνηση να εξετάσει τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν από τον Δείκτη Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI), όπου η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ 28 κρατών στην ΕΕ. Ο Δείκτης Digital Economy and Society Index αξιολογεί τις εθνικές επιδόσεις των χωρών με βάση έξι παράγοντες: Συνδεσιμότητα, Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Χρήση του Διαδικτύου, Ενσωμάτωση της Ψηφιακής Τεχνολογίας, Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες και Έρευνα - Ανάπτυξη (R&D).
Και βέβαια, όλα αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα για μία εθνική πολιτική στην ψηφιακή οικονομία και υποχρεωτικά προγενέστερα σκαλοπάτια για τη χάραξη μίας πιο φιλόδοξης στρατηγικής.